DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22349891,44%
Şanlıurfa
34°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çiftçi Değişim’de

ABONE OL
2 Kasım 2018 10:59
Urfa Haberleri Çiftçi Değişim’de
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Şanlıurfa Büyükşehir Başkanı Nihat Çiftçi, Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini sürdürdüğü 3 yıl içerisinde yaptığı çalışmaları anlattı. Çiftçi, “Çoğu zaman zor anlar yaşadık ama Şanlıurfa’ya hizmet etmekten geri durmadık.” dedi.

Urfa Değişim gazetesini ziyaret eden Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, yaptığı çalışmaları aktardı. Büyükşehir Belediyesi Başkan Adaylığını henüz açıklamayan Nihat Çiftçi bu konuda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın karar vereceğini söyledi. Yaptığı çalışmalar ile ilgili disiplinli çalışmayı sevdiğini belirten Çiftçi, adaylık konusunda da partisinin disiplinine güvendiğini vurguladı. Turizm ve ulaşım alanlarında da devam eden projeleri aktaran Başkan Çiftçi, şehir içinde yapılan asfalt çalışmaları ile ilgili söylemlere de açıklık getirdi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, “Benim Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığım ile ilgili Genel Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın kararını bekliyorum. Partimizin disiplini bunu gerektirir. Ama şu anda görevimizin başındayız. Şanlıurfa’yı seviyorum. Ayrıca Şanlıurfa’daki çalışmalar konusunda disiplinli çalışmayı seviyorum. Bu çalışmaları partim ve şehrim adına yapıyorum. Aslında çok fazla değil ama 3 yıldır Büyükşehir Belediyesi Başkanıyım. Bu 3 yıl içerisinde çok önemli projelere, çalışmalara imza attık. Çok başarılı bir süreci geride bıraktık. Gerek çevre anlamında ortaya çıkardığımız çalışmalar, şehir parkları, kültür merkezleri, arıtma tesisleri, beton yollar, prestij caddeler, sosyal alanlar, spor tesisleri gibi alanları kavradığımızda şehrimizin çevresini değiştirdik.” dedi.

 ‘Zor anlar geçirdik ama şehrimize hizmet etmeyi sürdürdük’

Çiftçi, “Bu konuda en önemlisi de teşkilatımızla bir bütün olarak çalıştık. İlçelerde de belediyelerimizle bir uyum içerisinde çalıştık. Belediyelerimizi her zaman koruduk, kolladık ve elimizden geldiğince onlara çalışmalarda takviye destek gönderdik. Kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri, meslek odalarının tamamı ile kardeşlik hukuku içerisinde çalıştık. Basınımızla, halkımızla, teşkilatlarımızla hiçbir zaman darılma olmadı. Çok zor dönemler geçirdik. 15 Temmuzu, olağanüstü haller yaşadık. Bütün bunlara rağmen şehrimize durmadan hizmet ettik. Bu kadar zor şartlarda bu hizmetleri gerçekleştirmek kolay değil. Bunu da birlik beraberlik içerisinde kadro olarak yaptık. Çalışan ve üreten bir kadromuz var. O kadroyu idare eden Büyükşehir Belediye Başkanlığı olarak ulusal ve uluslararası fon kuruluşlarından Şanlıurfa’ya çok hibeler aldım.” diye konuştu.

‘Raylı sistem için 1 yıldır çalışıyoruz’

“Trambüs projesi, fuar merkezi, GAP Vadisi projesi, tenis dünyası, genç ve çocuk oyun alanları, ilçelerimizdeki kültür merkezleri, spor merkezlerini bitirip hizmete açtık.” diyen Başkan Çiftçi, “Şu anda Çin hükümeti ile bir yıldır raylı sistem projesi için alt yapı üzerine çalışıyoruz. Japon kalkınma bankası ile bu şehre 300 milyon lira para getirdik. Avrupa’dan 150 milyon hibe desteği getirdik. İlçelerimize 70 milyon hibe getirdik. Bu hibeler ise karşılıksız olarak projelere verildi. BM’den 60 milyon hibe geldi. Bunlar çok önemli bir yönetimin başarısıdır. Kaynaklar sınırsız değildir. Gelen kaynaklar sınırlıdır. Böyle büyük çalışmalar için projeler bitirilecek, müracaat edilecek, uluslararası fon kuruluşlarından karar alınacak, getirilip ihale edilerek gerçekleştirilecek. Biz böyle çalışmalara imza attık.” şeklinde konuştu.

