Şanlıurfa şehir merkezine 80 kilometre uzaklıktaki Şuayb Antik Kenti, Geç Roma döneminde (MS 4-5. yüzyıl) kurulduğu düşünülen bir yerleşim yeridir. Oldukça geniş bir alana yayılan bu tarihî kentin etrafı, yer yer izleri görülen surlarla çevrilidir. Kent merkezinde çok sayıdaki kaya mezarı üzerine kesme taşlardan yapılar inşa edilmiştir. Tamamı yıkılmış olan bu yapıların bazı duvar ve temel kalıntıları günümüze kadar gelebilmiştir. Söz konusu kalıntıların Harran Ovası’nda yaşayan insanların yazlık evleri olduğu düşünülmektedir. Yapılar Roma evleri tarzında yapılmış olup üçgen alınlıklı, çatılı ve etrafı duvarla çevrili bir avlu ve evin altında yer alan ana kayaya oyulmuş bir kilerden oluşmaktadır. Her evin içinde bir su kuyusu bulunmaktadır. Evlere girişler avlu duvarlarında yer alan kapılardan yapılmaktadır. Bu kapılar ise ızgara planlı sokaklara açılmaktadır.
Halk arasında Şuayb Peygamber’in bu kentte yaşadığına ve kentin adını Şuayb Peygamber’den aldığına inanılmaktadır. Kalıntılar arasında kayaya oyulu dört odadan oluşan bir mağara Şuayb Peygamber’in Makamı olarak ziyaret edilmektedir. Musa Firavuna halkını salması için gitmeden evel, Karısı ve iki çocuğunu Yitro’ya bırakmıştır. Yitro, kızı ve torunları daha sonra Mısır çıkışında çölde Musa’ya katılmıştır. Urfa’ya bağlı Harran yakınlarından bulunan Şuayip Şehri, yerel inanca göre Şuayp’in yaşayıp vefat ettiği yerdir. Kent merkezinde çok sayıdaki kaya mezarı üzerine kesme taşlardan yapılar inşa edilmiştir. Tamamı yıkılmış olan bu yapıların bazı duvar ve temel kalıntıları günümüze kadar gelebilmiştir.
Hz. Şuayb’ın soyu Hz. İbrahim’e dayandığı ve Hz. Şuayb Medyen ve Eyke halkına gönderilmiş bir peygamber olararkta Kur’an kıssaları farklı özellikleriyle Kur’an’ın farklı yerlerinde anlatılmaktadır. Şanlıurfa’yı ve bu toprakların Mezopotamya tarihindeki izlerini daha iyi anlayabilmek adına Şuayb Şehri’ni de görmeniz gerekmekte. Şuayb tarihi dönemdeki adıyla “Eski İnsanların Şehri” anlamına gelmekte. Tarihin izlerinin hala yaşadığı, maneviyatı buram buram yaşayacağınız bir mekan. görmeyenlerin muhakkak gidip görmesi gereken bir yer.