Japon ekonomisi, ihracattaki keskin yavaşlama ve iç tüketimin enflasyon ve yendeki düşüş nedeniyle zayıflamaya devam etmesi nedeniyle üçüncü çeyrekte beklenenden daha keskin bir şekilde küçüldü.
Ekonomiye ilişkin bugün yayımlanan ilk resmî tahminlere göre, iki çeyreklik büyümenin ardından Japonya’nın gayri safi yurtiçi hasılası (GSYH) reel ve mevsimsellikten arındırılmış rakamlarla bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,5 daraldı.
Bloomberg ekonomistleri, yüzde 0,1’lik mini bir düşüş bekliyordu.
Japonya’nın beklendiği üzere ikinci çeyrekteki nispeten yüksek büyümesinin (bugün hafifçe aşağı yönlü revize edilen rakamla yüzde 1,1) arkasındaki itici güç olan ihracatın gücü, küresel ekonomik yavaşlamanın kendini hissettirmeye başlamasıyla uzun sürmedi.
Japonya’nın ihracatı üçüncü çeyrekte sadece yüzde 0,5 oranında arttı. Aynı zamanda ülkenin ithalatı da yüzde 1 artarak, dış ticaretin GSYH üzerinde genel olarak olumsuz bir etki yaratmasına neden oldu.
Japonya’nın Eylül ayı sanayi üretimi, bugün hafifçe yukarı yönlü revize edildi ve ekim ayı sonunda yapılan ilk tahmindeki yüzde 0,2’ye kıyasla bir ayda yüzde 0,5 arttı. Ancak bu göstergedeki eğilim, son çeyrekte bir bütün olarak açıkça negatif oldu.
Hollanda bankası ING’nin ekonomistlerine göre, aynı dönemde iç talebin hane halkı tüketimi, iş yatırımları ve stok birikimi gibi beklenenden daha zayıf oldu.
Enflasyon ve yendeki düşüş nedeniyle zayıflayan hane halkı tüketimi, Temmuz-Eylül döneminde yüzde 0,1 geriledi. Hane halkı tüketimi, bir önceki çeyrekte zaten yüzde 0,9 oranında azalmıştı. Ülkede konut dışı iş yatırımları da düşmeye devam etti ve yüzde 0,6 azaldı.
Almanya’nın gerisinde mi kalacak?
Gözlemciler, dış ticaretteki düşüşün yıl sonuna doğru daha da şiddetleneceği düşünüldüğünde Japonya’nın 2023’ün ikinci yarısında, GSYH’nin en az iki çeyrek üst üste düşmesiyle tanımlanan küçük çaplı bir teknik resesyon yaşayabileceğine dikkat çekiyor.
Başbakan Fumio Kishida, kasım ayının başında, özellikle enflasyonun ve yendeki düşüşün satın alma gücü üzerindeki yükünü hafifletmeyi amaçlayan 100 milyar avroyu aşan büyük bir yeni teşvik planını açıkladı.
Kishida, ekonomideki kötüleşmeyi sınırlamaya çalışarak, iki yıl önce iktidara gelmesinden bu yana en düşük seviyeye inen seçmenler arasındaki popülaritesindeki düşüşü de durdurmayı umuyor.
Yeni teşvik paketi, düşük gelirli haneler için vergi indirimleri ve 70 bin yenlik (cari kurla yaklaşık 430 avro) hibelerin yanı sıra benzin fiyatları ve enerji faturalarındaki artışları sınırlamaya yönelik hükümet tedbirlerinin uzatılmasını kapsıyor.
Japonya Merkez Bankası 2022 sonundan bu yana zaman zaman ayarlamalar yapsa da şimdilik gevşek para politikasını sürdürüyor.
Bunun nedeni, Merkez Bankasının Japonya’daki ekonomik büyüme ve ücret artışlarının, henüz yüzde 2’lik hedef etrafında sürdürülebilir bir enflasyon döngüsü yaratacak kadar önemli olmadığına inanmasıdır.
Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Ekim ayı sonunda yayınlanan son tahminlerine göre, Japonya, kısmen yenin önemli ölçüde zayıflamasının sonucu olarak, bu yıl dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi olma konumunu kaybederek Almanya’nın gerisine düşebilir.
Japonya, Çin’in 2010 yılında kendisini geçmesinden bu yana GSYİH açısından dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi konumun bulunuyor.