DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22355001,52%
Şanlıurfa
34°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Şanlıurfa süs bitkilerinin merkezi olacak

Şanlıurfa süs bitkilerinin merkezi olacak

ABONE OL
16 Mart 2024 17:34
Urfa Haberleri Şanlıurfa süs bitkilerinin merkezi olacak
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarımın ve GAP’ın başkenti Şanlıurfa’da seracılık her geçen gün yaygınlaşıyor. Jeotermal seralarda yetiştirilen sıcağa ve soğuğa dayanıklı iç mekân süs bitkileri, yurt içi ve yurt dışına da ihraç ediliyor.

Şanlıurfa’da tarımsal desen günden güne genişliyor. Yapılan yatırımlarla birlikte ülkenin tarım kenti konumuna gelen Şanlıurfa, son yıllarda Jeotermal seralarda yetiştirilen iç mekân süs bitkileriyle adından söz ettiriyor.

Şanlıurfa’nın Karaali bölgesinde dört mevsim hayata tutunabilen ve az su gerektiren süs bitkileri, jeotermal enerjinin kullanıldığı seralarda yetiştiriliyor. Yetiştirilen 15 çeşit çiçekler, hem sıcağa hem de soğuğa karşı dayanaklı olurken, aynı zamanda da az su gerektiriyor.

Jeotermal enerji ile seralarda yetiştirilen yurtiçi ve yurt dışından talep edilen dört mevsim dayanıklı çiçekler rağbet görüyor. Taleplere yetişmekte zorlanan seracılar yeni sera alanları için yatım hazırlıkları yapıyor. Yeni yatırımlarla tarım diyarı Şanlıurfa dört mevsim dayanıklı süs bitkilerinin merkezi olmaya aday.

Jeotermal ısıtmalı seralarda yetiştirilen çiçeklere büyük bir titizlikle bakılıyor. Tam otomasyonlu serada, en uygun yetiştirme koşullarının sağlanması için gerekli gölgeleme, gübreleme, havalandırma, sulama, ısıtma, soğutma ve nemlendirme işlemleri kontrollü bir şekilde gerçekleştiriliyor.

15 çeşit süs bitkileri, ikliminden dolayı sadece Şanlıurfa ile Adana’da yetiştiriliyor. 2023 yılında yaklaşık 500 bin adet yetiştirilip Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi başta olmak üzere farklı bölgelere satışı gerçekleştirildi. Seracıların hedefi, 2024 yılından 1 milyon çiçek yetiştirmek.

En çok tercih edilen çiçekler, kauçuk, ficus,  şeflera, barış çiçeği ve sarmaşık, tropik oluyor. Yurt dışında ise, en çok süt çiçeği talep görüyor. Karaali bölgesinde jeotermal çiçek seralarını yanı sıra domates, salatalık ve biber yetiştirilip yurt dışına gönderen seralarda var.

Hedef bir milyon üretim

Sera işletmecisi Ziraat Mühendisi Baki Yılmaz, yaptıkları üretim konusunda şunları söyledi:

” Bizim burada yaptığımız ürünler sıcağa, soğuğa ve kuraklığa dayanıklı bitkiler. Bölgeye uyum sağlayan çeşitleri yapıyoruz. Yalova bölgesi ve İzmir bölgesi daha çok mevsimlik çiçekli bitkileri yapar bir yeşil aksam bitkileri yaparız. Yeşil aksam bitkileri bir Adana yapar bir de biz yaparız.  2024 yılında, Karaali bölgesinde 400-500 bin saksı üretip bunu Türkiye’nin değişik bölgelerine ama yoğunluk olarak Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgesine bunları götürüyoruz satıyoruz pazarlıyoruz. Hedefimizde şu an bir milyonu tamamlamak var yani bunu yapabilir miyiz? Evet yapabiliriz hem üretebiliriz hemde satabiliriz böyle bir potansiyelimiz var bu bölgede. Hedefimiz şu an bir milyon adet yetiştirip satmak.

Bizim kauçuk dediğimiz, fikus Benjamin dediğimiz, yuka dediğimiz, tropik dediğimiz, kraton dediğimiz, pat dediğimiz bitkileri yapıyoruz. Bir de yurt dışından da talep edilen ürünler var işte starliçe olabilir, süt çiçeği olabilir, galetya türü çiçekler olabilir… Bunları da getirip kendi ürünlerimizle harmanlayıp bütün piyasaya dağıtıyoruz. Bunlar sürekli ömürleri de uzundur kaldıkça büyüyen bitkiler yapıyoruz yani üretirken de riski ortadan kaldırma adına biz bunu yapıyoruz. Fikus 100 santimde satışa başlıyor ve bu 2 metreye kadar çıkabiliyor. Daha sonra ömrü devam eder saksısını büyüttüğünüz müddetçe ölmez. Yani bizim yetiştirdiğimiz ürünler uzun ömürlü bitkilerdir.”

Kaynak: Ajans Bizim

En az 10 karakter gerekli