DOLAR 32,5469 0%
EURO 34,9165 0.18%
ALTIN 2.431,340,35
BITCOIN 2071688-4,14%
Şanlıurfa
29°

KAPALI

16:55

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

Toprak anadır yakılmaz

Toprak anadır yakılmaz

ABONE OL
6 Temmuz 2021 22:46
Urfa Haberleri Toprak anadır yakılmaz
0

BEĞENDİM

ABONE OL

GAP’ın bereketli topraklarında anız yangınlarının ardı arkası kesilmiyor. Şanlıurfa’da itfaiye ekipleri 2020 yılı ve 2021 yılının ilk altında (18 aylık süreçte) 3872 anız yangınına müdahale etti.

Fırat’ın serin suyunun Harran Ovasıyla buluştuğu GAP’ın bereketli toprakları anız tehdidiyle karşı karşıya kaldı. Hasat sonrası tarlalarda kalan ekin sapları traktörlerle sürülerek toprağa karışması gerekirken yakılarak toprağın dengesi bozuluyor.

Hasat sonrası ikinci ürün ekecek olan çiftçilerin yaktıkları anız, çevre kirliliğine, toprak dengesinin bozulması ve topraktaki minerallerin yok olmasına sebep oluyor. Minerallerin yanı sıra topraktaki mikroorganizmalar, bitki besin elementleri ve toprak yapısı tamamen bozuluyor.

Her yıl yapılan uyarılara rağmen çiftçiler, ikinci ürünü ekmek için tarlayı sürmek yerine anızı yakmayı tercih ediyor. Anız yangınları doğa için bir felaket, besin elementlerinin yok olması ile bitki örtüsü ve toprağın verimini öldürüyor.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığının verilerine göre 2020 yılı 2021 yılının ilk altı ayında 3872 anız yangınına müdahale edildi. İtfaiye ekipleri en çok Nisan, Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında anız yangınına müdahale ediyor..

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Ali Rıza Öztürk;”Çiftçilerimizden en büyük ricamız topraklarını çok fazla işleyip toprak içerisindeki bitki artıklarını toprağa karıştırmaları halinde topraktaki hem organik madde artacak hemde toprağın fiziksel özellikleri iyileşecek hemde topraktaki fosfor, potasyum, kalsiyum olsun bu minerallerin artışı sağlanmış olacak.Dünya’da artık bu tür alanlarda No-till toprak işlemesiz tarım dediğimiz sistemler başladı, Çiftçi diyorki ben tarlaya ne kadar az girersem ne kadar az mazot harcarsam o kadar kardayım diyor. Tarla çok fazla işlenmeden anıza ekim yapıyorlar. Çiftçilerimizden ricamız önümüzdeki günlerde bu tür işlemleri denesinler,küçük parçalarında denesinler görsünler çünkü görecekler ki çok büyük bir verim kaybı olmadan daha az masrafla daha iyi ürün elde edip hemde toprağa ve tarlaya zarar vermeyeceklerdir. Anız yangınları ile toprak yaklaşık olarak sıfır 5 sıfır 10 santim derinliğindeki kısmı 250 ila 400 santigrat arasında değişen bir sıcaklığa maruz kalıyor bu sıcaklıktaki topraktaki mikroorganizmalar, topraktaki bitki besin elementleri torak yapısı tamamıyla bozuluyor ve biz topragı tanımlarken canlı varlık diye tanımlıyoruz toprağımızın bu canlı yapısını bozmuş oluyoruz herhangi bir şekilde tarımsal faaliyet yaptığımızda mikroorganizmaların bize yapacağı çalışmalar topraktaki besin elementlerini tamamıyla yok etmiş oluyoruz yani bir anlamda anız yakarak kendi verimimizi düşürdüğümüz gibi toprak yapımızı da bozmuş oluyoruz.” dedi

Şanlıurfa Ziraat Odası başkanı Ahmet Eyyüpoğlu:” Özellikle çiftçilerimize seslenmek istiyorum Anız yakarak ateşe vermesinler her bir anız yapmak 2 santim toprağı yandırıyor kül oluyor 5 -10 senede o yer çoraklaşmadan daha kötü oluyor yani toprak anadır ana yakılmaz binlerce verimli hayvanı da beraberinde telef edilip yandırıyor onun için çiftçilerime seslenmek istiyorum kesinlikle anız yakımına karşıyız yakmasınlar toprak elden gidiyor. Her yıl 2 santim toprağımız otomatik men yanıp kül olup gidiyor. O kül olduktan sonra verimi alınmıyor 10 yıl içerisinde çoraklaşmadan daha kötü oluyor. Özellikle son zamanlarda çıkan aletlerden ekipmanlardan o sapı tamamen ortadan kaldırıp ekimlerini yapabiliyorlar.” ifadelerini kullandı

En az 10 karakter gerekli