DOLAR 32,4916 -0.16%
EURO 34,9570 0.34%
ALTIN 2.434,840,50
BITCOIN 2092225-0,71%
Şanlıurfa
27°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Dünya Kupası: Futbolun şöleni

Dünya Kupası: Futbolun şöleni

Katar’daki Dünya Kupası, 20 Kasım-18 Aralık 2022 tarihleri arasında oynanacak. Katar 2022'de 32 takımdan yaklaşık 830 futbolcu kupa için mücadele edecek. (Foto: Depo Photos)

ABONE OL
19 Kasım 2022 14:48
Urfa Haberleri Dünya Kupası: Futbolun şöleni
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Katar’daki Dünya Kupası, turnuvanın 92 yıllık tarihinde bir Ortadoğu ülkesinde yapılacak ilk organizasyon. Turnuva ayrıca ilk kez kuzey yarımkürede kış ayları yaşanırken, 20 Kasım-18 Aralık 2022 tarihleri arasında oynanacak.

Katar 2022 Dünya Kupası 20 Kasım’da başlayacak. Ancak, turnuva futbol dışındaki konlarla da sık sık gündeme geldi.

Danimarka, Katar’ın insan hakları sicilini ve göçmen işçilere muamelesini protesto etmek için Dünya Kupası’nda “sadeleştirilmiş” formalar giyecek.

Forma sponsoru, spor malzemeleri firması Hummel, “yas rengini” temsil etmek için tamamen siyahtan oluşan üçüncü bir forma da tasarladı. Hummel “binlerce kişinin yaşamına mal olduğunu” iddia ettiği bir turnuvada “görünür olmak istemediğini” açıkladı.

Kaptanlardan gökkuşağı logolu kolluk

Danimarka, İngiltere, Fransa, Almanya ve Belçika da dahil olmak üzere dokuz takımın kaptanlarının maçlara gökkuşağı logosu taşıyan kolluklara çıkması da bekleniyor. 

İlk maçın oynanmasına iki haftadan az zaman kala Katar’ın Dünya Kupası resmi elçilerinden birinin eşcinselliği ”beyindeki bir hasar” olarak nitelendirmesi tartışmalara yol açtı. Halid Salman’ın Alman televizyon kanalı ZDF’ye yaptığı bu açıklama, Katar 2022 etrafında dönen işçi hakları, ifade özgürlüğü ve Rusya’nın kupa müsabakalarından ihracı gibi başlıklardan oluşan tartışmalı konular listesine bir kalem daha ekledi.

Dünya Kupası yetkilileri, turnuvaya maçları izlemek isteyen herkesin gelebileceğini, kimseye karşı bir ayrımcılığın söz konusu olmayacağını söylemişti. Ancak Halid Salman’ın açıklamalarının bu konuda çelişkiler yarattığı belirtiliyor. 

Çevreci yaklaşım ne ölçüde gerçek?

FIFA, Katar’daki Dünya Kupası’nın “ilk karbon nötr turnuva” olacağını iddia etmişti. FIFA yetkilileri, Katar Dünya Kupası’nın üreteceği 3,6 milyon ton karbonun yüzde 51,7’sinin, taraftarların uçuşları da dahil seyahatten kaynaklanacağını söylüyor. 

Kuruluş, her bir maç bileti sahibinin uçuşlarındaki karbon salımlarını da, toplu taşımada elektrik kullanılarak ve diğer bazı inisiyatiflerle dengeleyeceği taahhüdünde bulunuyor.

Bu arada, sadece Dünya Kupası kapsamında Katar’a günlük 900 uçak seferi yapılacağını da hatırlamak gerekiyor. 

BBC’ye konuşan, Lancaster Üniversitesi’nden Mike Berners-Lee “FIFA’nın karbon ayak izi tahminini inceledik ve 10 milyon tonun çok üzerinde olduğunu düşünüyoruz, yani en az üç katı” dedi.

Manchester Üniversitesi’nden iklim uzmanı Prof. Kevin Anderson da FIFA’nın iddiasının “çok yanıltıcı ve tehlikeli olduğunu” dile getirdi.  Anderson, “Bu turnuvanın doğrudan bir insani maliyeti olacak. Bir spor organizasyonu için dev bir miktar bu. Bu emisyonların etkileri dünya çapında hissedilecek” diye konuştu.

