DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22380441,09%
Şanlıurfa
31°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

İran’da tartışmalı ‘hırsızlığa parmak kesme cezası’ sürüyor

İran’da tartışmalı ‘hırsızlığa parmak kesme cezası’ sürüyor

ABONE OL
29 Mart 2024 21:12
Urfa Haberleri İran’da tartışmalı ‘hırsızlığa parmak kesme cezası’ sürüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İran’da, zorunlu başörtüsü yasalarına karşı çıkan aktivist Roya Heshmati’nin kırbaçlanması tepki çekerken, bu kez Kum vilayeti Adalet Başkanı hırsızlıkla suçlanan kişilerin parmaklarının kesilmesi talimatını verdi.

Parmak kesme uygulaması, uluslararası sözleşmeler kapsamında bir “işkence biçimi” olarak yaygın bir şekilde kınanmasına rağmen İran’da devam ediyor.

İran İslam Cumhuriyeti’nin 21. yüzyılda bu tür eylemlerin arkasındaki mantık uluslararası toplumda eleştiri konusu oluyor.

Ceza olarak parmak kesme vakaları, özellikle hırsızlık ve güvencesizlik vakalarının arttığı büyük İran şehirlerinde daha sık görülmeye başladı.

Kolluk kuvvetleri vatandaşların güvenliğini sağlamak ve mülklerini korumak için mücadele ederken, Kum eyaleti Adalet Başkanı parmak kesme cezasını verdi.

Yargı yetkilisi, yerel medya kuruluşlarına yaptığı açıklamada, geceleri silahlı olarak evlere girmek ve sahte plaka kullanmak gibi taktikler kullanarak çok sayıda soygun ve hırsızlık yapmakla suçlanan üç kişilik bir grubu içeren davayı ayrıntılı olarak anlattı.

Soruşturmaların tamamlanmasının ardından iki kişi Kum Savcılığı tarafından parmak kesme cezasına çarptırıldı.

Kum’da parmak kesme cezalarının infaz edilmesi, Birleşmiş Milletler de dahil olmak üzere uluslararası kuruluşların İran’a bu tür uygulamalara son vermesi yönünde defalarca yaptığı çağrılarla tam bir tezat oluşturuyor.

Daha önce Birleşmiş Milletler İran’a sekiz mahkûm için parmak kesme cezalarının uygulanmasını durdurma çağrısında bulunmuştu.

2022 yazında BM İnsan Hakları Ofisi, bu cezaların infazının yaklaşmasından duyduğu ciddi endişeyi dile getirerek, İran’ın ceza kanunlarının el kesme, kırbaçlama ve taşlama gibi uygulamaların kaldırılması için gözden geçirilmesi çağrısında bulundu.

2023 yılında, Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü, Büyük Tahran Cezaevi’nde hırsızlıktan hüküm giymiş yedi mahkumun parmaklarının kesilmesinin planlandığını bildirdi.

Örgütün direktörü Mahmud Amiry-Moghaddam, İran ile temas halinde olan diplomatik kuruluşlara bu kararların derhal iptal edilmesi için baskı yapmaları çağrısında bulundu.

Bir din alimi ve avukat olan Hasan Fereshtian, parmak kesmenin insan onuruyla bağdaşmadığını ifade ederek, İran yargı sisteminde sınırlı olarak görülmesine rağmen bu uygulamaya son verilmesi çağrısında bulundu.

Fereshtian, tek bir parmak kesme vakasının bile kabul edilemez olduğunu ve toplumun adalet ve orantılılık değerleriyle bağdaşmadığı için caydırıcı olmadığını söyledi.

Farshtian, etkisiz olmalarına rağmen bu tür cezaların devam etmesinin şeriat hukukuna ideolojik bağlılığı vurgulamaya yönelik olduğunu ifade ederek, bunun aşırılık yanlısı destekçiyi yatıştırmak gibi bir nedene dayandığını savundu.

Kaynak: Ajans Bizim

En az 10 karakter gerekli