İsrail, İran’daki askeri mevzileri vurarak, Tahran’ın bu ay İsrail’e yönelik saldırılarına misilleme yaptığını açıkladı.
İsrail ordusu, gece düzenlenen saldırıdan saatler sonra, saldırıların tamamlandığını ve hedeflerine ulaştıklarını açıklarken, yarı resmi bir İran haber ajansı İsrail’in Tahran’a yönelik hamlelerine “aynı şekilde bir tepki” verileceğini duyurdu.
İran medyası, gece saat 02:00’den kısa bir süre sonra başlayarak başkentte ve yakındaki askeri üslerde birkaç saat içinde çok sayıda patlama olduğunu bildirdi.
Şafak sökmeden önce İsrail’in kamu yayıncısı üç saldırı dalgasının tamamlandığını ve operasyonun sona erdiğini açıkladı.
İran, hava savunma sisteminin İsrail’in Tahran, Huzistan ve İlam eyaletlerindeki askeri hedeflere yönelik saldırılarına başarıyla karşı koyduğunu ve bazı noktalarda “sınırlı hasar” meydana geldiğini açıkladı.
Orta Doğu’da yaşanan gerilimde, İran’ın 1 Ekim’de İsrail’e yaklaşık 200 füze fırlatmasının ardından İsrail’in karşılık vermesi bekleniyordu. İki hasım ülke arasındaki gerilim, İran destekli Hamas’ın 7 Ekim 2023’te İsrail’e saldırmasından bu yana tırmanıyor. Hamas, yine İran tarafından desteklenen Lübnan merkezli Hizbullah militanları tarafından destekleniyor.
İsrail’in geçen aydan bu yana Lübnan’ın başkenti Beyrut’a hava saldırıları ve kara harekâtı da dâhil olmak üzere Hizbullah’a yönelik saldırılarını yoğunlaştırması ve Gazze’de bir yıldır sürdürdüğü savaş nedeniyle İran ve ABD’nin bölgesel bir savaşın içine çekileceğine dair korkular arttı.
İsrail ordusundan yapılan açıklamada “İran’daki rejimin İsrail Devletine yönelik aylardır devam eden saldırılarına karşılık olarak İsrail ordusu şu anda İran’daki askeri hedeflere hassas saldırılar düzenliyor” denildi.
Ordu daha sonra yaptığı açıklamada İran’daki “hedefli” saldırılarını tamamladıklarını, füzesi üretim tesislerini ve karadan havaya ekipmanları vurduklarını ve uçaklarının güvenli bir şekilde evlerine döndüklerini belirtildi.
Ordu açıklamasında “İran’daki rejim yeni bir tırmanış başlatma hatasına düşerse, karşılık vermek zorunda kalacağız” ifadesine yer verildi.
ABD’li bir yetkili hedefler arasında enerji altyapısı ya da İran’ın nükleer tesislerinin bulunmadığını söyledi.
ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’in ana destekçisi ve silah tedarikçisi olan Washington’un Tahran’ın nükleer tesislerine yönelik bir saldırıyı desteklemeyeceği uyarısında bulunmuş ve İsrail’in İran’ın petrol sahalarına saldırmak yerine alternatifleri değerlendirmesi gerektiğini söylemişti.
Yarı resmi Tasnim haber ajansı kaynaklarına dayandırdığı haberinde “İran her türlü saldırganlığa karşılık verme hakkını saklı tutmaktadır ve İsrail’in herhangi bir eyleminde orantılı bir tepkiyle karşılaşacağından şüphe yoktur” diye yazdı.
IRNA’nın bildirdiğine göre, İran Sivil Havacılık Örgütü sözcüsü tüm güzergahlardaki uçuşların bir sonraki duyuruya kadar iptal edildiğini açıkladı. Devlet haber ajansı, komşu Irak’ın da bir sonraki duyuruya kadar tüm uçuşları askıya aldığını bildirdi.
Suriye devlet haber ajansı SANA’nın haberine göre, İsrail ülkenin orta ve güney kesimlerindeki bazı askeri bölgeleri hava saldırılarıyla hedef aldı. Ancak İsrail Suriye’yi vurduğunu doğrulamadı.
İran Ordusu, “İsrail’in gece boyunca ülkeye yönelik saldırıları sırasında dört askerinin şehit olduğunu” açıkladı.
İran İslam Cumhuriyeti Ordusu’ndan yapılan açıklamada, iki askerin “ülkenin güvenliğini savunurken ve İran ulusuna ve çıkarlarına zarar gelmesini önlerken şehit olduğu” ifade edildi. Diğer iki kişi ise İran hava sahasını savunurken yaralandı ve daha sonra yaralarına yenik düştü.
İran Hava Savunma Kuvvetleri, İsrail rejiminin Tahran, Huzistan ve İlam’daki üç vilayette askeri bölgelere saldırdığını ve saldırıların başarıyla engellendiğini duyurdu.
Pentagon, Austin’in ABD personelini, İsrail’i ve bölgedeki ortaklarını savunmak için ABD’nin güçlendirilmiş kuvvet pozisyonunu vurguladığını açıkladı.
ABD’li bir yetkili, İsrail’in saldırılardan önce ABD’yi bilgilendirdiğini ancak Washington’un operasyona dahil olmadığını söyledi.
Orta Doğu’da bulunan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çarşamba günü yaptığı açıklamada İsrail’in misillemesinin daha büyük bir gerilime yol açmaması gerektiğini belirtmişti.
İsrail’i saldırılarını ayarlamaya ikna etmeye çalışırken bile ABD, Orta Doğu’daki en yakın müttefikine, Tahran’ın bir karşı saldırı düzenlemeye karar vermesi halinde savunmasına yardımcı olacağı konusunda güvence verdi ve harekete geçti.
ABD ordusunun THAAD füze savunma sistemlerini, bunları kullanacak yaklaşık 100 ABD askeriyle birlikte İsrail’e taşıma kararı bunlardan biriydi.
Kaynak: Ajans Bizim