DOLAR 36,6551 0%
EURO 40,0663 -0.02%
ALTIN 3.535,790,00
BITCOIN 30697400,91%
Şanlıurfa
17°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

deneme bonusu veren siteler editorbet giriş editorbet giriş

DOÇ. DR. TOPTAN UYARDI: KÖRLÜĞE NEDEN OLAN GLOKOM’A DİKKAT!

DOÇ. DR. TOPTAN UYARDI: KÖRLÜĞE NEDEN OLAN GLOKOM’A DİKKAT!

ABONE OL
7 Mart 2025 15:54
Urfa Haberleri DOÇ. DR. TOPTAN UYARDI: KÖRLÜĞE NEDEN OLAN GLOKOM’A DİKKAT!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

 

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müslüm Toptan, 6-12 Mart Dünya Glokom Haftası dolayısıyla uyarılarda bulundu. Doç. Dr. Toptan, dünyada 80 milyon glokom hastası bulunduğunu ve bunların yaklaşık 4 milyonunun körlük düzeyinde olduğunu söyledi.

6-12 Mart Dünya Glokom Haftası nedeniyle Harran Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müslüm Toptan önemli açıklamalarda bulunarak hastalığa dikkat çekti.

057de325 db84 441b 8c7b d0fd3ad8c115

KÖRLÜĞÜN İKİNCİ EN SIK NEDENİ

Glokomun sinsi ve yaygın görülen, körlüğe neden olabilen bir hastalık olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Toptan; “Glokom genellikle göz içi basınç yüksekliğine bağlı olarak göz sinirinde kalıcı hasarın oluştuğu, görme alanında daralmaya neden olan kronik bir hastalıktır. Dünyada 80 milyon glokom hastası bulunmakta olup, bunun yaklaşık 4 milyonu körlük düzeyindedir. Glokom genellikle sinsi seyirli olup, dünyada körlüğün ikinci en sık nedenidir” dedi.

TESADÜFEN TANI KONULMAKTA

Genellikle gözlük muayenesinde tesadüfen tanı konulmakta olduğunu ifade eden Doç. Dr. Toptan;
“Bilinenin aksine genellikle gözde ağrı yapmaz. Sıklıkla rutin göz muayenesi veya gözlük muayenesi esnasında tanı konulup, damla tedavisi ile kontrol altına alınabilmektedir. Ancak damla tedavisinin yeterli olmadığı ileri seviye glokom durumlarında lazer veya cerrahi tedavi uygulanmaktadır.
Diyabet veya hipertansiyona bağlı göz damarları etkilenmiş ise bu hastalarda da göz tansiyonu çok fazla yükselip glokoma neden olabilmektedir. Bu tür dirençli glokom hastalarında erken tedaviye başlamak görmenin korunması için oldukça önemlidir” diye konuştu.

785e0a29 e941 4d46 9679 b9261872de1f

GLOKOMU DİKKATE ALALIM

‘Çocuğumun gözü kadeh gibi deyip glokomu es geçmeyelim’ uyarısında bulunan Doç. Dr. Toptan şunları söyledi:

“Bölgemizde doğuştan glokom hastaları da sıklıkla görülmektedir. Bu tarz bebek veya çocuk hastalarda şeffaf olan kornea dediğimiz dokunun şeffaflığı kaybolmakta, beyazımsı bir renk almakta, yaşıtlarına nazaran daha büyük çapta görünmektedir. Ailelerin böyle bir durumu fark ettiklerinde göz hekimine başvurmalarının çok önemli olduğunu belirtmek isterim. Uygulanacak erken tedavi ile çocuğun ömür boyu daha iyi görme düzeyi sağlanabilmektedir”
Glokom hastalarında tanı, takip ve tedavilerin ileri düzey cihazlarla Harran Üniversitesi Hastanesi’nde uygulanabildiğini ifade eden Doç. Dr. Toptan, bu konuda yardımlarını esirgemeyen, desteğini her zaman hissettiren Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tahir Güllüoğlu ve Hastane Başhekimi Doç. Dr. İdris Kırhan’ a teşekkür etti.

 

En az 10 karakter gerekli