DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22487050,98%
Şanlıurfa
32°

AÇIK

13:16

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Hakan Fidan: ‘Biz Hamas’ı bir terör örgütü olarak kabul etmiyoruz’

Hakan Fidan: ‘Biz Hamas’ı bir terör örgütü olarak kabul etmiyoruz’

ABONE OL
20 Kasım 2023 02:05
Urfa Haberleri Hakan Fidan: ‘Biz Hamas’ı bir terör örgütü olarak kabul etmiyoruz’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Biz Hamas’ı bir terör örgütü olarak kabul etmiyoruz. Hamas Filistin’in bir gerçeğidir, işgal şartlarında ortaya çıkan bir harekettir” dedi.

Hakan Fidan, Katar merkezli El Cezire televizyonuna Gazze’de yaşananlar ve buna yönelik uluslararası çabalar hakkında açıklamalarda bulundu. Fidan’ın söyledikleri satırbaşlarıyla şöyle:

“-7 Ekim’den sonra gördük ki, esas itibarıyla Filistin davasında herhangi değişen bir şey yok.”

“-İslam ülkeleri şu an itibarıyla ellerindeki bütün diplomatik ve insani araçları kullanma yoluyla problemi çözme yolunu tercih etmiş durumda.”

“-İsrail’in bu ayrım gözetmeksizin öldürme faaliyetine bir son vermek gerekiyor. Şu andaki aşama diplomasi yolunu tercih eden bir aşama.”

“-İslam ülkeleri şu anda bir araya gelmiş durumda, oluşturulan 7 ülkelik bir Eylem Grubu var, bu Eylem Grubu içerisinde Türkiye, Endonezya, Nijerya, Ürdün, Mısır, Katar ve Suudi Arabistan yer almakta.”

“-Önümüzdeki hafta itibarıyla bu ülke temsilcilerinin, dışişleri bakanlarının çeşitli ülke başkentlerinde belli temaslarda bulunmaya başlayacağını görüyoruz.”

“-Bir numaralı görevi, uluslararası çapta bir lobi faaliyeti yapıp özellikle İslam ülkelerinin ve Arap İş Birliği Teşkilatı’nın bu konudaki görüşlerini ilgili ülkeler nezdinde paylaşmak, bir ortak eylem platformu oluşturmak. Bunu yaparken ben inanıyorum çok büyük fikirler ve eylemler ortaya çıkacak.”

“Diğer ülkelerle beraber

“-Biz bu krizi yönetirken şöyle bir prensip kararı aldık: Diğer kardeş ülkelerle beraber eylemlerimizi yapalım. Yani tek başımıza kararlar alıp uygulamaktansa, kararların daha etkili olması için diğer İslam ülkeleriyle, bölge ülkeleriyle, hatta Latin Amerika ülkeleriyle, Afrika ülkeleriyle bir araya gelip mümkünse bazı Avrupa ülkeleriyle bu kararları alalım.”

“-Çünkü tek taraflı alacağımız kararlar özellikle kendi halkımız nezdinde siyasi olarak ciddi rahatlama getirse de esas itibarıyla problemin çözmesine etki etmesi için kolektif olarak hareket etmemiz gerekiyor.”

“-Odaklandığımız nokta, hangi metodoloji daha etkili olur? Biz bunu geçmişte yaptık, biliyorsunuz Mavi Marmara olayından sonra, yani bu konuda Türkiye’nin bir sıkıntısı yok.”

“-İlk önce İslam İşbirliği Teşkilatı’yla biz gündemi başlatmak istedik, daha sonra bunu daha geniş büyük bir halka içerisinde muhakkak ki değerlendirip ortaya koyacağız.”

Önce ateşkes

“-Biz bu zulmün durması için bir an önce bir ateşkesin hayata geçmesini ve yardımların kesintisiz olarak içeriye sokulmasını istiyoruz. Özellikle Gazze’deki nüfusun tehcir edilerek başka yerlere gönderilmesi konusunun bir politika olmasını kesinlikle kabul etmediğimizi söyledik.”