Bilim insanları, FIFA’nın sürdürülebilirlik stratejisindeki karbon hesaplamalarının hatalı olduğunu, şüpheli karbon dengeleme uygulamasının sorumluluğunun taraftarlara yüklendiğini söylüyor.

Rusyanın ihracı 

FIFA’nın Rusya’yı ön elemeler aşamasında 2022 Dünya Kupası’nın dışında tutması kararı özellikle Batılı ülkelerde olumlu karşılandı.

Sahada kuralların ihlal edilmesi ya da idari bir takım ihlaller durumunda kimi ülkelerin müsabakalar dışında tutulması geçmişte görülürken futbolla ilgili olmayan bir konu nedeniyle bir ülkenin Dünya Kupası’ndan ihracı ender görülen bir durum.

Bugüne dek yalnızca II. Dünya Savaşı sırasında Almanya ve “apartheid” döneminde Güney Afrika benzeri yaptırımlarla karşı karşıya kalmıştı.

ABD ve İran aynı grupta yer aldı

Sert jeopolitik rakipler İran ve ABD’nin milli takımları Dünya Kupası’nda aynı gruba düştü. 

1980’de resmi diplomatik ilişkilerini kesen İran ve ABD, en son 1998 Dünya Kupası’nda, siyasi yükleri ağır olan müsabakada karşı karşıya geldiler ve maçı İran 2-1 kazanmıştı. 

Kura çekiminden sonra, ABD’li Teknik Direktör Gregg Berhalter, “Futbol politik şeylerin çoğunu aşıyor ve sahada arkadaş kalabiliyoruz” dedi. 

İran’ın Hırvat teknik direktörü Dragan Skocic, ABD’nin İran’ın nükleer programını kısıtlama çabalarıyla devam eden düşmanlıkların hatırlatılması üzerine, “Tabii ki öyle bir durum var. Ancak bizim ilgi alanımızda değil. Biz oyuna odaklanıyoruz” diye konuşmuştu.  

Blatter’den “hata” itirafı

Eski FIFA Başkanı Sepp Blatter, 8 Kasım’da İsviçre gazetesi Tages Anzeiger’a yaptığı açıklamada, “Çok küçük bir ülke. Futbol ve Dünya Kupası Katar için çok büyük şeyler” dedi.

Blatter, Katar’daki stadyum inşaatlarında çalışan göçmen işçilere yönelik muamele konusunda kaygılar dile getirildikten sonra FIFA’nın 2012 yılında ev sahibi ülke seçimi kriterlerini değiştirdiğini belirtti. Blatter “O zamandan bu yana sosyal değerlendirmeler ve insan hakları

32 takım, 830 futbolcu

Dünya Kupası finallerinin yapılacağı Katar 2022’de 32 takımlı turnuvada dört hafta boyunca futbol konuşulacak. 

Katar’daki Dünya Kupası, turnuvanın 92 yıllık tarihinde bir Orta Doğu ülkesinde yapılacak ilk organizasyon. Turnuva, ayrıca ilk kez kuzey yarımkürede kış ayları yaşanırken, 20 Kasım-18 Aralık 2022 tarihleri arasında oynanacak.

El Cezire’nin haberine göre, Katar’daki Dünya Kupası’ndaki yaklaşık 830 futbolcunun yüzde 73’ü Avrupa kulüpleriyle bağlantılı. 

Dünya Kupası’na katılan takımların sadece yüzde 40’ını içeren, Pazar günü başlayan 32 takımlı turnuvada 13 Avrupa ülkesi yarışıyor. Ancak Avrupa’nın en büyük kulüpleri, Avrupalı ​​olmayan en iyi yetenekleri işe almaya yardımcı olan Şampiyonlar Ligi gibi göz alıcı müsabakalarda oynamanın yıldız gücüne sahiptir.

Arjantinli Lionel Messi profesyonel kariyerinin tamamını Avrupa’da geçirdi. Bu hafta bacağındaki sakatlık nedeniyle turnuvadan elenen Senegalli Sadio Mané, gençken ülkesinden ayrıldı. Neymar ise Dünya Kupası’nda oynamadan önce 21 yaşında Brezilya dışına transfer oldu. 

