DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22380441,09%
Şanlıurfa
31°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Deprem Bölgesinde Çocuklarda Malnütrisyon (Beslenme Bozukluğu) Riski !

Deprem Bölgesinde Çocuklarda Malnütrisyon (Beslenme Bozukluğu) Riski !

ABONE OL
6 Şubat 2024 00:18
Urfa Haberleri Deprem Bölgesinde Çocuklarda Malnütrisyon (Beslenme Bozukluğu) Riski !
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türk Tabipler Birliği tarafından hazırlanan deprem raporunda, deprem bölgesindeki çocuklarda beslenme bozukluğu (Malnütrisyon) riski olduğuna dikkat çekildi.

Raporda depremzedelerin su, hijyen ve beslenme sorunları yaşadıklarına dikkat çekildi. Raporda yer alan resimler deprem bölgesindeki durumun ne kadar ‘içler acısı’ olduğunu gözler önüne serdi.

Türk Tabipler Birliği tarafından hazırlanan, ‘Deprem Bölgesindeki 5 Yaş Altı Çocukların Beslenme Durumları – Hatay Örneği” başlıklı rapor, birliğin resmi internet sitesinde yayınlandı.

İşte O rapordan kesitler,

Afet Bölgesine Özel Acil Diyet Desteği Sağlayacak Ekipler Oluşturulmalı

Destek programları hazırlanırken yalnızca nüfusun beslenme gereksinimlerini değil aynı zamanda kültürel kabul edilebilirlik, güvenlik, sindirilebilirlik, hazırlama ve saklama kolaylığı gibi niteliksel kriterleri de karşılamalıdır. Bunların yanında afet durumlarında bölgeye acilen ulaşımı sağlayacak ekipler oluşturulması gerekmektedir. Bu konuda dünya çapında da nadir olarak bulunan tıp ve beslenme uzmanları gibi sağlık emekçileri işbirliği ile afetten etkilenen bölgeye acil diyet desteği sağlamak için gerekli teknik bilgi ve tekniklerle donatılmış beslenme bakımı faaliyeti uzmanlığı konusunda eğitim almış beslenme destek ekipleri oluşturulmuştur.17 Ülkemizde de acilen bu şekilde ekiplerin oluşturulmasına ihtiyaç vardır. Aynı zamanda ülkelerin sadece ulusal politika üretmesi de yeterli değildir, bölgelere özgü politikalar geliştirilmesi, stratejiler oluşturulması gerekmektedir. Çocukların yiyecek ve beslenme koşulları, onların felakete karşı duygusal tepkileri üzerinde derin etkilere yol açmaktadır. Bu nedenle, hem yiyecek hem de beslenme koşulları, felaketle ilişkili psikolojik travmanın en aza indirilmesine yardımcı olmalıdır. Türkiye’de 11 ili etkileyen depremin üzerinden 6 aydan fazla geçmiş olması, depremin travmatik etkisi, yaşam ve beslenme koşullarındaki olumsuzluklar gelişme çağındaki çocuklarda malnütrisyon riskini artırmaktadır. Afet dönemlerinde beslenme yetersizliğinin önlenebilmesi için durumun tespit edilmesi ve eş zamanlı olarak nüfusa risklere, kültüre ve yerele uygun müdahalelere ihtiyaç vardır.

 

En az 10 karakter gerekli