DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22376201,03%
Şanlıurfa
31°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Dünyanın her yerinde gıda israfı dev boyutlarda

Dünyanın her yerinde gıda israfı dev boyutlarda

ABONE OL
29 Mart 2024 12:37
Urfa Haberleri Dünyanın her yerinde gıda israfı dev boyutlarda
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (BMÇP) Gıda İsrafı Endeksi raporunda, hane halkının 2022 yılında dünya genelinde her gün bir milyar öğüne eşdeğer gıdayı çöpe attığı bildirildi.

BMÇP’nin raporunda, yenilebilir olan, ancak atılan gıdalara ilişkin bu tahmin alt sınıra ilişkin olarak dile getirildi ve gıda israfında “gerçek miktarın çok daha yüksek olabileceğine” dikkat çekildi.

BMÇP İcra Direktörü Inger Andersen, “Gıda israfı küresel bir trajedidir. Bugün dünyanın dört bir yanında milyonlarca insan, gıda çöpe atılırken, aç kalacak” diye yakındı

Raporun hazırlanmasında yardımcı olan WRAP adlı STK’dan Richard Swannell, “Bu, tek kelimeyle şaşırtıcı. Sadece israf edilen gıdalarla dünyadaki tüm aç insanları (yaklaşık 800 milyon) günde bir öğün doyurabiliriz” dedi.

631 milyon ton

Bu israfın yüzde 60’ı, yani 2022 yılında dünya genelinde toplam bir milyardan fazla gıda israfının 631 milyon tonu evlerde oluştu. Gıda hizmetleri (kantinler, lokantalar, vs.) yüzde 28’ini, süpermarketler, kasaplar ve bakkallar ise yüzde 12’sini oluşturuyor.

Tahminlere göre, bu israfın yıllık parasal değeri bir trilyon doları aşıyor.

BM tarafından bu konuda ikinci kez yayınlanan rapor, bugüne kadarki en kapsamlı genel değerlendirmeyi sunuyor. Veri toplama çalışmaları geliştikçe sorunun boyutları daha da netleşiyor.

BMÇP’den Clementine O’Connor, “Gıda israfını ne kadar çok ararsak, o kadar çok buluyoruz” diye yakındı.

Tüm dünyada gözlemlenen bir sorun

Richard Swannell’e göre, evlerde meydana gelen israfın büyük bir kısmı, insanların gerçekten ihtiyaç duyduklarından fazlasını satın almaları, porsiyon boyutlarını yanlış değerlendirmeleri ve artan yemekleri yememelerinden kaynaklanıyor.

Tüketiciler ayrıca, son kullanma tarihi geçmiş ve yenilebilir durumdaki ürünleri de çöpe atıyor.

Özellikle gelişmekte olan ülkelerde, basit dikkatsizlik dışındaki nedenlerle, örneğin soğutma sorunları nedeniyle de çok miktarda gıda israf ediliyor. Ancak sanılanın aksine gıda israfı sadece “zengin ülkelerin sorunu” değil ve dünyanın her yerinde görülebiliyor.

İşletmeler açısından daha sürdürülebilir bir çözüm bulmaktansa gıdaları çöpe atmak çoğu zaman daha ucuza geliyor.

Clementine O’Connor, “Atık vergileri sıfır ya da çok düşük olduğu gıdayı çöpe atmak daha hızlı ve kolay” diyor.

Sera gazı yayılımı

Raporun hazırlayıcıları, mevcut gıdanın neredeyse beşte birini oluşturan bu israfın “çevresel başarısızlık” ile eşanlamlı olduğunu belirtiyor. İsraf edilen gıdalar, dünyadaki sera etkisi yaratan gaz yayılımının 10’una kadarını oluşturuyor ve çöpe atlan ürünleri yetiştirmek için büyük tarım arazileri kullanılıyor.

Richard Swannell, eğer bu tarım arazileri bir ülke olsaydı, “ABD ve Çin’in ardından üçüncü en büyük sera gazı yayıcısı olurdu. Ama yine de insanlar bunu pek düşünmüyor” diyor.

Swannell, “Bu raporun hepimiz için sera gazı yayılmasını azaltma ve sadece satın aldığımız gıdaları daha iyi kullanarak tasarruf etme fırsatına öncü olmasını umuyoruz” diyerek sözlerini tamamlıyor.

Kaynak: Ajans Bizim

En az 10 karakter gerekli