Denizaşırı oyuncular, takımlarındaki kariyerleri Avrupa’daki standartların yükseltilmesine yardımcı oldular. Birçoğu son dört Dünya Kupası şampiyonluğunu kazanan Fransa, Almanya, İspanya ve İtalya’da top koşturdu. 

Almanya’nın Bayern Münih’i, Dünya Kupası kadrolarına seçilen 17 oyuncuyla en iyi temsil edilen kulüp. Avrupalı ​​​​futbol danışmanları LTT Sports tarafından bu hafta yayınlanan araştırmaya göre, İspanya’nın Barcelona ve İngiltere’nin Manchester City’sinin her biri 16’şar oyuncuya sahip.

Avrupa dışında, Katar şampiyonu Al Sadd’ın Pazar günü başlayacak turnuvada 15 oyuncusu var.

Amerika Birleşik Devletleri ve Suudi Arabistan’ın yerel liglerinin her birinde, çeşitli milli takımlarda Dünya Kupası görevleri için çağrılan 35 oyuncu var.

Arjantin, Paris Saint-Germain’den Messi’nin yanı sıra İngiltere, İspanya, Almanya, İtalya ve Fransa’daki kulüplerden diğerleri de dahil olmak üzere 23 uluslararası kulüp futbolcusunu çağırarak büyük ölçüde Avrupa’nın ilk beş liginden destekleniyor. 

İtalya milli takımı turnuvaya katılmaya hak kazanamamış olsa da, yalnızca İtalyan kulüpleri Dünya Kupası kadrolarına 70 oyuncu sağlıyor.

Katar kulüplerinde oynayan yedi oyuncu ise kendi milli takımları ile Dünya Kupası’na gelerek bir tür ev sahipliği konforunu yaşayacak. 

Tüm maçlar TRT 1’dan canlı yayınlanacak.  Dünya Kupası’nda 32 ülke dörderli sekiz grupta mücadele edecek.

Gruplar ve takımlar

Dünya Kupası maçlarında gruplar ve gruplarda yer alan ülkeler şöyle:

A Grubu: Katar, Ekvador, Senegal, Hollanda

B Grubu: İngiltere, İran, ABD, Galler

C Grubu: Arjantin, Suudi Arabistan, Meksika, Polonya

D Grubu: Fransa, Avustralya, Danimarka, Tunus

E Grubu: İspanya, Kosta Rika, Almanya, Japonya

F Grubu: Belçika, Kanada, Fas, Hırvatistan

G Grubu: Brezilya, Sırbistan, İsviçre, Kamerun

H Grubu: Portekiz, Gana, Uruguay, Güney Kore

Dünya Kupası 2022 programı

Dünya Kupası’nda maçlar 20 Kasım’da başlayacak. Çeyrek final karşılaşmaları 9-10 Aralık’ta, çeyrek final 13-14 Aralık’ta yapılacak. 

Dünya Kupası, 18 Aralık’taki final maçının ardından yapılacak kapanış töreniyle sona erecek. 

Dünya Kupası’ndaki maç programları ise şöyle:

-20 Kasım Pazar:

A Grubu: Katar – Ekvador (19.00)

-21 Kasım Pazartesi:

A Grubu: Senegal – Hollanda (19:00)

B Grubu: ABD – Galler (22:00)

-22 Kasım Salı:

C Grubu: Arjantin – Suudi Arabistan (13:00)

C Grubu: Meksika – Polonya (19:00)

D Grubu: Fransa – Avustralya (22:00)

D Grubu: Danimarka – Tunus (16:00)

-23 Kasım Çarşamba:

E Grubu: İspanya – Kosta Rika (19:00)

E Grubu: Almanya – Japonya (16:00)

F Grubu: Belçika – Kanada (22:00)

F Grubu: Fas – Hırvatistan (13:00)

-24 Kasım Perşembe:

G Grubu: Brezilya – Sırbistan (22:00)

G Grubu: İsviçre – Kamerun (13:00)

H Grubu: Portekiz – Gana (19:00)

H Grubu: Uruguay – Güney Kore (16:00)

-25 Kasım Cuma:

A Grubu: Katar – Senegal (16:00)

A Grubu: Hollanda – Ekvador (19:00)

