DOLAR 28,9201 -0.02%
EURO 31,7701 0.16%
ALTIN
BITCOIN 11013993,31%
Şanlıurfa

PARÇALI AZ BULUTLU

06:26

İMSAK'A KALAN SÜRE

Gazze krizi Türkiye-İsrail ticaret hacmini daralttı

Gazze krizi Türkiye-İsrail ticaret hacmini daralttı

ABONE OL
18 Kasım 2023 19:15
Urfa Haberleri Gazze krizi Türkiye-İsrail ticaret hacmini daralttı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gazze’de yaşanan kriz, Türkiye ile İsrail arasında 9,48 milyar dolar olan ticaret hacmini yüzde 50’den fazla azaldı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 1 Kasım’da yapılan bütçe görüşmelerinde Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a çeşitli sorular yöneltti.

Bakan Bolat, bazı soruları daha sonra yazılı yanıt vereceğini bildirdi. Bolat, Gürer’in Türkiye-İsrail ticari ilişkilerine yönelik sorusunun yanıtı yazılı olarak iletti.

Bolat’ın verdiği yanıta göre, 2022 yılında Türkiye’nin İsrail’e ihracatı 7,03 milyar dolar, ithalatı ise 2,45 milyar dolar. Bu kapsamda 2022 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacmi 9,48 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Ticaret hacmi azaldı 

Bolat, yanıtında şu bilgilere yer verdi:

“Ürün bazında incelendiğinde 2022 yılında ihracatımızda öne çıkan ürünler; filmaşin ve çelik çubuklar, taşıtlar, mücevherci eşyası, elektrik iletkenleri ve plastik mutfak eşyaları olarak sıralanmaktadır.

2022 yılında ithalatımızda öne çıkan ürünler; petrol yağları, demir-çelik hurdaları, polipropilen, alüminyum hurdaları, titandioksit pigmenleri olarak sıralanmaktadır.

Öte yandan, 7 Ekim 2023’ten itibaren İsrail ile karşılıklı ticaretimiz geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 50’den fazla azalmıştır.”

“Tabana mesaj” eleştirisi

Gürer, Bolat’ın yanıtına ilişkin değerlendirmesinde, Gazze saldırıların sürmesinin Türkiye’de haklı olarak tepki toplandığını belirterek, “İsrail ile ilişkilerimiz her alanda sanki çok kötüymüş gibi gösteriliyor ama ticarette İsrail ile önemli ilişki içerisinde olduğumuz Bakanlık yanıtlarındaki verilerden ortaya çıkmış oluyor” dedi.

Bakan Bolat’ın verdiği yanıttan iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin büyük ölçüde devam ettiği sonucunun çıktığını belirten Gürer, şu değerlendirmede bulundu:

“Bu ülke ile siyasi ilişkilerimiz dönem dönem sorunlu olsa da Gazze saldırılarının önce İsrail ile ilişkilerimiz olabildiğinde esnemişti. Bu süreçte Bakanlara sorular yönettik. İsrail ile ticari ilişkilerimizin hangi boyutta olduğunu sorduk. Genelde ticari ilişkiler ile siyasi ilişiklerin ayrı ayrı konular olduğu yönünde açıklamalar yapıldı.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının başladığı 7 Ekim 2023 tarihinden sonra, bu ülke ile Türkiye’nin karşılıklı ticaretinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 azaldığını açıkladı. AKP iktidarı siyasi olarak kavga eder gibi davrandığı farklı ülkelerle de ticari ilişkisini geliştirdiğini görüyoruz. Ticari ilişkilerde sağlanan karşılıklı fayda ekonomik açıdan yarar getiriyorsa siyasi kavga edilmesi yalnızca seçmen tabanına mesaj niteliği taşımaktadır.”

En az 10 karakter gerekli