DOLAR 32,5482 0%
EURO 34,8332 -0.11%
ALTIN 2.429,56-0,01
BITCOIN 21675230,50%
Şanlıurfa
25°

PARÇALI AZ BULUTLU

13:08

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Sadece dört ülke kaldı

Sadece dört ülke kaldı

Covid-19 vakası bildirmeyen ülke sayısı dörde düştü: Pasifik ada devletleri Nauru ve Tuvalu, ile Asya'nın ''ketum'' otokratik devletleri Kuzey Kore ve Türkmenistan. (Foto: Depo Photos)

ABONE OL
3 Kasım 2021 10:54
Urfa Haberleri Sadece dört ülke kaldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Covid-19 vakası bildirmeyen dört ülke kaldı

Küçük Pasifik ada devleti Tonga’nın geçen hafta ilk COVID-19 vakası nedeniyle karantinaya girmesiyle şu anda dünyada hastalık vakası bildirmeyen yalnızca dört ülke kaldı.

Dünyaya hızla yayılan yeni koronavirüsün Dünya Sağlık Örgütü tarafından ”küresel salgın” ilan edilmesinden bu yana geçen 20 ayı aşkın zamanda 250 milyona yakın hastalandı. Can kaybı ise 5 milyonu aşmış durumda. 

Ülkelerden her gün yeni vaka haberleri geliyor. Öyle ki son bir ayda bildirilen yeni vaka sayısı 11 milyonu geçti. Salgınla mücadelede en önemli koz haline gelen aşıda ise küresel boyutta 7 milyondan fazla aşı yapıldı.  

Hastalık, çoğu yalnızca dünyanın en zengin ülkelerinde dağıtılmaya devam eden birden fazla aşının ortaya çıkmasına rağmen, dünya çapında geçim ekonomiler üzerinde hasara yol açmaya devam ediyor.

Ancak, Birleşmiş Milletler tarafından tanınan 193 ülkeden birkaçı hiçbir vaka bildirmedi. Tonga bu ülkelerden biriydi ve geçen hafta ilk vaka ortaya çıktı. Adalardan oluşan Pasifik ülkesi Tonga, Yeni Zelanda’dan gelen bir ziyaretçinin testinin pozitif çıkmasıyla karantina sürecini sıkılaştırdı. 

Newsweek’te yer alan habere göre, şimdi ”hiç vaka bildirmeyen ülkeler” listesindekilerin sayısı dörde düştü Pasifik ada devletleri Nauru ve Tuvalu, ile Asya’nın ”ketum” otokratik devletleri Kuzey Kore ve Türkmenistan.  Nauru

Nauru, Avustralya’nın kuzeydoğusunda bulunan yaklaşık 13 kilometre karelik bir adada 10 binden fazla insanın en küçük devletlerden biri. Ülkenin 12 yıldızlı bayrağı, Nauru’nun 12 geleneksel kabilesini simgeliyor. 

Geçen hafta, bir geminin mürettebatı arasındaki solunum semptomlarının şüpheli bir vaka olarak ele alındığı, ancak Nauru Sağlık Bakanlığı bu kişinin testinin negatif çıktığını duyurdu.  Yine de tedbir olarak başka ülkelerle temas ve dış seyahatler büyük ölçüde kısıtlanmış durumda. 

Ciddi ölçüde turizm gelirinden yoksun kalan ve günlük yaşamda hisseden ülkelerin aksine, Nauru dünyanın en az ziyaret edilen ülkesi olarak göreceli de olsa tecrit edilmeye alışkın. Kuzey Kore

Kuzey Kore, 25 milyondan fazla nüfusuyla Nauru’dan çok daha büyük ve ilk vakanı görüldüğü Çin’in Hubei eyaletine çok yakın olsa da şu ana kadar Covid-19 vakası bildirmedi. 

Ülke, doğal güzelliklere ev sahipliği yapıyor ve son yıllarda turizme yönelik baskılara maruz kalıyor. Ancak Kuzey Kore, nükleer silah politikası ve uluslararası toplumdan kopması nedeniyle büyük ölçüde dışa kapalı. 

Kuzey Kore, Kim Jong Un’un emriyle, Çin’e yayılan koronavirüs raporlarına yanıt olarak sınırlarını mühürleyen ilk ülke oldu. Kim, bugüne kadar yürürlükte kalan kilitlenmeler, karantinalar ve sağlık bilinci önlemlerine yönelik ülke çapında sert önlemleri hayata geçirdi. 

Güney Kore medyasında Kuzey Kore’nin sıfır vaka kaydının yanlış olduğuna dair haberler çıktı, ancak Pyongyang, dışarıdan yardım tekliflerini hemen reddetti. Ülkenin bilgi akışı üzerindeki sıkı kontrolü, bu tür söylentilerin doğrulanmasını zorlaştırıyor. Ancak askeri geçit törenleri ve diğer etkinlikler için maskeli de olsa büyük kalabalıkların geri dönüşü, durumun en azından bir şekilde kontrol altında olduğu izlenimi veriyor. Türkmenistan

Türkmenistan, Orta Asya devletleri arasında, dış medyada yer alan resmi olmayan enfeksiyon raporların teyidinin zor olduğu bir ülke. Türkmenistan yönetimi, Kuzey Kore’de olduğu gibi bir ”otoriter” bir yapıya sahip. Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov liderliğindeki Türkmenistan hükümeti, hastalığı ülke dışında tutmak için erken ve güçlü önleyici tedbirlere başvurdu. 

Ülke, Covid-19 salgınıyla mücedele yöntemleri geliştirmek için UNDP ve Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapmaya başladı. Türkmenistan’a seyahat, küresel koronavirüs krizinin başlangıcından önce de sıkı kurallara bağlanmış olsa da bugün z sınırlar turistler için resmi olarak kapalı. Tuvalu

Tuvalu, büyüklük ve nüfus açısından Nauru’nun sadece bir çentiği üzerinde yer alıyor. Avustralya ile Hawaii arasında yer alan bu uzak ülke, dünyanın geri kalanından nadiren ziyaretçi görüyor ve bu da ülkeyi artık neredeyse gezegenin her köşede bulunan bir hastalıktan korumaya yardımcı oluyor. 

Ancak, Covid-19 kısıtlamaları Tuvalu Başbakanı Kausea Natano’nun Glasgow’da devam eden ve COP26 olarak da bilinen BM İklim Değişikliği Konferansı için Glasgow’a seyahat etmesine engel olmadı. Etkinliğe Fiji ve Palau’dan sadece iki diğer Pasifik adası lideri katıldı.

Hastalığa maruz kalma riski büyük bir endişe olmaya devam ederken, bölgedeki insanı yükselen bir okyanusun ortasında yer alan küçük ada ülkelerinin varlığını tehdit edebilecek iklim değişikliğinin etkileri konusunda daha daha çok endişeli. Tuvalu, ülkenin dokuz yıldızlı bayrağıyla temsil edilen altı atol ve üç resif adasından oluşuyor ve mevcut iklim eğilimleri devam ederse, tümü ciddi tehditlerle karşı karşıya.

En az 10 karakter gerekli