DOLAR 32,5833 0.29%
EURO 35,0346 0.17%
ALTIN 2.460,241,00
BITCOIN 20999060,86%
Şanlıurfa
25°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Demokrasi ve Özgürlükler Adası”

ABONE OL
28 Mayıs 2020 00:00
Urfa Haberleri “Demokrasi ve Özgürlükler Adası”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarihin utanç sayfalarının yazıldığı, Türk milletinin vicdanında derin yaralar açan 27 Mayıs 1960 askeri darbesinin üzerinden 60 yıl geçti.

27 Mayıs Darbesi’nin 60.yılında Yassıada, Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan ile MHP lideri Devlet Bahçeli’nin katılımı ile Demokrasi ve Özgürlükler Adası adıyla yeniden açıldı.

 

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, duasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Demokrasi ve Özgürlükler Adamız, tüm milletimiz ve tüm demokrasi ve özgürlük aşığı insanlığa hayırlı olsun. Ya Allah, bismillah.” diyerek kurdeleyi kesti.

Yüz yıla yaklaşan Cumhuriyet tarihinin ilk darbesi olan 27 Mayıs 1960’ın üzerinden tam 60 yıl geçti. 27 Mayıs, demokrasiye düşürdüğü gölgeyle, pek çok acıya ve zulme yol açarken, darbenin en karanlık günleri hiç kuşkusuz Yassıada’da yaşandı.

Marmara Denizi’ndeki adalar grubunun bir parçası olan vebBizans döneminde politik sürgünlerin uğrak yeri haline gelen bir zindan adası olarak kullanılmıştı.

Yassıada, Cumhuriyet tarihindeki kötü ününü ise 27 Mayıs darbesi sonrası Demokrat Parti yönetiminin ve milletvekillerinin tutukluluklarına, sözde mahkemede yargılanmalarına ev sahipliği yapmasıyla aldı.

Başta dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve Başbakan Adnan Menderes olmak üzere, dönemin bakanları ve DP milletvekilleri Yassıada’da kimi zaman hücrelerde, kimi zaman Bizans döneminden kalma zindanlarda tutuldu, aylarca tecrit edildi, aileleriyle dahi görüştürülmedi.

Yassıada’nın üzerine çöken karanlığın koyuluğunu daha da artıran olay ise Başbakan Adnan Menderes, Maliye Bakanı Hasan Polatkan ve Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu’nun adadaki sözde mahkemenin verdiği kararlarla idam edilmeleri oldu.

Cumhuriyet tarihinin, demokrasinin en karanlık günlerine tanık olan ve böylece halk arasında “Yaslı Ada” olarak anılmaya başlanan Yassıada, Demokrasi ve Özgürlükler Adası olarak yeni bir döneme başladı.

Yassıada’dan Demokrasi ve Özgürlükler Adası’na
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları
Yassıada, eski günlerini geride bırakarak, toplumsal hafıza açısından son derece önemli bir açık hava müzesine dönüştürüldü.

Türkiye’nin demokrasi ve siyasi tarihinin utanç vesikaları olan darbe, tutuklamalar ve yargılamalar ülkenin genç nesillerine öğretilerek, Menderes, Polatkan ve Zorlu’nun aziz hatıraları yaşatılacak.

Ulusal ve uluslararası demokrasi ve insan hakları toplantılarına ev sahipliği yapılarak, bu alandaki tarihi tecrübe küresel düzeyde paylaşılacak.

Adanın karanlık geçmişinin yeni nesillere ve dünyaya anlatılması amacıyla darbe yargılamalarına sahne olan spor salonu, 27 Mayıs Müzesi’ne dönüştürüldü.

Adadaki yapılardan biri de dünyanın demokrasi tecrübesi ve insan hakları tarihinin aktarıldığı Demokrasi ve Özgürlükler Müzesi olarak değerlendirildi.

Kütüphanesi ve sergi alanlarıyla birlikte ada, tam anlamıyla bir açık hava müzesi olarak tasarlandı.

Adanın en dikkat çekici yapısı ise 24 metre yüksekliğindeki taş yüzeyli Demokrasi Feneri.
Fenerin ışığı adalardan ve İstanbul’un yakın kıyılarından da görülebilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vurguladığı gibi demokrasiye olan saygıyı ve inancı canlı tutan, simgeleyen bir yapı olarak Demokrasi Feneri, ışığıyla geleceği aydınlatacak.

En az 10 karakter gerekli