KazMunayGas Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kuanysh Kudaibergenov, Kazakistan’ın KazMunayGas şirketinin Kalamkas ve Hazar sahalarının işletilmesi için stratejik ortak olarak LUKOIL’i seçtiğini açıkladı.
Kalamkas ve Hazar sahaları daha önce farklı operatörlerle yapılan farklı toprak altı kullanım sözleşmelerinin bir parçasıydı. Kalamkas’ın işletmecisi, Kaşagan sahasını da geliştiren North Caspian Operating Company N.V. (NCOC); Hazar’ın işletmecisi ise Shell ve Oman Oil’in de katılımıyla Caspi Meruerty Operating Company B.V. (CMOC) idi.
Trend’in haberine göre, Kudaibergenov, “Bağımsız operasyonların ekonomik fizibilitesinin olmaması da dahil bir dizi nedenden dolayı sahaların geliştirilmesi gecikti. Sonuç olarak, şirketler sahaların geliştirilmesi için yatırım yapmayı reddetti ve arazileri devlete iade etti. Bu nedenle, bu sahaların coğrafi yakınlığını ve jeolojik benzerliğini göz önünde bulunduran hükümet, bu projeleri tek bir toprak altı kullanım sözleşmesinde birleştirmeye karar verdi. KazMunayGas da uzun müzakerelerin ardından, Hazar Denizi’nin Rus kesiminde halihazırda bir dizi benzer projeyi hayata geçirmiş olan LUKOIL’i stratejik ortak seçti” dedi.
Kudaibergenov, raf sahalarının geliştirilmesi için uygun teknolojilere sahip stratejik bir ortağın varlığının belirleyici bir faktör olduğunu ve bu sayede projenin yeniden başlatılabildiğini kaydetti. Aksi takdirde projenin uzun süre yatırımcı beklen durumda kalacağını ifade eden Kudaibergenov, şuları söyledi:
“Proje yaklaşık 6.5 milyar dolarlık yatırım içeriyor ve ‘teknolojik açıdan karmaşık’ olarak sınıflandırılıyor. Kazakistan’da ilk kez, yatağın açık deniz metal platformları kullanılarak işletilmesi planlanıyor. Platformların inşası sırasında, Kashagan’daki inşaat çalışmalarının tamamlanmasından bu yana atıl durumda olan Mangystau bölgesindeki Kazak tersaneleri devreye girecek. Tüm bunlar bölgedeki ticari faaliyetlerde bir artış ve yeni istihdam yaratılması anlamına geliyor. Dolayısıyla böylesine pahalı bir projeye yatırım yapmaya istekli stratejik bir ortağın ortaya çıkması kesinlikle olumlu bir faktördür.”
Kudaibergenov KMG’nin projede yüzde 50 hisseye sahip olduğunu, “Tüm kararların ortak girişimin katılımcıları arasında eşitlik temelinde alınacağını” belirtti. Kudaibergenov, “Bazı medyada yer alan ‘KMG’nin projenin kontrolünü kaybettiği’ yönündeki ifadeler doğru değildir” dedi.
Kaynak: Ajans Bizim