“-Bizim Amerikalılarla anlaşamadığımız konu şu: Onlar ateşkes konusunda kesinlikle İsrail’i destekler pozisyondalar, ateşkesi istemiyorlar. Ama insani ateşkes konusunda bir noktaya gidebildiğimizi düşünüyorum.”

Nükleer tehdit

“-İsrail’in nükleer silahların yayılma anlaşmasına taraf olmamasını kullanarak kendi nükleer kabiliyetini geliştirdiğini görüyoruz ve bu konuda da Amerika’dan, Avrupa’dan büyük destek aldığını da biliyoruz. Yani bu bir sır değil.”

“-Bazı çılgın İsrailli politikacıların nükleer silah kullanma yolundaki dillendirmeleri dikkate alındığında, büyük bir problem.”

“-İsrail’in nükleer silah sahibi olmaya devam etmesi, nükleer silahla ilgili yarışı artıracak. Bu, bölgenin ve dünyanın lehine olan bir durum değil.”

“-Bölge ya tamamıyla nükleer silahlardan arındırılmalı ya da başka ülkeler bu konuda kendilerini daha güvende hissetmek için adım atmak zorunda kalacaklar, yani buna bir çözüm bulmamız gerekiyor. Bu da bizim önümüzde duran ve muhakkak çözmemiz gereken önemli stratejik konulardan biri ve bu konuda çalışmaya devam edeceğiz.”

İki devletli çözüm

“-İki devletli çözüm olmadan Gazze’yi kim yönetecek sorusunun doğru bir soru olduğunu açıkçası kabul etmiyoruz.”

“-Gazze zaten savaştan önce yönetiliyordu, şimdi de yönetilmeye devam edebilir, kendi kendini yönetmede Gazze’nin bir problemi yok. Gazze’nin problemi, işgal altında tutulması ve ateş altında tutulması, altyapısının yok edilmesi, üstyapısının yok edilmesi.”

“-Biz şu anda Gazze’nin yönetimiyle ilgili değil, korunmasıyla ilgili bir sorun olduğunu düşünüyoruz.”

“Hamas’ı terör örgütü olarak tanımıyoruz”

“-Biz Batı ülkeleriyle bu konuda aynı düşünmek zorunda değiliz. Cumhurbaşkanımız da deklare etti, ben de deklare ediyorum. Daha önceki basın toplantılarında da söyledim, biz Hamas’ı terör örgütü olarak tanımıyoruz.”

“-Hamas, Filistin devlet sistemi içerisinde faaliyet gösteren bir parti.”

“-Biz Filistin Devleti’ni tanıyan bir ülkeyiz, bizimle beraber 140’a yakın ülke de tanıyor. Dolayısıyla biz herhangi bir devletin içerisinde faaliyet gösteren partileri ‘bir terör örgütüdür, değildir’ diye böyle bir sınıflandırmaya tabi tutmuyoruz.”

“-İsrail’in perspektifini destekleyen Batı ülkeleri hariç Hamas’ı bu şekilde tanımlayan bir şey yok.”

“-Bununla beraber, biz sivillere karşı kullanılan şiddeti tasvip etmiyoruz. Bunu Hamas’ın kendisine de söyledi. Eğer sivilleri Hamas da öldürüyorsa biz bunu kınıyoruz. Aynı İsraillileri kınadığımız gibi.”

“-Ama biz Hamas’ı bir terör örgütü olarak kabul etmiyoruz. Hamas Filistin’in bir gerçeğidir, işgal şartlarında ortaya çıkan bir harekettir. İşgal ortadan kalktığı zaman Filistin normalleştiği zaman Hamas gibi organizasyonların da normal hayata geri döneceğini düşünüyoruz.”

En az 10 karakter gerekli