B Grubu: İngiltere – ABD (22:00)

B Grubu: Galler – İran (13:00)

-26 Kasım Cumartesi:

C Grubu: Arjantin – Meksika (22:00)

C Grubu: Polonya – Suudi Arabistan (16:00)

D Grubu: Fransa – Danimarka (19:00)

D Grubu: Tunus – Avustralya (13:00)

-27 Kasım Pazar:

E Grubu: İspanya – Almanya (22:00)

E Grubu: Japonya – Kosta Rika (13:00)

F Grubu: Belçika – Fas (16:00)

F Grubu: Hırvatistan – Kanada (19:00)

-28 Kasım Pazartesi:

G Grubu: Brezilya – İsviçre (19:00)

G Grubu: Kamerun – Sırbistan (13:00)

H Grubu: Portekiz – Uruguay (22:00)

H Grubu: Güney Kore – Gana (16:00)

-29 Kasım Salı:

A Grubu: Hollanda – Katar (18:00)

A Grubu: Ekvador – Senegal (18:00)

B Grubu: Galler- İngiltere (22:00)

B Grubu: İran – ABD (22:00)

-30 Kasım Çarşamba:

C Grubu: Polonya – Arjantin (22:00)

C Grubu: Suudi Arabistan – Meksika (22:00)

D Grubu: Tunus – Fransa (18:00)

D Grubu: Avustralya – Danimarka (18:00)

-1 Aralık Perşembe:

E Grubu: Japonya – İspanya (22:00)

E Grubu: Kosta Rika – Almanya (22:00)

F Grubu: Hırvatistan – Belçika (18:00)

F Grubu: Kanada – Fas (18:00)

-2 Aralık Cuma:

G Grubu: Kamerun – Brezilya (22:00)

G Grubu: Sırbistan – İsviçre (22:00)

H Grubu: Güney Kore – Portekiz (18:00)

H Grubu: Gana – Uruguay (18:00)

Gruplarını ilk iki sırada tamamlayan takımlar adlarını son 16’ya yazdıracaklar. 

Son 16 takım

-3 Aralık Cumartesi:

A Grubu Birincisi ve B Grubu İkincisi (Halife Stadyumu, El Rayyan)

C Grubu Birincisi ve D Grubu İkincisi (Ahmed bin Ali Stadyumu, El Rayyan)

-4 Aralık Pazar:

D Grubu Birincisi ve C Grubu İkincisi (El Thumama Stadyumu, Doha)

B Grubu Birincisi ve A Grubu İkincisi (El Bayt Stadyumu, Al Khor)

-5 Aralık Pazartesi:

E Grubu Birincisi ve F Grubu İkincisi (El Janoub Stadyumu, El Wakrah)

G Grubu Birincisi ve H Grubu İkincisi (Stadyum 974, Doha)

-6 Aralık Salı:

F Grubu Birincisi ve E Grubu İkincisi (Eğitim Şehir Stadyumu, El Rayyan)

H Grubu Birincisi ve G Grubu İkincisi (Lusail Iconic Stadium, Lusail)

Çeyrek finaller

-9 Aralık Cuma:

53. Maçı kazanan ile 54. Maçı kazanan (Eğitim Şehir Stadyumu, Al Rayyan)

49. Maçı kazanan ile 50. Maçı kazanan (Lusail Iconic Stadium, Lusail)

-10 Aralık Cumartesi:

55. Maçı kazanan ile 56. Maçı kazanan (Al Thumama Stadyumu, Doha)

51. Maçı kazanan ile 52. Maçı kazanan (Al Bayt Stadyumu, Al Khor)

Yarı final

-13 Aralık Salı:

57. Maçı kazaman ile 58. Maçı kazanan (Lusail Iconic Stadium, Lusail)

-14 Aralık Çarşamba

59. Maçı kazanan ile 60. Maçı kazanan (Al Bayt Stadyumu, Al Khor)

Üçüncülük play-off

-17 Aralık Cumartesi:

61. Maçın kaybedeni ile 62. Maçın kaybedeni (Halife Uluslararası Stadyumu, Al Rayyan)

Final 

18 Aralık Pazar:

61. Maçın kazananı ile 62. Maçın kazananı (Lusail Iconic Stadium, Lusail) 

En az 10 karakter gerekli