DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22399451,07%
Şanlıurfa
31°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Alstom, borcunu azaltmak için iştiraklerini satma peşinde

Alstom, borcunu azaltmak için iştiraklerini satma peşinde

ABONE OL
30 Kasım 2023 05:30
Urfa Haberleri Alstom, borcunu azaltmak için iştiraklerini satma peşinde
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Toplam 3,5 milyar avro tutarındaki borcunu bir milyar avroya indirmeyi hedefleyen Fransız Demiryolu grubu Alstom, ABD ve Çin’deki iki yerel iştirakini satmaya hazırlanıyor.

Alstom, , demiryolu ağlarında araç üstü elektronik sistemleri ve tren yönetimini kapsayan ABD’deki şirketi 2015 yılında General Electric’ten devralmıştı. Alstom, dönemde, yaklaşık 350 milyon Avroluk satış karşılığında 600 milyon avro ödemişti.

Ancak edinilen bilgilere göre, bu değer şimdilerde 200 milyon avroya düşmüş durumda ve yeniden satışta 500 milyon avrodan fazlasını beklemek pek gerçekçi görülmüyor. Alstom, çok az faaliyet gösterdiği ABD’de düşük yoğunluklu şebekelerde yoğunlaştığı için bu işletmeyi satma peşinde.

Çin’deki karmaşık operasyonlar

Etkilenmesi muhtemel diğer büyük ülke ise Çin. Ancak Çin’de konu çok daha karmaşık çünkü Alstom orada sadece ortak girişimler aracılığıyla faaliyet gösteriyor. Grubun sermayesinin yüzde 49’una sahip olduğu 11 ortak girişimi var ve bunların çoğu Çinli büyük rakibi CRRC ile…

Kanadalı Bombardier’den devralınan en büyük üç şirket olan Casco, Sifang ve Jiangsu, Alstom’un bilançosunda 780 milyon avro değerinde ve yılda 100 milyon avrodan biraz fazla kâr elde ediyor.

Alstom’a yakın bir kaynağa göre, fiyat Çin hükümetine bağlı olacak, ancak Alstom hisselerini satarak Çin’den çıkmak niyetinde değil.

CRRC ile kaybedeceği bir çekişmeden kaçınmak isteyen grubun ortak girişimlerdeki pozisyonlarını korurken, nakit parayı kurtarmak için kendi tarafındaki bir yatırımcıyı içeren bir çözüm düşündüğü söyleniyor. Ancak, ABD örneğinde olduğu gibi, Alstom sadece birkaç yüz milyon avro nakit geri alabilme riskiyle karşı karşıya bulunuyor. Grup, bu durumla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

Kaçınılmaz bir sermaye artışı mı?

Sonuç olarak, umulan milyar avroyu bulmak zor olacak, bu nedenle yönetim, demiryolu taşımacılığı gibi faaliyetlerin satışını da inceliyor. Bu faaliyetler çok az gelir getirecek ve satılmadan önce bir yan kuruluşa dönüştürülmeleri gerekecek.

Bu operasyon, eksik kalan miktarın hissedarlardan talep edilecek olması nedeniyle daha da zor olacak gibi görünüyor. Kasım ayı ortasında yarı yıl sonuçlarının açıklandığı sırada, sermaye artırımı planı Alstom Yönetim Kurulunda tartışma konusuydu.

Şirketin iki büyük hissedarı olan Québec Yatırım ve Mevduat Fonu (yüzde 17,4) ve Fransız Kamu Yatırım Bankası BPI France (yüzde 7,5) bu fikre pek sıcak bakmıyor.

Alstom Üst Yöneticisi Henri Poupart-Lafarge bu sermaye artışını istiyor. Bir bankacılık kaynağına göre, bir milyar avroluk bir sermaye artışı gerekli olacak.

Bu arada Alstom, Moody’s tarafından borç notunun düşürülmesini önlemek için BNP Paribas’dan 2,25 milyar avro tutarında acil bir kredi aldı.

Kaynak: Ajans Bizim

En az 10 karakter gerekli