DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22487050,98%
Şanlıurfa
32°

AÇIK

13:16

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Şanlıurfa’da müziksel  yetenek taraması

Şanlıurfa’da müziksel yetenek taraması

ABONE OL
16 Ocak 2024 05:29
Urfa Haberleri Şanlıurfa’da müziksel  yetenek taraması
0

BEĞENDİM

ABONE OL

UNESCO Müzik Şehri Şanlıurfa’da genç yaşta yeni yeteneklerin Türk ve Dünya müziğine kazandırılması kent genelindeki okullarda Müziksel Yeteneğin Tespiti, Eğitimi ve Takibi başlıklı proje kapsamında müziksel yetenek taraması yapılacak.

Şiirin ve müziğin atası Orpheus’un yaşadığı ve ismi müzik ile özdeşleşen Şanlıurfa’da Türk ve Dünya müziğine yeni yeteneklerin kazandırılması amacıyla proje kapsamında toplam 26.633  beşinci sınıf öğrencisi müziksel yetenek taramasından geçirilecek.

Müziksel Yeteneğin erken yaşlarda belirlenmesi büyük bir öneme sahip, UNESCO Müzik Şehri Şanlıurfa’da yeni kazancı Bedih’lerin ve İbrahim Tatlıses’lerin yetişmesi için kent genelindeki okullarda Müziksel Yeteneğin Tespiti, Eğitimi ve Takibi Projesi ile müziksel yetenek taraması yapılacak.

UNESCO tarafından “Müzik Şehri” olarak tescil edilen Şanlıurfa’da genç yeteneklerin müzik dünyasına kazandırılması için kollarını sıvayan Harran Üniversitesi’nin başlattığı projenin hedefi Türkiye genelinde müziksel yeteneğin tespiti, eğitimi ve takibini içeren bir modelin uygulanabilirliğini ve işlevselliğini kanıtlamak.

“Müziksel Yeteneğin Tespiti, Eğitimi ve Takibi Projesi” ile yetenekli öğrenciler belirlenecek ve bu öğrencilerin nasıl bir yeteneğe sahip oldukları tanımlanacak yani her bir öğrencinin müziksel yetenek profili belirlenecek.

Tespit edilen öğrencilerin yetenek profillerine uygun müzik eğitimi almaları sağlayacak ve bu öğrencilerin gelişimi ve yetenek düzeyleri ortaokul, orta öğretim ve hatta lisans (üniversite) kademelerinde dahi takip edilecek.

Dünya çapında yetenekler

Müzik Eğitimi bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Suat Karahan,  projeye ilişkin şunları söyledi:

“Müziksel yeteneğin erken yaşlarda belirlenmesi büyük bir öneme sahip. UNESCO Müzik Şehri listesine alınan Şanlıurfa ilimizde yapacağımız ‘Müziksel Yeteneğin Tespiti, Eğitimi ve Takibi’ başlıklı projeyle toplam 26.633 öğrenciyi müziksel yetenek taramasından geçireceğiz.

Nihai hedefimiz Türkiye genelinde müziksel yeteneğin tespiti, eğitimi ve takibini içeren bir modelin uygulanabilirliğini ve işlevselliğini kanıtlamaktır. Yeni İbrahim Tatlısesler, Kazancı Bedihler, Hoyrat Hanlar… Sadece bunlarda değil Dünya çapında belki yetenekleri de belirleyeceğiz. Müzikte absolutlik denilen çok önemli bir yetenek seviyesi var. Şanlıurfa ilimizde 10 tane 20 tane absolit tespit ettiğimizi hayal ediyorum bu bizim için ülkemiz için inanılmaz bir başarı olur ki böyle yeteneklerin olduğuna inanıyoruz.”

Şanlıurfa’nın müzik MR’ı 

Eğitim Bilimlerimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Fatih Karacabey de şöyle konuştu:

“Şanlıurfa müzik ve müzik yeteneği ile anılan ilimiz Cumhuriyet tarihide dahil olmak üzere Türkiye’de erken yaşta müzik yetenek tespitine yönelik bir çalışma yok. Hocalarımızla konuşunca böyle bir çalışma dikkatimizi çekti ve biz erken yaşta heba olan yeteneklerimizin farkına varıp ve bununla ilgili gerekli yeteneklerin tespitini yapıp yönlendirilmesini yapmak üzere bir bilimsel çalışma yapmak istiyoruz. Çalışmamız özetle Şanlıurfa’da eğitim alan Milli Eğitim kademesi yaklaşık 28 bin ortaokul 5. Sınıf öğrencilerimiz müzik öğretmenlerimizle birlikte bir yetenek taraması yapıyor olacağız.

Müzik öğretmenlerimizde hizmet içi eğitim verip yetenek taramasına ilişkin ortak bir ölçütte buluşacağız. İlk taramadan sonra öğretim üyelerimizle birlikte her bir öğrencimiz yaklaşık 10 dakika müzik yetenek tespitine yönelik temel tanı koyma ve raporlama aşamasına geçeceğiz. İlk kez erken yaşta müzik taraması yapma anlamında önemli bir çalışma olacak sadece tespit etme ile kalmayıp bununla ilgili bilimsel bir rapor vereceğiz bütün dünyada geçerliliği olan Türkçe ve İngilizce hangi müzik alanlarında çocuklarımızın yatkınlığı olduğunu belirten bir rapor verme anlamıyla da Türkiye’de ilk bir çalışma olacak. Ayrıca UNESCO müzik şehri listesine giren Şanlıurfa ve müzikle anılan Şanlıurfa’mız dan da böyle bir proje ülkemizde adım atmak oldukça anlamlı olsa gerek umarım çalışmamamızda başarılı oluruz ve Milli Eğitim bakanlığımızda bu çalışmamızı örnek teşkil ederek tüm illerimizde yaygınlaştırır.

Şanlıurfa’nın bir müzik MR’ını (emar) çekmiş olacağız. Bizim çok heba olan seslerimiz var biliyorsunuz Ülkemizde damgasını vurmuş birçok sanatçımız Şanlıurfa’dan. İbrahim Tatlıses, Müslüm Gürses gibi birçok ses Şanlıurfa kökenli. Yeni Tatlısesler, yeni Müslüm Gürsesler küçük yaşta tespit edilip ve heba olan fark edilmeyen çocuklarımızı fark edip daha profesyonel müzik eğitimlerinden geçip dünya çapında ses ve müzik alanına damga vuran birkaç sese ulaşmayı hedefliyoruz

Kaynak: Ajans Bizim

En az 10 karakter gerekli