DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22329211,76%
Şanlıurfa
34°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çin’de 6,2 büyüklüğünde deprem: Onlarca ölü var

Çin’de 6,2 büyüklüğünde deprem: Onlarca ölü var

ABONE OL
20 Aralık 2023 13:56
Urfa Haberleri Çin’de 6,2 büyüklüğünde deprem: Onlarca ölü var
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çin’in kuzeybatısındaki soğuk ve dağlık bir bölgede meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremde onlarca kişi hayatını kaybetti.

Gece yarısından hemen önce meydana gelen depremin ardından Gansu ve komşu Qinghai eyaletlerinde arama ve kurtarma çalışmaları devam ediyor. Medyada yer alan haberlere göre depremde 500’den fazla kişi yaralandı, evler ve yollar ciddi şekilde hasar gördü, elektrik ve iletişim hatları devre dışı kaldı.

Çin Deprem Ağları Merkezi, 6,2 büyüklüğündeki depremin Pazartesi günü gece yarısından hemen önce Gansu’da 10 kilometre gibi nispeten sığ bir derinlikte meydana geldiğini açıkladı. ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu depremin büyüklüğünü 5,9 olarak ölçtü.

Eyalet acil durum yönetim departmanı yetkilisi Han Shujun, yaptığı açıklamada, sabah erken saatlerdeki kadar Gansu’da 105 kişinin öldüğünün doğrulandığını ve 16’sı kritik durumda olmak üzere 397 kişinin de yaralandığını söyledi. Devlet medyasına göre Qinghai’de de 11 kişi öldü ve en az 140 kişi yaralandı.

Deprem, merkez üssünün yaklaşık 100 kilometre kuzeydoğusundaki Gansu eyaletinin başkenti Lanzhou da dahil olmak üzere çevredeki birçok bölgede hissedildi. Lanzhou Üniversitesi’nden bir öğrenci tarafından paylaşılan fotoğraf ve videolarda öğrencilerin aceleyle bir yurt binasından çıktıkları ve pijamalarının üzerine giydikleri uzun ceketlerle dışarıda bekledikleri görülüyor.

Görüntüleri paylaşan öğrenci Wang Xi, “Deprem çok şiddetliydi. Özellikle yurttan aşağıya koştuğumuzda bacaklarım gücünü yitirmişti” diye yazdı.

Bölgede dondurucu hava var

Deprem Gansu’nun Jishishan ilçesinde, Qinghai ile eyalet sınırından yaklaşık 5 kilometre uzakta meydana geldi. Depremin merkez üssü Çin’in başkenti Pekin’in yaklaşık 1.300 kilometre güneybatısındaydı. Bir Gansu yetkilisi, depremden yaklaşık 10 saat sonra, sabah 10’a kadar dokuz artçı sarsıntı olduğunu ve en büyüğünün 4.1 büyüklüğünde olduğunu söyledi.

Devlet televizyonu CCTV, afet bölgesine çadırlar, katlanır yataklar ve yorganlar gönderildiğini söyledi. Çin lideri Şi CCinping’in kayıpları en aza indirmek için topyekûn bir arama ve kurtarma çabası çağrısında bulunduğunu aktardı. Çin Meteoroloji İdaresi, bölgedeki gece en düşük sıcaklığın eksi 15 ila eksi 9 santigrat derece olduğunu söyledi.

Kurtarma çalışmalarına en az 4,000 itfaiyeci, asker ve polis memuru sevk edilirken, Halk Kurtuluş Ordusu Batı Tiyatrosu da çalışmaları yönlendirmek üzere bir komuta merkezi kurdu.

Bölgeye seyahat etmeyin uyarısı

Gansu sözcüsü Han, kurtarma çalışmalarının düzenli bir şekilde ilerlediğini söyledi ve çalışmaları engelleyebilecek trafik sıkışıklığını önlemek için insanlardan depremin vurduğu bölgelere gitmekten kaçınmalarını istedi.

Acil Durum Yönetimi Bakanlığı tarafından yayınlanan bir videoda turuncu üniformalı acil durum çalışanlarının gece vakti beton enkazına benzeyen ağır parçaları çubuklarla hareket ettirmeye çalıştıkları görülüyor. Devlet medyası tarafından dağıtılan diğer gece videolarında, işçilerin bir kazazedeyi kaldırdığı ve hafif karla kaplı bir alanda hafifçe tökezleyen bir kişinin yürümesine yardım ettiği görülüyor.

CCTV, su ve elektrik hatlarının yanı sıra ulaşım ve iletişim altyapısında da hasar meydana geldiğini bildirdi.

Batı Çin’in Tibet platosunun doğu kenarını oluşturacak şekilde yükselen dağlık bölgesinde depremler oldukça yaygın.

Geçen yıl Eylül ayında Çin’in güneybatısındaki Sichuan eyaletini sarsan 6,8 büyüklüğündeki depremde en az 74 kişinin öldüğü bildirilmiş, 21 milyon sakinin COVID-19 karantinası altında olduğu eyalet başkenti Chengdu’da toprak kaymalarına neden olmuş ve binaları sallamıştı.

Çin’in son yıllardaki en ölümcül depremi 2008 yılında Sichuan’da yaklaşık 90.000 kişinin ölümüne neden olan 7,9 büyüklüğündeki depremdi. Sarsıntı, Chengdu dışındaki kasabaları, okulları ve kırsal toplulukları harap etmiş ve daha dayanıklı malzemelerle yeniden inşa etmek için yıllar süren bir çabaya yol açmıştı.

Kaynak: Ajans Bizim

En az 10 karakter gerekli