DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 20787931,55%
Şanlıurfa
27°

PARÇALI AZ BULUTLU

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Herkes ”tam yol”

Herkes ”tam yol”

29 Nisan-17 Mayıs arasındaki tam kapanma kararının ardından otobüs biletleri tükendi, otobüs firmaları ek seferler koymaya başladı. (Foto: Depo Photos)

ABONE OL
28 Nisan 2021 19:20
Urfa Haberleri Herkes ”tam yol”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

29 Nisan-17 Mayıs günleri arasında tam kapanma kararı alındığı açıklamasının ardından, vatandaşların memleketlerine ve yazlıklarına gitmek için talepleri artınca otobüs biletleri tükendi, otobüs firmaları ek seferler koymaya başladı. Sektör, yüzde 50 yolcu kapasitesi ile çalışması nedeniyle Ulaştırma Bakanlığı’dan yüzde 50 zam talebinde bulundu. 

Ajans Bizim’e bilgi veren Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Birol Özcan, İstanbul Otogarı’ndan iki gün öncesine kadar günde 600-650 sefer yapılırken, dün bu sayının 850’yi bulduğunu söyledi. Talep artışı nedeniyle biletlerin bittiğini, firmaların yüzde 50 kapasiteyle çalışmaları nedeniyle ek seferler koymaya başladıklarını anlatan Özcan, “Bugün yarın sefer sayısı 1200’leri bulur. Karadeniz Bölgesi ile Güneydoğu Anadolu’ya gidiş çok daha fazla” dedi.

Yolculuk için izin yasağı yarın gece 24.00’da başlayacak

Birol Özcan, yarın akşam 19.00’dan sonra başlayacak olan izin alma zorunluluğunun İçişleri Bakanlığı ile yaptıkları görüşmeler sonucunda 24.00’a kadar uzatıldığını da bildirdi. 

Özcan, ‘Yarın 24.00’a kadar sattığımız biletlerle yolcularımızı izinsiz olarak göndereceğiz. Sektör olarak Bakanlığımıza teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

İzin için otogarda komisyon kurma talebi

Geçen yıl seyahatler izne bağlandığında otogar içinde kaymakamlık, İstanbul Emniyet Müdürlüğü, belediye ve federasyondan bir temsilcinin yer aldığı komisyon kurulduğunu ve yolcuların bu komisyon aracılığıyla izinlerini aldığını hatırlatan Özcan, “Şu anda Bayrampaşa Kaymakamlığı tıklım tıklım izin alma başvurusu yapan vatandaşlarla dolu. Biz, benzer bir komisyonun bu yıl da otogar içinde faaliyet göstermesini istiyoruz. Bunun için İçişleri Bakanlığı’na başvurduk. Bakanlık çalışma yapıyor” dedi.  

Tavan fiyatın üzerinde bilet satışı yok

Birol Özcan, biletlerin zamlı satıldığı yönündeki iddialar konusunda, böyle bir satışın söz konusu olmadığını, ilave servis açıldığı için dolu gidip boş dönen otobüslerin 20-30 lira gibi fiyat farkı uyguladığını söyledi. Firmaların bilet için taban ve tavan fiyatları olduğunu, normal koşullarda 100 lira olan bir biletin indirimli olarak 70 liraya satıldığını, ancak talep artışı olduğunda firmanın bunu 100 liraya getirebildiğini anlatan Özcan, “Ancak bunun 101 lira yapması mümkün değil” dedi.

Bilet satıp otogar dışından korsan taşımacılık yapan firmalara karşı da uyarıda bulunan Özcan, Emniyetin bu konuda gerekli önlemleri aldığını ve buna fırsat verilmeyeceğini söyledi. 

Birol Özcan, pandemi önlemleri çerçevesinde yüzde 50 kapasite ile çalışan otobüs firmalarının zarar ettiğine işaret ederek, “Ramazan ayında yolcu olmaz, genelde bayramda başlar yolcu hareketi. Zaten yüzde 50 ile çalışıyorduk, şimdi daha da düşecek. Ulaştırma Bakanlığına yüzde 50 zam talebinde bulunduk” dedi.

