Yenidoğan Çetesi davası başladı. Para uğruna bebeklerin yoğun bakımda ölümlerine neden olmakla suçlanan çete üyeleri ilk kez hakim karşısına çıktı.
Davada 22’si tutuklu 47 sanık bulunuyor. Sanıkların 17 bin yıl hapisle cezalandırılmaları isteniyor. Çete üyelerinin yanı sıra, dosyada 19 özel hastane de sorumlu olarak yer alıyor.
Dava duruşma salonunda yaşanan gerginlik nedeniyle gecikmeli başladı. Mahkeme heyeti davada ilk olarak sanıkların kimlik tespitlerini yaptı. İddianamede elebaşı olarak tanımlanan Fırat Sarı, aylık gelirinin 400 bin lira olduğunu söyledi.
Kimlik tespiti yaklaşık 2,5 saat sürdü. Savcılık makamı, doğrudan mağdur olmayanların müdahillik talebinin reddini istedi. Barolar dahil tüm davaya katılma telepleri reddedildi.
Hemşire olarak görev yapan sanık Hakan Doğukan Taşçı, savunmasında “Üzerime atılı suçların hiçbirini kabul etmiyorum” dedi.
10 yıldır farklı hastanelerde yenidoğan yoğun bakımlarında çalıştığını belirten Taşçı, elebaşı Fırat Sarı’yı Reyap hastanesinden tanıdığını söyledi. Sanıkların çoğunu tanıdığını ifade eden Taşçı, bazıları ile beraber çalıştığını bazılarının ise arkadaşını olduğunu dile getirdi.
Hakan Doğukan Taşçı’nın savunmasından öne çıkanlar şöyle:
“Bazı sistemli yapılan usulsüzlükler var ama bu hastanelere özgü değil. Evrak üzerindeki oynamalar daha fazla para almak için her zaman yapılıyordu. 10 yıl önce çalıştığım hastanelerde de yapılıyordu. Bu kurumlar senede 6-7 kez denetleniyor. Nasıl oluyor denetlemeden sorunsuz çıkıyorlar da suç bize kalıyor?
İstanbul’daki özel hastanelerin yüzde 70’inde gece doktor olmaz. Doktor olmadığı zaman çocuğa biz müdahale ederiz. Müdahale etmesek ‘Niye etmedin?’ derler.
Her hastane sahibi para kazanmak ister. Hasta sayısının fazla tutulmasını, daha fazla para kazanmasını Fırat Sarı’ya söylüyorlar.
Aileden para aldığım söyleniyor. Ben almadım. Fırat Sarı, hastaya ücreti hastanenin istediğinden fazla söyleyip aradaki komisyonu kendisine alıyor.
Hastanın kaç gün yatacağına biz karar vermeyiz, doktor karar verir.
‘Ex’i hallettim’ sözünden kastım sözlü olarak her denetimlerde ikna etmeye çalışır. Onu anlattım.
Hasta 5 gün entübeyse, hastanın 10 gün entübe olduğunu görmek zaten gerçeği yansıtmadığını gösteriyor. Ama biz sadece çarşaflarla ilgili bilgiyi yazıyorduk. Hastayı entübe gösterirseniz hasta ‘3. basamak’ olur. SGK’dan daha fazla para alırsınız. Onun için bu yapılıyordu.
Hastanenin çocuğun cenazesini vermediğini söylediler para ödemesi yapmadıkları için. Çok şaşırdım, ‘Böyle bir hakları yok’ dedim. Sonra hastane yönetimiyle konuştum, teslim ettilet. 2-3 gün cenazeyi vermemişler.