DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 2080827-1,30%
Şanlıurfa
18°

PARÇALI BULUTLU

13:08

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Kademeli normalleşme süreci

Kademeli normalleşme süreci

İçişleri Bakanlığı, ''kademeli normalleşme'' sürecine yönelik uygulamanın ayrıntılarını valiliklere gönderdiği genelge ile duyurdu.  (Foto: Depo Photos)

ABONE OL
1 Haziran 2021 13:19
Urfa Haberleri Kademeli normalleşme süreci
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İçişleri Bakanlığı, ”kademeli normalleşme” sürecine yönelik uygulamanın ayrıntılarını valiliklere gönderdiği genelge ile duyurdu. 

Buna göre, 1 Haziran’dan itibaren uygulanacak önlemlere ilişkin kurallar şöyle:  1- Sokağa çıkma kısıtlaması

-Hafta içi ve Cumartesi günleri 22.00-05.00 saatleri arasında, Cumartesi saat 22.00’den başlayıp Pazar gününün tamamını kapsayacak ve Pazartesi günü saat 05.00’de tamamlanacak şekilde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. 

-Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacağı süre ve günlerde, belirlenen yer ve kişiler bundan muaf tutulacak. 

-Tam gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacağı Pazar günlerinde bakkal, market ve benzere yerle 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek.

-Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde ekmek üretimi/satışı yapılan yerler açık olacak. 

-Yabancılara yönelik sokağa çıkma kısıtlamasına dair muafiyet sadece turistik 

-Kendi ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olan ileri yaş gruplarındaki veya ağır hastalığı olanlara yönelik önlemler alınacak. 

-İki doz aşı olmuş 65 yaş ve üzerindekiler ile 18 yaş altı gençler için kısıtlama uygulanmayacak. Aşı olmayan 65 yaş ve üzerindekiler pazar hariç sadece 10.00-14.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecekler.

-65 yaş ve üzerindekiler ile 18 yaşın altındakiler toplu taşı araçlarını kullanamayacak. Yüz yüze eğitime başlayanlar bundan muaf tutulacak. 

2- Şehirlerarası seyahat kısıtlaması 

-Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmayan günlerde herhangi bir seyahat sınırlaması uygulanmayacak. 

-Sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı süreler ve Pazar günü gerekli belgelerini ibraz edenler istisna tutulacak. 

3- Yeme-içme işyerlerinin faaliyetleri

Sağlık Bakanlığı salgın yönetimi rehberindeki kurallara göre masalar düzenlenecek. Açık alanda aynı masada en fazla üç kapalı alanda isi en fazla iki kişi kabul edilebilecek. 

-Hafta içi ve cumartesi günleri 07.00-21.00 saatleri arasında masada ve paket servis, 21.00-24.00 saatleri arasında ise sadece paket servis yapılabilecek. 

-Pazar günleri ise 07.00-24.00 saatleri arasında sadece paket servis sözkonusu olacak.

4- Sinema, kafe, lokal ve benzeri işyerleri

-Sağlık Bakanlığı salgın yönetimi rehberindeki kurallara göre masalar düzenlenecek.

-Herhangi bir şekilde oyun (kağıt, okey, tavla dahil) oynanmayacak.

-Aynı anda aynı masada açık alanlarında üç, kapalı alanlarında ise ikiden fazla müşteri kabul edilmeyecek. 

-Sinema salonlarında %50 kapasite (bir koltuk dolu bir koltuk boş) sınırına uyacak. 

-1 Haziran 2021 tarihinden itibaren (Pazar günleri hariç) 07.00-21.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecekler

-Kapalı yüzme havuzları, hamamlar, saunalar ve masaj salonları, nargile salonu/kafeleri ile gazino, taverna, birahane gibi işyerlerinin faaliyetlerine yeni bir karar alınıncaya kadar ara verilmesine devam edilecektir.

5- Alışveriş merkezleri ve benzeri işyerleri

-Yukarıda sayılan işyerleri dışında kalan perakende ve hizmet sektöründeki giyim, tuhafiye, züccaciye, hırdavat, terzi, berber gibi dükkanlar, büro ve ofisler vb. işyerleri ile AVM’ler Sağlık Bakanlığı salgın yönetimi rehberindeki kurallara göre önlem almak kaydıyla (Pazar günleri hariç) 07.00-21.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecekler.

-Genel indirim uygulamalarının oluşturduğu yoğunluğun önüne geçilebilmesi için indirim uygulamalarının en az bir hafta sürecek şekilde uzun periyodlarla yapılacak. 

-Tam gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak olan Pazar günlerinde; marketlerde temel ihtiyaç maddeleri satılabilecek. 

-Pazaryerleri gerekli önlemlerin alınması koşuluyla 07.00-20.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek.

