DOLAR 34,3054 0.31%
EURO 37,5445 -0.07%
ALTIN 2.925,561,27
BITCOIN 21628981,08%
Şanlıurfa
26°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

‘Orta doğu hava savunma ittifakı’

‘Orta doğu hava savunma ittifakı’

İsrail Savunma Bakanı Gantz, parlamento komisyonunda, “Orta Doğu Hava Savunma İttifakı”na (MEAD) ilişkin bilgiler paylaştı. (Harita: HGM)

ABONE OL
21 Haziran 2022 21:05
Urfa Haberleri ‘Orta doğu hava savunma ittifakı’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İsrailli Bakandan “Orta Doğu Hava Savunma İttifakı” açıklaması

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, ABD öncülüğünde İran’a karşı bir bölgesel hava savunma ittifakı kurulmasına yardım ettiklerini ve bu ortaklığın İran saldırılarını engellediğini söyledi.

Gantz, parlamentonun Dışişleri ve Savunma Komitesinde yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden’ın bölgeye yapacağı ziyaretin yeni kurulan bu ittifakı daha da güçlendirmesini beklediğini kaydetti.

ABC News’in haberine göre, Gantz’ın bu açıklamasıyla, İsrail, gelişmekte olan bölgesel bağlarının bir parçası olarak Arap ortaklarla bölge çapında bir askeri ittifakı ilk kez açıkça kabul ediyor.

Gantz, “Orta Doğu Hava Savunma İttifakı” (MEAD) hakkında, diğer hangi ülkelerin üye olduğu veya ne tür operasyonlar gerçekleştirdiği de dahil olmak üzere birkaç ayrıntı da verdi.

İsrailli bakan, bunu, “İran’ın bölge ülkelerine roketler, seyir füzeleri ve İHA’lar kullanarak saldırma girişimleri karşısında” ortak bir vizyonun “ilk unsuru” olarak nitelendirdi ve ekledi: “Bu program zaten çalışıyor ve İran’ın İsrail’e ve diğer ülkelere saldırma girişimlerinin başarılı bir şekilde engellenmesini sağladı.”

Biden’ın Temmuz ayı ortasında İsrail ve Suudi Arabistan’ı kapsayan ziyaretinin “bu süreci destekleyeceğini” kaydetti.

Körfez ülkeleriyle işbirliği

İsrail, ülkenin şüpheli nükleer programını ve bölgedeki İsrail karşıtı vekillere verdiği desteği tehdit olarak göstererek İran’ı en büyük düşmanı olarak görüyor. Son yıllarda İran tarafından tehdit edilen Körfez Arap ülkeleriyle, bazıları açık, bazıları gizli olmak üzere bir dizi ortaklık kurdu.

İki yıl önce, İran tarafından tehdit edildiğini hisseden iki Körfez Arap ülkesi olan Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn ile tam diplomatik ilişkiler kurdu. Ayrıca, Körfez’deki en güçlü Arap ülkesi olan Suudi Arabistan ile perde arkası bağları olduğuna ve İsrail’in Biden ziyaretinin güçlenmesini umduğu bağlara sahip olduğuna inanılıyor.

Salman ile görüştü

İsrail’in ulusal güvenlik danışmanı Eyal Hülata, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman ile Ürdün ziyaretinde ziyaretinde görüştü ve dün İsrail’e döndü. İsrail Başbakanlık Ofisi bu görüşmeye ilişkin ayrıntı vermedi.

“Bu ilk aşama”

Tel Aviv merkezli düşünce kuruluşu Ulusal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü’nde Körfez uzmanı olan Yoel Guzansky, Gantz’ın bahsettiği yeni ortaklığın ilk aşamalarında olduğunu ve NATO gibi bölgesel karşılıklı savunma ittifaklarıyla karşılaştırılmaması gerektiğini söyledi.

İsrail ve Arap ülkelerinin NATO gibi birbirini savunmasını “kimsenin beklemediğini” ifade eden Guzansky, bunun yerine, ülkelerin ABD çatısı altında erken uyarı radar istihbaratı gibi bilgileri paylaşmaya başladığını kaydetti.

Guzansky, İsrail ile işbirliği konusundaki hassasiyetler nedeniyle Arap ortakların kamuoyuna açıklanmasının beklenmemesi gerektiğini hatırlattı.  Bununla birlikte, bunun “ilginç bir gelişme” olduğunu söyledi.

ABD’nin geçen yıl İsrail’i Avrupa Komutanlığından Körfez Arap ortaklarını içeren Merkez Komutanlığına taşıma kararının ittifakın kurulmasında kilit rol oynadığını belirtti ve ekledi: “Parlak tarafından bakıyorsak, bu bir başlangıç ​​ve bundan pek çok şey büyüyebilir. Bu ilk aşama.”

En az 10 karakter gerekli