DOLAR 32,4937 -0.19%
EURO 34,9780 0.37%
ALTIN 2.435,780,53
BITCOIN 21001090,28%
Şanlıurfa
27°

KAPALI

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Haplı tedavi dönemi

Haplı tedavi dönemi

Covid-19'dan hastaneye yatış ve ölüm riskini önemli ölçüde azaltan bir antiviral ilaç, İngiltere'nin ilaç düzenleyicisi tarafından kullanım için onaylandı. (Foto: Depo Photos)

ABONE OL
4 Kasım 2021 16:28
Urfa Haberleri Haplı tedavi dönemi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İngiltere, Covid-19’u tedavi etmek için üretilen hapı onaylayan dünyada ilk ülke oldu.

Semptomatik Covid’i tedavi etmek için tasarlanan Molnupiravir, İngiltere İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu (MHRA) tarafından onaylandı.  

İlacın, virüs nedeniyle ekstra risk altında olan hafif ila orta şiddette Covid’li kişilerde güvenli ve etkili olduğunu belirten kurum, ilacın pozitif bir COVID-19 testinin ardından mümkün olan en kısa sürede ve semptomların başlamasından sonraki 5 gün içinde kullanılmasını tavsiye etti. Hap,  yakın zamanda hastalığa yakalanmış hassas hastalara günde iki kez verilecek.

Klinik deneylerde, başlangıçta grip tedavisi için geliştirilen hap, hastaneye yatış veya ölüm riskini yaklaşık yarı yarıya azalttı.

İngiliz Sağlık Bakanı Sajid Javid, tedavinin en kırılgan ve bağışıklığı baskılanmış olanlar için bir ”oyun değiştirici” olduğunu belirterek, ”Bugün ülkemiz için tarihi bir gün, çünkü İngiltere şu anda dünyada Covid için evde alınabilecek bir antiviral ilacı onaylayan ilk ülke” dedi.  

İlk oral tedavi

ABD ilaç şirketi Merck (İngiltere’de MSD olarak bilinir) tarafından geliştirilen Molnupiravir, Covid için ilk özel oral antiviral ilaç. Hap, virüsün genetik koduna hatalar sokarak vücutta yayılmasını önlemek için tasarlandı ve virüsün kendi kopyalarını oluşturmak için kullandığı bir enzimi hedefleyerek çalışıyor. Bu, çoğalmasını engelliyor vücuttaki virüs seviyelerini düşük tutuyor ve dolayısıyla hastalığın şiddetini azaltıyor.

Deneme sonuçları, ilacın bir etki göstermesi için semptomlar geliştikten sonra erken alınması gerektiğini gösteriyor.  Halihazırda ağır Covid nedeniyle hastaneye kaldırılan hastalarda yapılan daha önceki bir çalışma, hayal kırıklığı yaratan sonuçların ardından durdurulmuştu.

Merck, Covid’i tedavi etmek için bir hapın deneme sonuçlarını bildiren ilk şirket oldu ancak diğer şirketler benzer tedaviler üzerinde çalışıyor.

ABD’li rakibi Pfizer, yakın zamanda iki farklı antiviral tabletin geç aşama denemelerine başlarken, İsviçreli şirket Roche benzer bir ilaç üzerinde çalışmasını sürdürüyor. 

Merck, 2021’in sonuna kadar 10 milyon Molnupiravir üretmeyi beklediğini kaydetti.  

En az 10 karakter gerekli