DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22331700,73%
Şanlıurfa
31°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Afrika ülkeleri eşek derisi ticaretini yasakladı

Afrika ülkeleri eşek derisi ticaretini yasakladı

ABONE OL
23 Şubat 2024 15:43
Urfa Haberleri Afrika ülkeleri eşek derisi ticaretini yasakladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hayvan hakları savunucuları, Afrika Birliği’nin Çin’de artan deri talebinden beslenen ancak kıtadaki bu hayvanların sayısının azalmasına neden olan eşek derisi ticaretini yasaklama kararını memnuniyetle karşıladı.

Kendini dünya çapında eşeklerin korunması adamış bir kuruluş olan The Donkey Sanctuary’nin İcra Kurulu Başkanı Marianne Steele, karara ilişkin şunları söyledi:

“Bu, Afrika’daki eşeklerin korunması için gerçekten çok önemli bir sonuç. Eşekler, hem kendileri hem de onlara bel bağlayan sayısız toplum için korunmayı hak eden hassas ve zeki yaratıklardır. Umuyoruz ki bu karar, sadece eşek nüfusunu kurtarmak için değil, aynı zamanda onların değerini etkin bir şekilde kabul etmek ve onları gerektiği gibi korumak için dünyanın geri kalanının harekete geçmesi için bir katalizör görevi görür.”

Yasak, kıtadaki yaklaşık 33 milyon eşeği ve onlara bağımlı olan toplulukları hayvanların çalınması, kaçakçılığı ve katledilmesinden korumak için tasarlandı.

Eşek derileri, kendilerinden elde edilen kolajenin “ejiao”, “colla corii asini” veya “eşek derisi tutkalı” adı verilen geleneksel bir ilaç maddesi yapımında kullanıldığı Çin’de talep görmektedir.

Kıtadaki tüm ülkeleri kapsayan Afrika Birliği’nin devlet başkanları, geçen yıl Kasım ayında Tarım, Kırsal Kalkınma, Su ve Çevre İhtisas Teknik Komitesi tarafından önerilen eşek derisi ticaretinin yasaklanması da dahil olmak üzere çeşitli önergeleri onaylamak üzere 17-18 Şubat günlerinde Etiyopya’da 37. Olağan Meclis Oturumunda bir araya geldi.

Dünya genelinde her yıl en az 5,9 milyon eşek, ejiao talebini karşılamak üzere derileri için katlediliyor. Afrika ülkeleri, Brezilya gibi Latin Amerika ülkeleri ile birlikte ana tedarikçiler haline gelmiş durumda.

Yasadışı eşek kaçakçılığı endüstrisi acımasız. Eşekler günlerce barınaksız ve bakımsız bir şekilde kesilmeyi beklemekte, pis koşullarda taşınmakta ve tutulmakta, yiyecek ve sudan mahrum bırakılmakta. Kesimciler hamile kısraklara ya da yaralı eşeklere bile acımıyor.

Kırsal bölgelerde yaşayan yüz milyonlarca insanın geçim kaynağı olan eşekler çalındığında toplumlar da büyük zarar görüyor. Aslında, kadınlar ve kız çocukları orantısız bir şekilde etkileniyor, çünkü yiyecek taşımak gibi eşeklerin yaptığı işleri yapmaya zorlanıyorlar ve eğitim fırsatlarından mahrum kalıyorlar.

Kaynak: Ajans Bizim

En az 10 karakter gerekli