DOLAR 32,4098 -0.23%
EURO 34,7850 -0.11%
ALTIN 2.404,88-0,72
BITCOIN 18712041,13%
Şanlıurfa
19°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

IMF: “Reform yoksa, kalıcı düşük büyüme tehlikesi var”

IMF: “Reform yoksa, kalıcı düşük büyüme tehlikesi var”

ABONE OL
11 Nisan 2024 19:35
Urfa Haberleri IMF: “Reform yoksa, kalıcı düşük büyüme tehlikesi var”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

IMF, verimliliği artırmak ve yapay zekâ gibi teknolojilerden yararlanmak için büyük reformlar yapılmadığı takdirde, küresel ekonomik büyümenin 2030 yılına kadar tarihsel ortalamanın tam bir puan altında, sadece yüzde 2,8’e ulaşacağını söyledi.

Uluslararası Para Fonu, yakında yayınlanacak olan Dünya Ekonomik Görünüm Raporunun (WEO) 2008-2009 küresel mali krizinden bu yana istikrarlı bir şekilde yavaşlayan küresel büyüme oranının daha da düşeceğini gösteren bir bölümünü yayınladı.

IMF, “Verimliliği artırmaya yönelik iddialı adımlar atılmadığı takdirde, küresel büyümenin tarihsel ortalamasının çok altına düşeceğini” belirtti ve zayıf büyüme beklentilerinin yatırımları caydırabileceği ve muhtemelen yavaşlamayı derinleştirebileceği uyarısında bulundu.

Küresel kredi kuruluşu, yüksek faiz oranlarıyla birleşen kalıcı düşük büyüme senaryosunun, hükümetlerin ekonomik yavaşlamalara karşı koyma ve sosyal refah veya çevre girişimlerine yatırım yapma kabiliyetlerini de kısıtlayabileceğini kaydetti.

IMF, bir yıl önce orta vadeli büyümenin yüzde 3 civarında seyretmesini beklediğini açıklamıştı. Yeni tahmin, başta yükselen piyasa ekonomilerinde olmak üzere tüm gelir grupları ve bölgelerde orta vadeli büyüme için aşağı yönlü revizyonları yansıtıyor.

Acil önlem

IMF, ülkeleri zayıflayan büyüme görünümüne karşı acil önlem almaya çağırarak, bunun yaşam standartları ve küresel yoksulluğun azaltılması beklentilerini kötüleştirdiği uyarısında bulundu.

Raporda, “Yüksek faiz oranlarıyla birleşen yerleşik bir düşük büyüme ortamı, borç sürdürülebilirliğini tehdit edecek ve sosyal gerilimi körükleyerek yeşil geçişi engelleyebilecektir” dendi.

IMF, sermaye ve işgücünün daha iyi tahsisi ve yaşlanan nüfusa sahip büyük ekonomilerde işgücü açığının giderilmesi de dahil olmak üzere bir dizi politikanın umut verebileceğini ifade etti.

IMF, küresel işgücü arzının büyüme oranının 2030’da sadece yüzde 0,3’e ulaşacağını, bunun da Covid-19 salgınından önceki on yıldaki ortalamasının üçte birinden daha az olacağını belirtti.

IMF, araştırmasının işgücüne katılımı artırarak, daha fazla göçmen işçiyi gelişmiş ekonomilere entegre ederek ve gelişmekte olan pazarlarda yetenek dağılımını optimize ederek mütevazı kazanımlar elde edilebileceğini gösterdiğini bildirdi.

Ancak piyasa rekabetini, ticarî açıklığı, finansal erişimi ve işgücü piyasası esnekliğini artırmaya yönelik odaklanmış politika eylemleri, küresel büyümeyi 2030 yılına kadar yaklaşık yüzde 1,2 puan artırabilir.

Küresel büyümeye katkı

İşgücü verimliliğini artırmak için yapay zekânın potansiyelinden yararlanmanın, benimsenmesine ve işgücü üzerindeki etkisine bağlı olarak küresel büyümeye yüzde 0,8 puana kadar katkıda bulunabileceği belirtildi.

Raporda, yapay zekânın geniş kapsamlı etkisinin henüz tam olarak anlaşılmadığı; üretkenliği artırmaya yardımcı olabileceği gibi, bazı işlerde insanları potansiyel olarak yerinden edebileceği ve diğerlerinin doğasını temelden değiştirebileceği kaydedildi.

Bu tür endişeler göz önüne alındığında, ülkelerin düzenleyici çerçevelerini güçlendirmeleri, fikri mülkiyet korumalarını sağlamaları ve yapay zekânın faydalarının adil ve yaygın bir şekilde paylaşılmasını sağlamak için çalışmaları gerektiği belirtildi.

Kaynak: Ajans Bizim

En az 10 karakter gerekli