Raylı sistem nereden geçecek?

Raylı sistemin üç hat üzerinde bulunduğunu belirten Nihat Çiftçi, “Bunlar Eyyübiye, Karaköprü ve Üniversite hatlarıdır. Şu anda Eyyübiye-Akçakale yolunu genişletiyoruz. Buradaki evleri, fabrikaları kamulaştırarak yıkımını gerçekleştiriyoruz.  Bu genişletmenin amacı da buraya raylı sistemi getirmektir. Bununla ilgili projeler bitti, meclis kararları alındı ve fizibilite çalışmaları yapıldı. Şimdi fon anlamında Çin hükümetinin imzalama aşamasına gelmiş bulunuyoruz. Yani Büyükşehirin imkanları sınırsız değil. Ama üretken çalışmalar yapan bir kadronun eline geçtiğinde şehrin çehresini değiştiren hizmetler ortaya çıkıyor. Ama yönetemeyen kadrolar, 3 yıl içerisinde hiçbir şey yapamaz.” şeklinde ifade etti.

‘Asfalt çalışmalarımız tamamen uygun bir şekilde yapılıyor’

Şanlıurfa’da asfalt çalışmalarının uygun bir şekilde yapılmadığı gerekçesiyle tepkilere neden olan çalışmalara açıklık getiren Büyükşehir Belediye Başkanı  Nihat Çiftçi, “Şu anda Narlıdere Köprülü Kavşağında asfalt çalışmaları yapılıyor. Gidip orada temel yapısına bakabilirsiniz. Bazı noktalarda özellikle tarihi mekanlarda asfaltın kaldırılarak yeniden yapılması gerekir. Aşınma tabakası dediğimiz asfaltın üst yüzeyi kaldırılır. Ama diğer alanların tamamında temeli sağlam bir şekilde yapılıyor. Çünkü bu konuda çok düzenli başarılı bir asfalt uygulaması var. Bizim şantiyelerimiz çok başarılı bir şekilde asfalt çalışmalarını yapıyorlar. Asfaltın üzerine tekrar asfalt dökülme konusunda ise yanlış bilgiler var. Aşınma tabakası zaten üstüne dökülür. Eğer var olan asfaltı kaldırırsam onun yerine bir temel daha yapacağım. Bu da doğru bir çalışma değil ki. Ben burada aşınma yapıyorum. Benim asfaltıma bir şey olmamış ki. Daha pürüzsüz olsun diye 5 santimlik bir aşınma atıyorum. Onun için o asfaltı kaldırmam gerekmiyor ki. Ama yeni yollara baktığınızda temeller nasıl kazılıyor görün. Yeni yollara asfalt yapmak ayrı bir olay, aşınma tabakası yapmak ayrı bir olaydır. Bu maliyet olayıdır. Belki halkımız bunu bilmiyor ama bu konuda rahat olun. Önce kendim öğrenirim sonra yönetirim.” ifadelerini kullandı.

‘Şanlıurfa’yı turizm kalkındırır’

Şanlıurfa’nın turizmi de yerelden kalkınma projesi içinde yer aldığını ifade eden Çiftçi, “Bunun içinde çarşıların fonksiyonlaştırılması, hanların fonksiyonlaştırılması, hamamların onarılarak fonksiyonlaştırılması, cephe düzenlemesi işlemleri bitirilecek, sur içindeki tüm evlerin restorasyonları bitirilecek. Bütün bunlar bittikten sonra tek tip olarak fonksiyonlaştıracağız. Buradaki evleri turizm amaçlı kullanacağız. Kültür evi, sanat galerisi, isot evi, fıstık evi olacak. Zaten birçok noktayı yayalaştırmamız lazım. Kentsel dönüşüm ve gelişim alanlarıyla birlikte suru açığa çıkarmayı amaçlıyoruz. Bunun etrafındaki gecekonduları açıp tarihi yerleri açığa çıkarmayı hedefliyoruz. Bu alanlarda araçların parklarının yapımından sonra yaya olarak nefes alınacak. Hedefimizde 10 milyon insanın burayı ziyaret etmesi var. Turizm bu şehri kalkındırır. Ama bunu doğru bir şekilde kullanmamız lazım. Urfa’ya özgü ne varsa bu alanlarda satılacak. Turizm böyle bir şey. Bunun planlanmasını bitirdik. Turizmi çok önemsiyoruz. Çünkü bu şehir turizmle kalkınır.” sözlerinin altını çizdi.

En az 10 karakter gerekli