Heykel Sanatçısı Azimet Karaman, izleyicilerin karşısında yaptığı çalışmada ağacın sevgiyle işlenmesinde yaşanan dönüşümü sahneledi.
Birleşik Ressamlar ve Heykeltraşlar Derneği’nin (BRHD) Cumhuriyet’in 100. Yılı kutlamaları kapsamında Çankaya Belediyesi Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’ndeki sergi ve performans etkinlikleri devam ediyor.
Canlı performans etkinliklerinin konuklarından biri de heykel sanatçısı Azimet Karaman oldu.
Yerde örtüler, masada aletler. Testere, tokaç, çekiç, delici ve kesici aletler. Ortamda bir gizem havası var. İzleyicilerin çoğunun gözünde bir “kütük” parçası olan o ağaç parçası “Azim”le şekillenecek birazdan.
Azimet Karaman’a üç öğrencisi de eşlik ediyor. Onlarda da hocayla sahnede olmanın heyecanı ve gururunu görmek mümkün.
Ağaç ve sevgi
Ağaç parçası deyip geçmemek gerekiyor. Seçimi de incelik istiyor. Nasıl herkes ona şekil veremiyorsa, her ağaç da kolay teslim olmuyor. Özen gösterecek, sevgiyle işleyecek kişinin ellerine teslim ediyor kendisini. Bunu sanatçının ağaca dokunuşunda, okşayışında daha iyi görüyorsunuz.
Tıpkı doğadaki gibi. Nasıl ağaca bakıp sevgiyle büyüterseniz daha güzel meyve veriyorsa burada da öyle. Her dokunuş uysallaştırıyor ağacı, işleyeni ve izleyeni heyecanlandırıyor.
İzleyiciler de fark ediyor bunu, verilen arada anlıyorsunuz. Ağaca dokunan, okşayan eller çoğalıyor.
İlk gün heyecanı
İzleyicileriyle buluşuyor Azimet Karaman, verilen arada. Burası bir sahne aslında. Tek fark rol yapmıyor, yaşıyorsunuz.
Bunu sanatçının izleyicisiyle iletişiminden anlıyorsunuz. İlk kez sahnede yer alıyormuş gibi heyecan var. Ağaç seçimini anlatıyor, kullandığı aletleri, öğrencileriyle çalışmalarını… Sesinde heyecan, coşku ve sevgi var. Soruları yanıtlıyor, çalışmaya ilişkin ayrıntılar anlatıyor. Heykelle yatıp heykelle kalkmak bu olsa gerek. Bir tutku bu…
Hasan Pekmezci, bir yazısında Azimet Karaman’dan söz ederken şu ifadelere yer veriyor:
“… Bu zorlu alanda yıllardır sessiz sedasız, gösterişsiz çabalar harcayan, pişmiş toprak, ahşap, bronz gibi çeşitli biçimlendirme malzemeleriyle özellikle kadın konusunda eserler meydana getiren bir sanat eri, Azimet Karaman. Eğitimciliğini örgün ve yaygın eğitim içinde sürdürürken bir yandan da heykelle yatıp, heykelle kalkma tutkusu…”
Azimet Karaman hakkında
Azimet Karaman, 1963 yılında Erzincan’ın Kemah ilçesinde doğdu. 1988’de Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin Seramik- Cam Anasanat Dalı’ndan mezun oldu. 1988-1989 Paşabahçe Cam Fabrikası’ nda, cam üzerine negatif rölyef çalışmaları yaptı.
1995 Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü’nde öğretmenlik sertifikası, pedagojik formasyon eğitimi aldı. Yurtiçinde çok sayıda kişisel ve karma sergilere, canlı performanslara katıldı.
Yurtdışında ise Fransa, Almanya, Arnavutluk ve Belçika’ da Anadolu Sanatçılar Derneğince organize edilen grup sergilerine katıldı. Sanatçı yurtiçinde çeşitli şehirlerde kollektif çalıştığı açık alan heykel uygulamasına da adını yazdırdı.
Kanada’nın başkenti olan Ottowa’da bulunan sanatçının tasarladığı ve bir grup heykeltıraş ve mimar arkadaşı ile gerçekleştirdiği Şehit Diplomatlar Anıtı Projesi Türkiye’nin yurtdışına yaptığı ilk anıt olma özelliği taşıyor.
Azimet Karaman, Gazi Üniversitesi, Resim-Heykel Müzesi Müdürlüğü’nün yanı sıra Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü, Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı’nda Öğretim Elemanı olarak görev yapıyor.
Kaynak: Ajans Bizim