DOLAR 32,5831 0.32%
EURO 34,8204 0.19%
ALTIN 2.513,681,18
BITCOIN 20932481,65%
Şanlıurfa
23°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

”Afgan kadınlarının sesi” olacak

”Afgan kadınlarının sesi” olacak

Ülkesinden kaçıp Türkiye’ye sığınan Afgan pop yıldızı Aryana Sayeed: ''Keşke Afganistan, Türkiye’nin yarısı kadar modern ve gelişmiş olabilseydi.''

ABONE OL
31 Ekim 2021 11:32
Urfa Haberleri ”Afgan kadınlarının sesi” olacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Afgan pop yıldızı Aryana Sayeed: ”Taliban’la maalesef karanlık çağa geri döndük”

Taliban’ın Afganistan’da yönetimi ele geçirmesiyle birlikte ülkesinden kaçıp Türkiye’ye sığınan Afgan pop yıldızı Aryana Sayeed, ”Taliban’la birlikte ülkesinin karanlık çağa geri döndüğünü” belirterek, “Afgan kadınlarının sesi olmaya devam edeceğim” dedi.

AjansBizim’in sorularını yanıtlayan Sayeed, 1994 yılında Afganistan’daki iç savaş sebebiyle henüz sekiz yaşındayken ailesiyle birlikte ülkesini terk etmek zorunda kaldıklarını, dört yıl Pakistan’da yaşadıklarını daha sonra İsviçre’ye geldiklerini ve sonunda da İngiltere’ye yerleştiklerini söyledi. 

Sayeed, 2008 yılından itibaren profesyonel müzik kariyerinin başladığını, 2011 yılında bir kadın şarkıcı olarak ülkesine geri döndüğünü ifade ederek şunları kaydetti:

“Ülkeme döndüm, Afgan kadınları toplumun bir parçası olarak görülmeye başlanmıştı. Ben de ülkeme bir katkı sağlamak amacıyla geri döndüm. Afganistan’a milyoner olmak için, ünlü olmak için dönmedim. Bir faydam olabilir mi diye umutla döndüm. Ülkemin koşullarının ne olduğunun bilincindeyim. Son 20 yılda milyonlarca kız çocuğu eğitim alabildi. Binlerce kadın sosyal hayatın içinde yer aldı ve çalışma imkanı buldu. Bu sayısız ilerleme Taliban’ın yönetimi ele geçirmesiyle maalesef kesintiye uğradı. Bu bizim Afgan kadınları için çok acı bir durum oldu. Ülkedeki dini akımlar, mollalar Afgan halkını temel insan haklarından soyutlayarak karanlığa mahkûm ettiler. Taliban’ın yönetimi ele geçirmesiyle de maalesef karanlık çağa geri döndük.”

Afgan kadınlarına destek talebi 

Müzik kariyerinin yanında aynı zamanda aktivist olan Sayeed, Afgan kadınlarının temel hakları konusunda sesi olmaya devam edeceğini vurgulayarak, “Eğitim görme, çalışma hak ve hürriyetleri gibi temel insan haklarının ellerinden alındığını çeşitli platformlarda dile getirerek çalışmalarıma devam edeceğim” diye konuştu. 

Sayeed şöyle devam etti:

“Türkiye’den ve hükümet yetkililerinden de bu konuda yardım istiyoruz. Türk insanının ve Türk yöneticilerinin bizleri anlayacağından eminim. Taliban yönetiminin kadın ve kız çocuklarının temel haklarını güvenceye almadıkları sürece Türkiye’nin Taliban’ı meşru bir yönetim olarak tanımamaları en büyük dileğimizdir. Önümüzdeki günlerde çeşitli platformlarda ve Türkiye’nin yönetim düzeyinde Afgan kadınının ve kız çocuklarının içinde bulundukları durum hakkında girişimde bulunmayı ve yetkililerle sivil toplum örgütlerinin bana, bize destek olmalarını temenni ediyoruz.”

“Keşke Afganistan Türkiye’nin yarısı kadar modern olabilse”

Bundan sonra yaşamını İstanbul’da sürdüreceğini kaydeden Sayeed, İstanbul’u ve Türkiye’yi ikinci vatanları gibi gördüklerini belirtti. Sayeed sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Türkiye’yi dünyadaki en modern İslam ülkesi olarak görüyoruz. Afganistan’da ise aşırı dini gruplar ülkenin gelişimini baltaladılar. Keşke Afganistan, Türkiye’nin yarısı kadar modern ve gelişmiş olabilseydi. Bunu çok arzu ederdik. Türkiye İslam ülkelerinin ‘parlayan yıldızı’ unvanını tamamıyla hak ediyor. Kırk yıl içerisinde Afganistan’dan beş milyona yakın insan yurt dışına kaçmak zorunda kaldı. Türkiye de bu ülkelerden biri.”

Sayeed, Türk kadınlarını çok alımlı ve özgüveni yüksek bulduğunu dile getirerek, “Türk kadınının çok ama çok şanslı olduğunu bilmelerini istiyorum. Türk kadınlarının özgürlüğünü kat ettikleri mesafeyi gördükçe burada doğmuş olmayı dilerdim” diye konuştu. 

Aryana Sayeed, Taliban’ın Kabil’e girmesi ile birlikte bir Amerikan savaş uçağıyla Doha’ya oradan da Türkiye’ye gelmişti. Türkiye’ye sığındıktan sonra Afganistan’dan kaçış hikâyesiyle ilgili bilgileri kamuoyuna yansımıştı. 

En az 10 karakter gerekli