TARLADAN SOFRAYA İSOT YOLCULUĞU - NŞanlıurfa HaberNŞanlıurfa Haber TARLADAN SOFRAYA İSOT YOLCULUĞU - NŞanlıurfa Haber

TARLADAN SOFRAYA İSOT YOLCULUĞU

2BBD9669 937E 4CEA A5EC 90F4A7348909

Şanlıurfa’nın vazgeçilmez baharatlarından olan isotun kavurucu sıcak altında tarladan sofraya uzanan uzun ve zahmetli serüveni devam ediyor.

İlkbahar’da ekilen, Ağustos ayının ortalarında hasat edilmeye başlanan isotlar, dallarından kırmızı rengi aldıktan sonra tek tek toplanılıyor.

İsotun tarladan sofraya kadar olan zahmetli yolculuğuna Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’de katılarak kadın işçilerle birlikte tarlada isot topladı.

Kadınlar tarafından toplanan Tescilli coğrafi işaret ürünü olan isot, kavurucu sıcak, isot acısı eklenince çalışanları bir hayli yoruyor, isotlar elle parçalanıp makineden geçirilerek boş alanlara serilen naylonların üzerinde kavurucu sıcakta bir süre bekletiliyor.

İsotlar saplarından ayrılıp çekirdeklerinden temizlendikten sonra  Kadınlarla birlikte Büyükşehir belediye başkanı Zeynel Abidin Beyazgül tarafından makinede öğütülüp güneşe bırakılarak isot reçeli (isot salçası) yapıldı.

33F10181 5CA4 4C05 B107 3241DBAD979A

Güneşte tamamen kuruması sağlanan isotlar, rengi koyulaştıktan sonra kadınlar tarafından tahta tokmaklarla dövülerek pul biber haline getiriliyor.

Kırmızı, mor ve siyah rengine göre çeşitli işlemlerden geçirilen uzun ve zahmetli işlemler sonrası tezgahlara ve sofralara ulaşan isot, Türkiye’nin yanı sıra dünyanın birçok ülkesine  gönderiliyor.

https://youtu.be/Le0zmGGv47A

☀️

Şanlıurfa

7°C

Durum: Açık