DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22355001,52%
Şanlıurfa
34°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Macron, Ukrayna’ya asker göndermenin ‘ihtimal dışı’ olmadığını söyledi

Macron, Ukrayna’ya asker göndermenin ‘ihtimal dışı’ olmadığını söyledi

ABONE OL
27 Şubat 2024 14:43
Urfa Haberleri Macron, Ukrayna’ya asker göndermenin ‘ihtimal dışı’ olmadığını söyledi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Batı birliklerinin Ukrayna’ya gönderilmesinin gelecekte ‘ihtimal dışı’ olmadığını söyledi.

Rusya’nın geniş çaplı işgali üçüncü yılına girerken Paris’te Avrupalı liderlerin bir araya geldiği bir toplantıda konu tartışıldı.

Fransa Cumhurbaşkanı, 20’den fazla Avrupalı devlet ve hükümet başkanı ile diğer Batılı yetkililerin katıldığı toplantının ardından yaptığı açıklamada “Rusya’nın savaşı kazanmaması için gereken her şeyi yapacağız” dedi.

Macron, Elysee başkanlık sarayında düzenlediği basın toplantısında, “Bugün resmi olarak onaylanmış bir şekilde sahaya asker gönderme konusunda bir fikir birliği yok. Ancak dinamikler açısından hiçbir şey gözardı edilemez” diye konuştu.

Macron hangi ülkelerin asker göndermeyi düşündüğü konusunda ayrıntı vermekten kaçınarak “stratejik belirsizliği” korumayı tercih ettiğini söyledi.

Toplantıda Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ve Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda’nın yanı sıra Baltık ülkelerinin liderleri de yer aldı. ABD’yi Avrupa’dan sorumlu üst düzey diplomatı James O’Brien, İngiltere’yi ise Dışişleri Bakanı David Cameron temsil etti.

Duda en hararetli tartışmanın Ukrayna’ya asker gönderilip gönderilmeyeceği konusunda yaşandığını söyledi ve “bu konuda bir anlaşma sağlanamadı. Burada görüşler farklı ama böyle bir karar yok” dedi.

Polonya Cumhurbaşkanı, “yakın gelecekte Ukrayna’ya önemli miktarda mühimmat sevkiyatını birlikte hazırlayabileceğimizi umduğunu” belirtti ve ekledi: ‘Bu şu anda çok önemli. Bu Ukrayna’nın gerçekten ihtiyaç duyduğu bir şey.”

Macron daha önce Avrupalı liderlere, Rusya’nın son aylarda savaş alanındaki sert saldırıları karşısında Ukrayna’ya tereddütsüz destek vererek kıtanın “kolektif güvenliğini” sağlamaları çağrısında bulundu. Macron, “Özellikle son aylarda Rusya’nın daha da sertleştiğini gördük” dedi.

Macron, Rusya’nın gelecekte başka ülkelere yönelik saldırılarını engellemek için güvenliğin sağlamlaştırılması gerektiğini belirtti. Estonya, Litvanya ve Letonya’nın yanı sıra çok daha büyük olan Polonya, gelecekteki Rus yayılmacılığının olası hedefleri arasında sayılıyor. Dört ülke de Ukrayna’nın sadık destekçileri.

Estonya Dışişleri Bakanı bu ayın başlarında NATO’nun savunmasını güçlendirmek için yaklaşık üç ya da dört yılı olduğunu söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski bir video konuşmasında Paris’te toplanan liderlere “Putin’in kazanımlarımızı yok edemeyeceğinden ve saldırganlığını diğer uluslara yayamayacağından emin olmaları” çağrısında bulundu.

Yeni füze desteği

Toplantıya katılanlar, aralarında Fransa’nın da bulunduğu bazı Avrupa ülkelerinin, Çek Cumhuriyeti’nin AB dışından mühimmat ve mermi satın almak üzere başlattığı girişimi desteklediklerini ifade etti.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte ülkesinin bu amaçla 100 milyon Avro’nun üzerinde bir kaynak sağlamaya karar verdiğini söyledi.

Macron, ayrıca orta ve uzun menzilli füzeler gönderme kabiliyetine sahip ülkeleri daha fazla “harekete geçirmek” için yeni bir koalisyonun başlatılacağını söyledi; Fransa geçen ay 40 adet ilave uzun menzilli Scalp seyir füzesinin teslim edildiğini duyurdu.

ABD endişesi

Avrupa ülkeleri, Kiev’e yardım Kongre’de sallantıda olduğu için ABD’nin desteğini geri çekmesinden endişe ediyor. Ayrıca eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Beyaz Saray’a dönerek ABD’nin kıtaya yönelik politikasının seyrini değiştirmesinden de endişe ediyorlar.

Paris konferansı, Fransa, Almanya ve İngiltere’nin kısa bir süre önce Ukrayna ile 10 yıllık ikili anlaşmalar imzalayarak, Kiev’in Batı’nın desteğini sağlamaya çalıştığı bir dönemde uzun vadeli desteğin güçlü bir sinyalini vermelerinin ardından geldi.

Kaynak: Ajans Bizim

En az 10 karakter gerekli