DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22355001,52%
Şanlıurfa
34°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Comac, Boeing ve Airbus’a meydan okuma peşinde

Comac, Boeing ve Airbus’a meydan okuma peşinde

ABONE OL
24 Şubat 2024 15:18
Urfa Haberleri Comac, Boeing ve Airbus’a meydan okuma peşinde
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çinli uçak üreticisi Comac, Singapur Havacılık Fuarında dikkat çekici bir uluslararası çıkış yaptı.

Tibet Havayolları 50 (40 C919 ve 10 ARJ21), Bruney şirketi Gallop Air 30, Henan Sivil Havacılık Geliştirme ve Yatırım Şirketi 6 ARJ21 siparişi verdi.

Bunlar, başlangıç olarak, etkileyici siparişler olarak görülüyor. Comac, Airbus A320 ve Boeing 737 MAX’a rakip olarak tanıtılan tek koridorlu bir uçak olan C919 ve bölgesel bir jet olan ARJ21’i ilk kez uluslararası pazara sundu.

Çin iç pazarında 1.000’den fazla sipariş alan Comac, uluslararası sahnede de varlığını genişletme arzusunu gösteriyor. Gerçekten de bazı havayolları, bu yeni oyuncunun ortaya çıkışını ilgiyle izliyor.

Filipinli düşük maliyetli havayolu şirketi Cebu Pacific’in Üst Yöneticisi Michael Szucs, “Comac’ın rekabete girmesini kesinlikle memnuniyetle karşılıyorum” dedi.

Airbus ve Boeing de Comac’ın öne çıkmasını memnuniyetle karşıladı ve bunun “sektör için iyi” olduğunu söyledi.

Ancak Airbus Ticarî Havacılık Başkanı Christian Scherer, tek koridorlu C919’un “pazara gerçekten belirli bir farklılık getirmediğine” düşünüyor.

Öte yandan, bazı uluslararası uzmanlara göre Comac önümüzdeki yıllarda zirveye çıkabilir. Bir uzman, “Airbus ve Boeing talebi karşılamak için üretimi arttırmakta zorlanırken, Comac uygulanabilir bir alternatif” diyor.

Uluslararası sertifikasyon yok

C919 ve ARJ 21 şimdilik sadece Comac uçaklarının sertifika aldığı tek ülke olan Çin’de uçabiliyor. Başta EASA (Avrupa Havacılık Güvenliği Ajansı) olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki diğer havacılık güvenliği ajanslarıyla temaslar kuruldu, ancak süreçler karmaşık ve muhtemelen birkaç yıl sürecek.

Comac ayrıca, önemli bir sorunla da karşı karşıya. Bileşenlerinin büyük bir kısmı Batı’da üretiliyor. Bu durum sadece General Electric ve Safran’ın ortak girişimi olan CFM tarafından üretilen LEAP-C motorları için değil, aynı zamanda aviyoniklerinin (elektronik, elektrik ve IT ekipmanları) büyük bir kısmı için de geçerli. Bu da Pekin’i son derece rahatsız eden bir bağımlılık teşkil ediyor.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, bir süre önce yaptığı açıklamada, “Çin kendi yolcu uçağını geliştirene kadar gerçek bir güç olarak kabul edilmeyecektir” demişti.

Aslında Çin’in yabancı teknolojilere olan bağımlılığını azaltmak, 2015 yılında başlatılan “Made in China 2025” stratejik planının tüm amacını oluşturuyor.

 

En az 10 karakter gerekli