Reji kilisesi - NŞanlıurfa HaberNŞanlıurfa Haber Reji kilisesi - NŞanlıurfa Haber

Reji kilisesi

Her köşesi ayrı bir güzel olan aynı zamanda bilinen ve bilinmeyen yönleriyle tam bir tarih şehri ve her tarafında ayrı bir kültür havası oluşmaktadır almaktadır Urfa şehrimiz. Ben bir Urfalı olmama rağmen, ya Urfa’nın tarihi yerlerini yeterince gezmediğimden olsun yada geçekten tarihi mekanları çok olduğundan olsun; her gün Urfa’da yeni bir yer keşfediyorum ve bir o kadar da hayran kalıyorum. Bu Hafta Türkiye’de yapılan çeşitli güzel sanatlar yarışmalarda dereceye girmiş olan ütsün kabiliyetli sanatçılarımızın ödül türenine katılarak ve bu sayede reji kilisesini görme şansını yakalamış oldum. Görmüş olduğum güzellik karşısında hayran kaldım ve kendi kedime bu kadar yıldır nasıl olmuşta görmemişim burayı dedim.
Peki, diyeceksiniz bu kilisede ne var ve nasıl bir yer size kısaca buradan bahsetmek istiyorum ve sizlerinde, en kısa sürede buraya gidip görmenizi tavsiye edebilirim. Diğer adıyla Reji kilisesi (Aziz Paulus kilisesi ) Aziz Paulus ve Aaziz Paulus Killisesi, Ellisekiz Meydan’nın kuzeydoğusundadır. Yapı olarak 6. Yüzyıla ait bir kilise kalıntısının üzerin, 1861 yılında inşa edilmiştir. Kilise, HZ. İsa’nın havarisinin anısına inşa edildiğinden onların ismini taşımaktadır. Yapı 1924 yılına da Urfalı Süryanilerin Halep, Suriye göç edişlerine kadar, aktif olarak kullanılmıştır.
Aziz Petrus ve Aziz Palus Kilisesi, 1924 yılında tekel idaresi tarafından önce tütün fabrikası olarak kullanılmış ve daha sonra üzüm deposu olarak kullanılmış. Kilise, halk tarafından tekel kelimesinin Fransızca Karşılığı olan Rege (Reji) den dolayı Reji kilisesi olarak isimlendirilmiştir. Kiliseden çıkarıla yazılı mezar taşları Urfa Müzesine gönderilmiştir. Kilise, Şanlıurfa valiliği tarafından 1998 yılında restore edilerek, 24 Mayıs 2002 tarihinde Vali Kemalettin Gazezoğlu Kültür Merkezi olarak hizmete girmiştir. Bu gün de çeşitli sosyal etkinlikler amacıyla kullanılmakta ve aktif olarak faaliyet göstermektedir.
Kocaman büyük bir solonu olana ve yemyeşil bir bahçeye sahip olan kilisenin bahçesinde, şirin mi şirin süs bir havuzu etrafı çiçeklerle donatılmış ve kilisenin avlusunda bulunan su kuyuları oldukça dikkat çekici ve cezp edici. Aynı zamanda birde Ayarı ayrı iki katlı odalar ve balkonları tam tarihi bir zenginliğine sahiplik ediyor. Büyük yeşil bahçesi ve tarihi yapısı bir arada bulacağınız şehrin ortasına gizlenmiş bu cennet köşesi, için küçük bir fikir de vermeden geçmeyeceğim birçok fotoğrafçının arayıptta bulamayacağı tamda dış çekim yapmak için kullanılması mükemmel bir yer. Son olarak bunu dile getirmek istiyorum en kısa sürede sizde gidin görün eminim görünce bana hak vereceksiniz diyorum ve yine sevgiyle ve huzurla kalın diyorum.

Şanlıurfa

15°C

Durum: Parçalı Bulutlu