DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22349891,44%
Şanlıurfa
34°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kudüs günü ve İran

Kudüs günü ve İran

ABONE OL
5 Nisan 2024 16:12
Urfa Haberleri Kudüs günü ve İran
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İran’ın ilk dini lideri Ayetullah Humeyni tarafından 1979 yılında İran’da ilan edilen Kudüs Günü, Filistinlilerin yaşadığı acıları hatırlatmak amacıyla birçok ülkede mitingler düzenleniyor.

Kudüs Günü, Filistin’e desteği ifade etmek ve İsrail’in Filistin topraklarını işgaline karşı çıkmak için her yıl değişik ülkelerde düzenleniyor ve artık uluslararası bir duruma geldi. Genellikle Cuma namazlarından sonra başlayan büyük mitingler düzenleniyor.

Bazı gözlemciler bu etkinliğin İran tarafından İsrail ve Batılı güçlere karşı savaşmak için vekillerini kullanarak kendi siyasi çıkarlarını ilerletmek amacıyla başlatıldığını iddia ediyor.

Bu yılki mitingler, Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilerin geçen yıl 7 Ekim’den bu yana aralıksız İsrail saldırısı altında olması nedeniyle farklı bir anlam taşıyor.

İsrail katliamı bugüne kadar 33,000’den fazla Filistinlinin ölümüne ve çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 75,000’den fazla kişinin yaralanmasına neden oldu.

İsrail’in İran’ın Suriye’deki diplomatik misyonuna düzenlediği hava saldırısında ölen yedi İranlı askeri danışmanın anısına başkent Tahran’da Kudüs Günü mitingleri çerçevesinde bir cenaze töreni düzenlendi.

Kudüs Günü 

Kudüs Günü, her yıl Ramazan ayının son Cuma günü – bu yıl 5 Nisan’da – düzenleniyor.

“El-Kuds” veya “Kuds” Kudüs’ün Arapça adı. Dolayısıyla bu etkinliğe “Kudüs Günü” de denmektedir. Arapça’da “el-Kuds” kelimesi “kutsal olan” anlamına geliyor.

Kudüs şehri üç tek tanrılı din olan Hıristiyanlık, İslam ve Musevilik için de kutsal kabul ediliyor. Kudüs’teki Mescid-i Aksa aynı zamanda İslam’ın en kutsal üçüncü camisi ve devam eden Ramazan ayı da dahil olmak üzere yıllar boyunca İsrail güçleri tarafından baskınlara ve erişim kısıtlamalarına maruz kaldı.

Dünyanın değişik ülkelerinde, özellikle de Filistin yanlısı toplulukların güçlü olduğu ülkelerde barışçıl kitlesel protestolar ve mitingler düzenleniyor.

Başta Filistin yanlısı toplumların güçlü olduğu ülkeler olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinde barışçıl kitlesel protesto gösterileri ve mitingler düzenleniyor.

Kudüs Günü protestolarının 40 yılı aşkın bir süredir barışçıl bir şekilde düzenlendiği Londra’da, Filistin yanlısı birçok kuruluş Metropolitan Polis Komiserine mektup yazarak bu yılki yürüyüş sırasında “sert taktiklerden” vazgeçilmesi çağrısında bulundu.

İsrail’in Gazze’ye yönelik savaşının başlamasından bu yana Filistin yanlısı pek çok yürüyüş ve protesto düzenlendi. Ancak Birleşik Krallık’taki İslami İnsan Hakları Komisyonu’ndan (IHRC) yapılan açıklamada “Metropolitan Polisi, Filistin yanlısı protestocuları taciz etmek için yasal yetkilerini kötüye kullanmıştır” denildi.

Güvenlik endişeleri

2017 yılında Londra Belediye Başkanı Sadık Han, İçişleri Bakanı Amber Rudd’dan Kudüs Günü yürüyüşlerini yasaklamasını istemişti. Ancak bakan, insanların barışçıl bir şekilde protesto etmelerine ve görüşlerini göstermelerine izin verilmesi gerektiğini söyleyerek bu talebi reddetti.

Kudüs Günü protestocuları genellikle polis ve asker şiddetine maruz kalma riski altındadır. IHRC’ye göre 2009 ve 2014 yıllarında Nijerya silahlı kuvvetleri kuzeydeki Zaria kentinde düzenlenen Kudüs Günü mitinglerine ölümcül saldırılar düzenlendi.

2009 yılında İran’da binlerce gösterici, dönemin Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın seçim zaferini protesto etmek için Kudüs Günü yürüyüşlerini kullandı. Şiraz ve Tahran gibi diğer şehirlerde ise tutuklamalar ve kalabalığa göz yaşartıcı gaz atıldığı haberleri geldi.

2010 yılında Tehreek-e-Taliban Pakistan, Şii Müslümanların Kudüs Günü yürüyüşü sırasında düzenlenen bir intihar saldırısının sorumluluğunu üstlendi. Pakistan’ın Kuetta kentindeki saldırıda en az 65 kişi öldü ve 100’den fazla kişi yaralandı.

Kaynak: Ajans Bizim

En az 10 karakter gerekli