DOLAR 32,3747 0.16%
EURO 34,9781 -0.3%
ALTIN 2.324,090,21
BITCOIN 22806580,51%
Şanlıurfa
15°

PARÇALI AZ BULUTLU

13:15

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

“Ağlayan Gelin”

ABONE OL
23 Nisan 2019 18:25
Urfa Haberleri “Ağlayan Gelin”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Doğu ve Güneydoğu’nun yüksek kesimlerinde İlkbahar’da doğal olarak yetişen ve “ağlayan gelin” adıyla bilinen ters lale, doğal çiçek soğanlı bitkileri koruma” projesiyle tarıma kazandırılıyor.

Doğu ve Güneydoğu’nun yüksek kesimlerinde İlkbahar’da doğal olarak yetişen ve “ağlayan gelin” olarak bilinen ters lale, Şanlıurfa’da güneydoğu Anadolu projesi tarımsal araştırma enstitüsü merkezinde tarafından hazırlanan “doğal çiçek soğanlı bitkileri koruma” projesiyle tarıma kazandırılıyor.

Güneydoğu Anadolu projesi tarımsal araştırma enstitüsü merkezi (GAPTAEM) müdürü İbrahim Halil Çetiner, “GAPTAEM olarak doğal alanlarda yetişen bitkilerden olan ters laleleri, kültüre almış olduk. Laleleri topladık, korumaya aldık. Şimdi de çoğaltımını yapıyoruz. Önümüzdeki yıllarda da tarıma kazandırılması için çiftçilere dağıtımını yapacağız. Ters lalelerin çiftçiler için önemli bir gelir kaynağı olacağına inanıyorum. Özellikle peyzaj çalışmalarında kullanılacak soğanlı bitkilerinin çoğaltımı için çalışıyoruz. Çiftçilerimizin birim alanında daha fazla gelir elde etmesini amaçlıyoruz. Bu bitkilerin küçük alanlarda daha çok gelir getireceğine inanıyoruz. Tarlasının başında olana ve her gün tarlasıyla ilgilenen çiftçiler için iyi bir gelir kaynağı olacak. “dedi

Proje sorumlusu ziraat mühendisi Ufuk Rastgeldi:”ülkemizde binden fazla soğanlı bitki türü bulunmaktadır. Bunların en fazla bilineni ters lale ve Adıyaman lalesidir. Bu türler de bölgede en çok Şanlıurfa, Diyarbakır, Adıyaman, Hakkâri ve Muş’un yüksek kesimlerinde doğal olarak yetişiyor. Bu türler, yurt dışından talep olunca kaçak sökümler yapılmış ve tahribata uğramış. Kültür çalışması olmadığı için bu bitki türlerinin kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını gördük. Bunun önüne geçmek için bu bitki türlerinin kültürünü yaparak yaygınlaştırmaya başladıklarını ifade etti

Türkiye’de soğanlı bitki türlerinin çoğunun doğal yetişiyor, bu bitki türleri süs bitkisi sektöründe kullanılmasının yanı sıra içerdikleri alkaloitler sayesinde ilaç sanayisi için de büyük önem teşkil ediyor.Bu bitki türleri doğadaki yayılış alanları, aşırı ve bilinçsiz toplama, aşırı otlatma, yapılaşma gibi nedenlerden dolayı büyük bir tahribata uğramakta ve doğada yok olma riski taşıyor.

Şanlıurfa’da Güneydoğu Anadolu projesi tarımsal araştırma enstitüsü merkezi tarafından doğadaki yok olmanın önüne geçebilmek ve bu bitki türlerinin üretimlerini yaygınlaştırmak için doğal çiçek soğanlı bitkileri koruma” projesi yürütülüyor.

En az 10 karakter gerekli