DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22349891,44%
Şanlıurfa
34°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

dijital denge ve güvenliği sağlamak

dijital denge ve güvenliği sağlamak

ABONE OL
9 Şubat 2022 10:44
Urfa Haberleri dijital denge ve güvenliği sağlamak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Araştırmalara göre iki yıla yakın süren uzaktan eğitim alışkanlıkları, kısıtlamalar nedeniyle çocukların arkadaşlarından ve sınıf ortamlarından uzak kalması; onların sosyalleşme imkanlarını ellerinden alırken, dijital dünyaya kaçmalarını da kolaylaştırdı.

Öğrenciler kademeli olarak okula dönse de, ekran önünde geçen süreler ara tatilde yeniden yükselişe geçti. İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Servisi, dijital dünyada geçen sürenin yaşlarına uygun sınırlar içinde kalması için uygulanabilecek yöntemleri ve dijital dünyada çocukların güvenliğini sağlayacak ipuçlarını paylaştı. 

Teknolojik gelişmelerin içine doğan günümüz çocukları, geçmiş kuşaklarla karşılaştırıldığında dijital dünyada çok daha fazla zaman geçirmekte. Pandemi öncesinde koyulan kurallar pek çok ailede, evde kalınan sürenin uzamasıyla etkisini yitirdi. Ekranların çocukların ruh ve fiziksel sağlığı üzerindeki etkisi özellikle bu dönemde büyük önem taşımakta, çünkü öğrenciler kademeli olarak okullara dönse de uzaktan eğitim hayatlarının bir parçası haline geldi.

Bu süreçte zorunlu hale gelen telefon, tablet, bilgisayar kullanımı çocukların ekran sürelerinin artmasına sebep olurken, artışla birlikte gelen göz yorgunluğu ve uzun süre kıpırdamadan oturmaya bağlı omurga ve sırt ağrısı sorunları da daha sık yaşanmaya başladı.

Ara tatil dönemi de çocukların eğlence amaçlı ekran sürelerinin arttığı ve düzenlerinin değiştiği bir dönem. Bu sürelerin bir alışkanlık ve sonrasında bağımlılık haline gelmesinden çekinen ebeveynler için atılabilecek adımlar mevcut. 

İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Servisi çocukların dijital dünyaya ayırdıkları sürede dengeyi korumaları ve onların dijital ortamda güvenliğini sağlayabilmek için yararlı öneriler paylaştı.
 
Dijital dengeyi sağlamak için çocukların hayatlarında yaratıcı aktivitelere yer açmak, hiç denemedikleri aktiviteleri denemek yeni kazanım fırsatları sunar. Sosyalleşmeye bu noktada özellikle önem verilmelidir. Ailece oyunlar oynamak, birlikte yemek pişirmek, ev temizlemek, düzenlemek, film izlenecekse bu filmin ardından bir sohbet ortamı yaratmak gibi aile içi etkileşimi arttıracak fırsatlar yaratmaya özen gösterilmelidir. Çocukların meraklarına eşlik etmek, geçirilen zamanı mutlu anılara dönüştürebilir. Onlarla birlikte bir müzik aleti öğrenmeye çalışmak, beraber şarkı söylemek, resim yapmak veya dans etmek, bir yandan onlarla bağ kurmayı kolaylaştırırken, diğer yandan da onları ekrandan uzak tutmaya yardımcı olacaktır. Aile üyelerinin toplam ekran süresine sınır koyarken uygulanması zor sınırların verimli olmayacağı için gerçekçi süreler tercih edilmelidir.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli