DOLAR 32,3283 0.22%
EURO 35,1522 0.02%
ALTIN 2.302,681,12
BITCOIN 22876000,46%
Şanlıurfa
16°

AÇIK

19:29

AKŞAM'A KALAN SÜRE

İmamoğlu’na hapis ve siyasi yasak

İmamoğlu’na hapis ve siyasi yasak

İmamoğlu, "kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme şekilde hakaretten” 2 yıl 7 ay 15 gün hapse mahkûm edildi, ayrıca siyasi yasak getirildi. (Foto: Depo Photos / Arşiv)

ABONE OL
14 Aralık 2022 20:08
Urfa Haberleri İmamoğlu’na hapis ve siyasi yasak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İmamoğlu’na 2 yıl 7 ay hapis cezası 

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, “YSK üyelerine hakaret” davasında 2 yıl 7 ay 15 gün hapse mahkûm edildi. 

Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi yapılan duruşmada Ekrem İmamoğlu’nun avukatı Kemal Polat hazır bulundu. CHP ve İYİ Parti’den çok sayıda temsilci de duruşmayı izledi. 

Ekrem İmamoğlu’nun avukatı Kemal Polat, geçen duruşmada “redd-i hâkim” taleplerinin geri çevrildiğini ve bunu itiraz ettiklerini hatırlattı. Polat, “Yeniden dosyanın nöbetçi ağır ceza mahkemesine gönderilerek ret konusunda karar verilmesini talep ediyoruz” dedi.

Yargıç, “redd-i hâkim” talebine ilişkin diğer mahkemeler tarafından verilen kararın kesin olduğunu, bu konuda yeni bir karar istenmesine gerek olmadığına hükmetti. 

Duruşmada, Ekrem İmamoğlu’nun basın danışmanı Murat Ongun ve siyasi danışmanı Necati Özkan tanık olarak dinlendi. 

Savcı 4 yıl 1 aya kadar hapis istedi 

Geçen oturumdaki mütaalasını tekrarlayan Cumhuriyet Savcısı İmamoğlu’nun “kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme şekilde hakaret” suçundan 4 yıl 1 aya kadar hapisle cazalandırılmasını istedi.  

Aradan sonra kararı açıklayan mahkeme hâkimi, Ekrem İmamoğlu’nun dönemin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı olan Sadi Güven ile YSK’nın on üyesine yönelik “kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen hakaret” suçundan 2 yıl 7 ay 15 gün hapisle cezalandırılmasına karar verildiğini bildirdi.

Siyasi yasağı da kapsıyor

Mahkeme, İmamoğlu hakkında TCK’nın “Belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma” konusunu içeren 53. maddesinin uygulanmasına hükmetti.

Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) “Güvenlik tedbirleri” başlıklı ikinci bölümünde yer alan 53. maddesi “Belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma” başlığı altında şu hükümleri içeriyor:

“Madde 53- Kişi, kasten işlemiş olduğu suçtan dolayı hapis cezasına mahkûmiyetin kanuni sonucu olarak;

a) Sürekli, süreli veya geçici bir kamu görevinin üstlenilmesinden; bu kapsamda, TBMM üyeliğinden veya devlet, il, belediye, köy veya bunların denetim ve gözetimi altında bulunan kurum ve kuruluşlarca verilen, atamaya veya seçime tabi bütün memuriyet ve hizmetlerde istihdam edilmekten,

b) Seçme ve seçilme ehliyetinden,

c) Velayet hakkından; vesayet veya kayyımlığa ait bir hizmette bulunmaktan,

d) Vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasi parti tüzel kişiliklerinin yöneticisi veya denetçisi olmaktan,

e) Bir kamu kurumunun veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşunun iznine tabi bir meslek veya sanatı, kendi sorumluluğu altında serbest meslek erbabı veya tacir olarak icra etmekten, yoksun bırakılır.”

En az 10 karakter gerekli