Türkiye üzerinden yasa dışı yollarla Avrupa’ya gitmek isteyen 50 bin kaçak ve sığınmacı, ölüm yolculuklarında yakalandı.
Mültecilerin umuda uzanan yolculukları, ölüme davetiye çıkartıyor. Bu yolun da en çok kullanıldığı yer, Ege ve Akdeniz suları. Yunanistan’a gitmek için Ege’nin soÄŸuk ve azgın dalgalı sularından geçmek zorunda kalan mülteciler burada ölüm tehlikesi atlatıyor, bazıları tehlikeye deÄŸil direkt ölüme gidiyor.
50 BİN KAÇAK YAKALANDI
Ege’de yaÅŸanan yasa dışı göçü önlemek için sıkı denetimler gerçekleÅŸtiren Türkiye, 2017 yılı içerisinde Edirne’de 50 bin kaçak ve sığınmacıyı yakaladı.
YÜZDE 60 ARTTI
Edirne’de 2016 yılında yaklaşık 31 bin kaçak yakalanmıştı. Yakalanan yabancı uyruklu sayısı bir önceki yıla göre 19 bin kiÅŸi artış gösterdi.
Totalde iki yıla kıyasla bakıldığında yakalanma rakamlarında yüzde 60 artış gösterildiği tespit edildi.
TEHLİKELİ UMUT YOLCULUĞU
Kaçaklar çoÄŸunlukla Avrupa’da özellikle de İtalya, Almanya, Fransa, Hollanda ve Belçika’daki yakınlarının ve arkadaÅŸlarının yanına giderek, iÅŸ bulup daha iyi yaÅŸam koÅŸullarına kavuÅŸmak istiyor.
Umuda yolculuğa, genellikle insan kaçakçılığı yapan kişi ya da örgütlere kişi başına 1.000-1.500 dolar ödeyerek başlayan kaçaklardan bazılarının hayali, acı şekilde bitiyor.
TÜRKİYE ÖLÜMLERİ ENGELLİYOR
Kaçakların çoÄŸu yakalanıyor, bazıları kaçakçılar tarafından Türkiye’de bırakılıyor, bazıları da soÄŸuk hava nedeniyle donarak ya da nehri geçerken boÄŸularak hayatını yitiriyor.
Geçen yıl 6 bine yakın kaçak ve sığınmacı, Yunanistan güvenlik güçleri tarafından uluslararası anlaÅŸmaya aykırı ÅŸekilde Meriç Nehri üzerinden botlarla ‘geri itme’ yöntemiyle Türkiye’ye gönderildi.