DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22357770,67%
Şanlıurfa
31°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

İspanya: La Sagrada Familia 2026’da tamamlanacak

İspanya: La Sagrada Familia 2026’da tamamlanacak

ABONE OL
12 Nisan 2024 06:41
Urfa Haberleri İspanya: La Sagrada Familia 2026’da tamamlanacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Katolik Kilisesi, büyük ve görkemli mimariye yabancı değildir. Ne de olsa Katolikliğin merkezi Vatikan, dünyanın en büyük kilisesi olan Aziz Petrus Bazilikasına ev sahipliği yapmaktadır.

Ancak İspanya’nın Barselona kentinin kalbinde, 140 yılı aşkın bir süredir tamamlanamayan bir mimari harikası yatıyor: Sagrada Familia (Kutsal Aile).

Yapımından sorumlu kuruluş, bu kilisenin nihayet 2026 yılında tamamlanacağını açıkladı. Ama bu gerçekten son olacak mı? Ve bu etkileyici anıtı inşa etmek neden bu kadar uzun sürdü?

Sagrada Familia, İspanya’nın Barselona kentinde bulunan bir UNESCO Dünya Mirası Alanıdır. Dokuz bin kişilik kapasitesiyle dünyanın en büyük kiliselerinden biridir.

José María Bocabella adında bir kitap satıcısı, 1872 yılında Vatikan’a yaptığı bir ziyaretin ardından Loreto Bazilikasına benzer tarzda bir kilise inşa etme fikrini ortaya attı.

Sagrada Familia, Antoni Gaudí (1852-1926) tarafından Gotik ve Art Nouveau formlarının bir birleşimi olarak tasarlandı. Gaudi, hayatının son 40 yılını bu projeye adadı.

Sagrada Familia’nın inşasına 19 Mart 1882’de başlandı. Başlangıçta inşaat başka bir mimar tarafından denetlendi, ancak proje bir yıl sonra Gaudi’nin kendisi tarafından devralındı.

Sürekli değişen dinamik 

Kilise için seçilen alan başlangıçta sadece bir tarım arazisiydi. Ancak ilerleyen yıllarda Barselona şehri kilisenin etrafında büyüdü.

Gaudí’nin 1926’daki ölümünden sonra proje on yıl boyunca Domènec Sugranes i Gras (1878-1938) tarafından devralındı. Bu, projenin sürekli değişen bir dinamiğe tabi olduğunu gösteren bir durum olarak göze çarpıyor.

Kilisenin inşaatı İspanya İç Savaşı (1936-1939) nedeniyle kesintiye uğradı. Bu dönemde anarşistler mahzeni ve Gaudi’nin stüdyosunu ateşe vererek, projenin orijinal planlarını ve alçı modellerini kısmen tahrip etti.

Bilgisayarların kilisenin tasarım ve inşa sürecine dahil edilmesi ancak 1980’li yıllarda mümkün oldu ve teknolojinin her akanındaki gelişmeler projenin ilerleyişini hızlandırdı.

Kilisenin inşaatı, projenin başlamasından neredeyse 130 yıl sonra, 2010 yılında ancak yarıya ulaştı. Ancak projenin henüz tamamlanmamış önemli bölümleri var.

Covid-19 salgını, projede gecikmelere neden olan birçok olaydan biriydi. Pandemi, inşaatı iki yıldan fazla kesintiye uğrattı.

İnşaat ruhsatı

Sagrada Familia, ilk 136 yıl boyunca, inşaat ruhsatı olmadan inşa yapıldı. Kilisenin yapımını sürdüren ilgilileri, ancak 2018 yılında inşaat ruhsatı almak için Belediyeye gereken başvuruyu ve ödemeyi yaptı.

Sagrada Familia’nın tasarımı geç dönem İspanyol Gotik ve Art Nouveau’nun bir birleşimidir ve Gaudi Art Nouveau’yu alışılagelmiş uygulamalarının çok ötesine taşıdı.

Kilisenin inşasında kullanılan taş, bu kayanın bulunabildiği tek yer olan Barselona’daki Montjuïc’e atfen Montjuïc taşı olarak biliniyor. Bu taş, İspanya’da eşi benzeri olmayan tortul bir kayadır.

Kilisenin hiçbir yerinde dik açılı köşe bulunmaması ilginçtir.

Kilisenin toplam yüzölçümü 41 bin metrekaredir, iç mekân ise halihazırda 5 bin 400 metrekarelik bir alan kaplıyor.

Gaudi’nin orijinal planı, on iki havariyi, dört müjdeciyi, Meryem Ana’yı ve İsa Mesih’i temsil eden 18 kule inşa edilmesini öngörüyordu. Günümüze kadar ancak 13 kule tamamlandı.

Kilisenin ortasında yer alan İsa kulesi, yapımı tamamlandığında 172 metre yüksekliğe ulaşacak ve çan kulesiyle birlikte Sagrada Familia’yı dünyanın en yüksek kilisesi yapacak.

Kilisenin ön cephesinde “sihirli bir kare ”vardır ki üzerinde yer alan rakamların her bir satır, sütun ve ana köşegende toplamı 33’tür.

Kilisenin en çarpıcı özelliklerinden biri İspanyol heykeltıraş Josep Maria Subirachs’ın eseridir. “Tutku cephesi” olarak bilinen tasarım, Gaudi’nin tarzını takip etmediği için tartışmalara yol açtı.

Bazilikanın iç planı beş nefli bir Latin haçı şeklindedir. Kilisenin apsisinin içinde durursanız, zemindeki boşluklar aşağıdaki mahzeni görmenizi sağlar.

Kilisede günümüze kadar iki kişi toprağa verildi. Biri Antoni Gaudi, diğeri de kilisenin yapımına ilham veren kitapçı Josep Maria Bocabella’dır.

Kiliseye 2010 yılında 1.492 borudan oluşan bir org yerleştirildi. Binanın benzersiz konfigürasyonunun yarattığı akustik zorlukların üstesinden gelmek için kilise genelinde çok daha fazla org kurulması planlanıyor.

2034 

Mart 2024’te, kilisenin 2026’da tamamlanacağı açıklandı, ancak dekoratif detayların 2034’te tamamlanması bekleniyor.

Kilise ilk inşaatın başlamasından bu yana bağışlar kilit bir rol oynadı. Ancak son birkaç on yılda turizm de kilisenin büyümesine büyük katkı sağladı ve bu sayede yılda 125 milyon avro gelir elde edildi.

Papa 16’ncı Benediktus, 7 Kasım 2010’da, 6 bin 500 kişilik bir topluluğun önünde kiliseyi küçük bazilika olarak kutsadı.

Yakın zamanda, kilisenin inşası yerel halk arasında büyük endişeye neden oldu. Bazilikanın ana girişine giden ve civardaki bazı evlerin yıkılmasını ve yaklaşık 1.000 kişinin yerinden edilmesine yol açacak büyük bir merdiven inşa etme niyeti halkı huzursuz etti.

Kilisenin tasarımını herkes beğenmiş değil. Salvador Dalí anıtı “korkunç” olarak nitelendirirken, George Orwell “dünyanın en iğrenç binalarından biri” olduğunu söyledi.

Kaynak: Ajans Bizim

En az 10 karakter gerekli