İDO’dan ek sefer  

İDO, koronavirüs salgınına karşı 29 Nisan 2021 Perşembe akşamı saat 19.00’dan, 17 Mayıs 2021 Pazartesi sabah 05.00’e kadar sürecek şekilde “tam kapanma” öncesinde bugün ve yarın için ek seferlerle sefer sayısını artırdı. Seferlerde tüm yolcular için HES kodu zorunluluğu devam ederken, terminallerde HES kodunun yolcuya ait olup olmadığı kimliklerle kontrol edilecek. 

İDO, tam kapanma nedeniyle 30 Nisan- 16 Mayıs günlerinde biletli hatlarda ve Sirkeci-Harem hattında sefer gerçekleştiremeyecek.

Kapanma döneminde yalnızca Eskihisar-Topçular hattında lojistik firmalarının ihtiyaçları doğrultusunda seferlerini gerçekleştirmeye devam edecek. Kapanma süreci boyunca şehirlerarası seyahat izini olan araçlar da İDO ile seyahat edebilecek.

Tüm yolcular için HES kodu zorunluluğu devam ediyor, HES kodu olmadan bilet alınamıyor. Önlemler çerçevesinde İDO’nun tüm terminallerinde HES kodunun yolcuya ait olup olmadığını kimliklerle eşleştirilerek kontrol ediliyor.

Yazlık kiraları 30 bine dayandı

Tam kapanma öncesinde tatil bölgelerindeki yazlıklar ile memleketlerine gitmek isteyenler yollara düşerken, 17 günlük kısıtlamaya özel kiralık villa arayışları da patladı, boş yer kalmadı. Sektör temsilcileri, kısıtlamada villa kiralamak isteyenlerin 15-30 bin TL arasından bütçe ayırması gerektiğini söyledi. 

Koronavirüs döneminde Bodrum, Çeşme, Alanya, Kemer gibi yazlık bölgelere büyük ilgi olduğunu belirten Gayrimenkul Danışmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, “Mart 2020’den beri yazlık ilçelerin nüfusları katlanmıştı. Özellikle Bodrum büyük ilgi görüyordu. Bu bölgelerde 12 ay boyunca yaşanabilecek ev arayışları zirve yaptı” dedi.

Son gelen kısıtlamayla yazlıklara akının başladığını aktaran Başaran, “Kısıtlama açıklanır açıklanmaz, yazlıkları olanlar planlarını yaptı. Bugün ve yarın da hareketlilik devam edecek. Bu süreyi evlerinde geçirmek yerine yazlıklarından geçirmek istiyorlar” diye konuştu.

Yazlığı olmayan villa kiralıyor

Yazlığı olmayanları ise tercihlerinin kiralık villa olduğunu kaydeden Başaran, “Yazlığı olmayanlar bu süre için villa kiralıyorlar. Bahçeli, havuzlu evler özellikle isteniyor. Doğayla iç içe olan evler çok seviliyor. Böylelikle aileler hem dinlenebilecekleri hem de çocukların oyun oynayabilecekleri bir yerde kısıtlamayı geçirmeyi düşünüyor” ifadelerini kullandı.

Başaran, villaların fiyatları hakkında ise şu bilgileri verdi: “Oda, yatak sayısı, havuz, bahçe, teras, manzara, sauna gibi birçok olanağa göre evin fiyatı değişiyor. Ancak dört kişilik bir aile için günlük ortalama 1000 TL’den başlıyor 10 bin TL’ye kadar çıkıyor. Ultra lüks kategorisinde 20 bin TL’ye kadar ulaşan evler bulunuyor. Uzun süreli rezervasyonda indirimler olabiliyor. 17 gün için bu ücretler ise ortalama 15 bin TL ile 30 bin TL arasında değişiyor”

En az 10 karakter gerekli