DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22329211,76%
Şanlıurfa
34°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Harran, UNESCO’ya Hazırlanıyor (Özel Haber)

ABONE OL
5 Eylül 2018 13:43
Urfa Haberleri Harran, UNESCO’ya Hazırlanıyor (Özel Haber)
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Şanlıurfa’da UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınan Göbeklitepe’nin ardından geçici listede bulunan tarihi yerleşim yeri Harran’ın da asıl listeye dâhil edilmesine yönelik beklentiler arttı.

Göbeklitepe’nin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmasının ardından ziyaretçilerin ilgi odağı olmaya başlamasıyla beraber gözler 2009 yılında geçici listeye alınan Harran’a çevrildi.

M.Ö. 6 binli yıllardan günümüze kadar kesintisiz yerleşim yeri olan ve bir dönem Asurlular ile Emevilere başkentlik yapan Harran Ören Yeri yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgi odağı durumuna geldi.

UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan dünyanın en eski yerleşim yerlerinden Harran Ören Yeri’nin, kalıcı listeye girebilmesi için gerekli hazırlıkların yüzde 80’i tamamlandı.

Harran’ın dikkati çeken özelliklerinin başında, ay tanrısı Sin Tapınağına ev sahipliği yapması, Anadolu’nun en sanatsal süslemeli Ulu Camisini barındırması ve kümbet yani kubbeli evleri geliyor.

Harran’da 1950 yılında başlanılan ve halen devam eden kazılarda saraylardan hanlara, hamamlardan çarşılara kadar birçok kalıntı gün yüzüne çıkarıldı.

2009 yılında UNESCO’nun geçici listesine alınmasının ardından Harran belediyesi tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı ve GAP idaresi ve kalkınma ajansının desteği ile Harran’ın koruma amaçlı imar planı ile Kentsel Tasarım projesi yapıldı.

Harran’da Beton yapıların belirli bir kısmı kamulaştırılıp yerine yöre ile özdeşleşen ve ziyaretçilerin dikkatini çeken toprak ve pişirilmiş topraktan elde edilen tuğladan yapılan Kümbet evler inşa edildi.

Harran ören yeri yapısı nedeniyle yazları serin, kışları ise sıcak olan kümbet evler koruma altına alındı kümbet evlerin bazıları turizm amaçlı kullanılırken, bazılarında ise yaşam sürüyor.

Yılda bir kez bakımı yapılarak üzerindeki sıvasının yenilenmesi gereken Kubbeli Kümbet evler, oturma odası, misafir odası, mutfak ve kiler bölümlerinden oluşuyor.

Harran belediye başkanı Mehmet Özyavuz; “Göbeklitepe’nin UNESCO listesine girmesi ile beraber 2009 yılında beri geçici listede olan Harran’ın kalıcı listeye alınması için çalışmalarımız sürüyor. Yazları serin, kışları sıcak olan ve yılda bir kez bakımı yapılan kümbet evler yerli malzeme toprak ve tuğladan yapılan yapı stilidir. Evlerin bazıları butik otel olarak turizme kazandırılacak, Bazıları da hem yaşam için hem de turizm amaçlı kullanılacak ve yılda bir kez bakım yapılması gerekiyor. İçinde yaşam olmadığı zaman evler kaderine terk ediliyor, bizler evlerde yaşamı destekliyoruz.”dedi

Kümbet evlerde ailesi ile yaşam sürdüren Adnan Özyavuz;” Kümbet evlerin en büyük özelliği yazın serin kışın sıcak olmasıdır, daha önceleri soba olmadığı için içinde ateş yakıldığında duman çekme yani baca özelliğine sahip, bu evlerin yılda bir bakımı, 3 yılda birde sıvasını yenilenmesi gerekiyor. Gelen ziyaretçiler bu evlerin özelliklerini merak ediyorlar, gezdiriyoruz özelliklerini anlatıyoruz buradaki evlerin tamamen yerli malzemeden yapıldığını ifade etti

Adıyaman’dan Harran’a ailesi ile birlikte gelen Ahmet Çelik, “merak ettik gelip ziyaret ettik, bu evlerin özelliklerini öğrendik, burada gözle görülen her şey dikkatimizi çekiyor.” dedi

Ailesi ile birlikte Şanlıurfa’ya gelen Cihan Ogut; “Göbeklitepe, Balıklıgöl ve kümbet evleri merak ettik, bu evler harika, mistik yapısı, doğal ve saf kalması ile dünyanın hiçbir yerinde örneği yok. Bu evler yazın serin kışın sıcak,  bu değerlere hepimizin sahip çıkması lazım.” diye konuştu

 

 

 

 

En az 10 karakter gerekli