DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22376201,03%
Şanlıurfa
31°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Arjantin mahkemesi 1990’lardaki saldırılardan İran’ı sorumlu tuttu

Arjantin mahkemesi 1990’lardaki saldırılardan İran’ı sorumlu tuttu

ABONE OL
12 Nisan 2024 21:22
Urfa Haberleri Arjantin mahkemesi 1990’lardaki saldırılardan İran’ı sorumlu tuttu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Arjantin’deki bir mahkeme, Buenos Aires’te İsrail Büyükelçiliği ve bir Yahudi merkezini hedef alan ölümcül saldırılardan otuz yılı aşkın bir süre sonra, suçu İran’a yükledi ve İran’ı “terörist devlet” ilan etti.

Ülke basınında yer alan haberlere göre, kararda, 1992’de İsrail Büyükelçiliğine ve 1994’te Arjantin İsrailliler Birliği (AMIA) Yahudi merkezine yapılan saldırıların emrini İran’ın verdiği belirtildi.

Mahkeme, ayrıca Lübnan’daki İran destekli Şii örgüt Hizbullah’ı da suçladı ve Arjantin tarihinin en ölümcül saldırısı olan AMIA’ya yönelik saldırıyı “insanlığa karşı suç” olarak nitelendirdi. Kararda, dönemin Cumhurbaşkanı Rafsancani’nin yanı sıra diğer İranlı yetkilileri ve Hizbullah mensupları da suçlandı.

Kararı veren üç yargıçtan biri olan Carlos Mahiques, Radio Con Vos’a yaptığı açıklamada İran’a atıfta bulunarak “Hizbullah, bir hükümetin, bir devletin yetkisi altında siyasi, ideolojik ve devrimci bir tasarıma yanıt veren bir operasyon gerçekleştirdi” dedi.

1992 yılında İsrail Büyükelçiliğine düzenlenen bombalı saldırıda 29 kişi ölmüştü. İki yıl sonra patlayıcı yüklü bir kamyonun AMIA Yahudi merkezine girerek infilak etmesi sonucu 85 kişi ölmüş ve 300 kişi yaralanmıştı.

1994 yılındaki saldırı hiçbir zaman üstlenilmedi ya da çözülemedi, ancak Arjantin ve İsrail uzun süredir Hizbullah’ın İran’ın isteği üzerine bu saldırıyı gerçekleştirdiğinden şüpheleniyordu.

Savcılar üst düzey İranlı yetkilileri saldırı emrini vermekle suçladı, Tahran yönetimi ise iddiaları reddetti.

2021’de ölen ve her iki saldırı sırasında da başkan olan eski Arjantin başkanı Carlos Menem, AMIA bombalamasını örtbas etmekten yargılandı, ancak sonuçta beraat etti.

Eski istihbarat şefi Hugo Anzorreguy ise soruşturmanın engellenmesindeki rolü nedeniyle dört buçuk yıl hapse mahkum edildi.

Davada bir dizi yolsuzluk ve adaleti engelleme suçlamasıyla karşı karşıya kalan bir düzine sanık arasında, saldırıyla ilgili soruşturmayı yürüten eski yargıç Juan Jose Galeano da vardı. 2019 yılında Galeano, delilleri gizlemek ve ihlal etmekten altı yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Arjantin yaklaşık 300 kişiyle Latin Amerika’daki en büyük Yahudi cemaatine sahip. Ayrıca başta Suriye ve Lübnan olmak üzere Orta Doğu’dan gelen göçmen topluluklara da ev sahipliği yapıyor.

 

En az 10 karakter gerekli