-Online market ve yemek sipariş firmaları 07.00-24.00 servis yapabilecek.  

6- Eğitim-öğretim faaliyetleri

-Açık bulunan kreşler ve anaokulları kademeli normalleşmenin ikinci etabında da faaliyetlerine devam edecek.  

-Diğer tüm okul ve sınıf seviyeleri için Milli Eğitim Bakanlığınca kamuoyuna duyurulduğu şekilde uygulama sürdürülecek.

7- Kamu kurum ve kuruluşlarında mesai

Kamu kurum ve kuruluşlarında uygulanmakta olan 10.00-16.00 saatleri arası mesai sistemi ile uzaktan/dönüşümlü gibi esnek çalışma usulünün uygulanmasına kademeli normalleşme döneminin ikinci etabında da devam edilecekler.

8- Toplantı/etkinlik, nikah/düğün ve ziyaretler

-Dönemsel açıdan zorunluluk taşıyan spor kulüplerinin genel kurulları dışındaki her türlü sivil toplum kuruluşları, sendikalar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları ile birlikler ve kooperatiflerin genel kurul dahil yapacakları geniş katılımlı her türlü etkinlikleri 15 Haziran’a kadar ertelenecek.

-Dönemsel açıdan yapılması zorunlu olan spor kulüplerinin genel kurulları ise öngörülen kural ve önlemlere uyularak yapılabilecek.

-15 HaziranSalı gününden itibaren ise sivil toplum kuruluşları, sendikalar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve benzerlerinin genel kurul dahil geniş katılımlı etkinliklere öngörülen kural ve önlemelere uyularak gerçekleştirilecek. 

 9- Nikah törenleri ile nikah merasimi şeklindeki düğünler;

-Açık alanlarda, Sağlık Bakanlığı salgın yönetimi rehberindeki kurallara göre masalar düzenlenebilecek. Yiyecek-içecek ikramı olmayacak. 

-Kapalı alanlarda ise yine öngörülen kural ve önlemler altında en fazla 100 kişinin katılımıyla yapılabilecek. 

-Yiyecek-içecek ikramına ve kapalı alanlarda azami davetli sayısına ilişkin kısıtlamalara 15 Haziran 2021 Salı günü son verilecek. 

-Nişan ve kına gibi etkinlikler 01 Temmuz 2021 tarihinden sonra yapılabilecek.

-Huzurevi, yaşlı bakımevi, rehabilitasyon merkezi, çocuk evleri gibi sosyal koruma/bakım merkezlerinde kalanlara yönelik ziyaretlere bu yerlerde kalan her kişi için haftada en fazla bir ziyaret olacak şekilde izin verilecek.

10- Toplu ulaşım tedbirleri

-Şehirlerarası faaliyet gösteren toplu taşıma araçları (uçak hariç); araç ruhsatında belirtilen yolcu taşıma kapasitesinin %50’si oranında yolcu kabul edebilecekler.

-Otobüs, tren vb. şehirlerarası toplu taşıma araçlarında kapasite sınırlamasının tespiti sırasında aynı adreste ikamet eden ve aynı çekirdek aileden (eş, anne-baba, kardeş) olan kişiler, hesaplamaya dahil edilmeyecek ve yan yana seyahat etmelerine izin verilecek.

-2+1 koltuk düzenindeki şehirlerarası toplu taşıma yapan otobüslerde her iki cam kenarındaki koltuklara yolcu kabul edilebilecek.

-Şehir içi toplu ulaşım araçları (minibüs, midibüs vb.) %50 kapasite sınırlaması ile ayakta yolcu kabul edilmemesi kuralı devam edecek. 

11- Konaklama tesislerine dair tedbirler

-Şehirlerarası karayolları üzerindeki dinlenme tesisleri ile konaklama tesislerinin içinde bulunan yeme-içme yerleri (sadece konaklamalı müşterilerle sınırlı olacak şekilde); aynı masada aynı anda açık alanlarında üç, kapalı alanlarında ise ikiden fazla müşteri kabul edilmemek kaydıyla hizmet verebilecekler.

-Konaklama tesislerinin kapalı alanlarında bulunan eğlence merkezleri kapalı tutulacak ve bu alanlarda müşteri kabul edilmeyecek.

-Konaklama tesislerinin açık alanlarında toplu eğlence şeklinde etkinliklere kesinlikle izin verilmeyecek, bu yerlerde yoğunlaşmanın önüne geçilebilmek adına fiziksel mesafe kurallarına azami özen gösterilecek.

– Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak olan süre ve günlerde konaklama tesislerinde rezervasyonunun bulunması vatandaşlarımız açısından sokağa çıkma ve/veya şehirlerarası seyahat kısıtlamasından muaf tutulacak. Ancak rezervasyon ve ödeme belgelerinin ibrazı gerekecek. 

En az 10 karakter gerekli