DOLAR 32,4525 0.21%
EURO 34,6584 0.18%
ALTIN 2.388,360,36
BITCOIN 1859717-7,07%
Şanlıurfa
21°

HAFİF YAĞMUR

13:06

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

sigara satışı ömür boyu yasak

sigara satışı ömür boyu yasak

ABONE OL
17 Nisan 2024 12:34
Urfa Haberleri sigara satışı ömür boyu yasak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İngiliz milletvekilleri, 2009’dan sonra doğan ve halihazırda 15 yaşın altında olan gençlere hiçbir zaman yasal olarak sigara satılmamasını öngören bir yasa tasarısı lehinde oy kullandı.

Tasarı Parlamentoda kabul edilirse, bu gençler, hükümete göre sigaranın önlenebilir ölümlerin önde gelen nedeni olduğu Birleşik Krallık’taki ilk dumansız nesil olacak.

İngiltere’de sigara ve tütün mamullerinin kullanımı, yılda yaklaşık 80 bin ölüme ve her dört ölümcül kanser vakasından birine yol açıyor.

Avam Kamarasında bu tasarıya ilişkin yapılan ilk oylamada 383 milletvekili metne kabul oyu olurken, 67 milletvekili karşı oy kullandı. Karşı oy kullananların arasında muhafazakâr milletvekillerinin çokluğu dikkat çekti.

Muhafazakâr Başbakan Rishi Sunak, kendi cephesini bölmesine rağmen, sonbaharda şaşırtıcı bir şekilde oldukça iddialı bir sigara karşıtı politika başlattı.

Sağlık Bakanı Victoria Atkins, dün tartışmaların açılışında yaptığı konuşmada, “Gelecek nesli korumak bizim sorumluluğumuz, bizim görevimiz” dedi. Tasarı, tütünün yarattığı “bağımlılık tiranlığı” ile mücadele etmeyi amaçlıyor.

Hükümete göre, İngiltere’de 16 ve 17 yaşındaki gençlerin yaklaşık yüzde 12’si sigara içiyor. Hükümetin verilerine göre, sigara içen her beş kişiden dördü sigaraya yirmi yaşından önce başlıyor ve çoğu bırakmayı denemiş olsa da hayatlarının geri kalanında bağımlı kalmaya devam ediyor.

Birleşik Krallık hükümetinin baş tıbbî danışmanı Profesör Chris Whitty, BBC’ye verdiği demeçte, “Sigara içenlerin büyük çoğunluğu hiç başlamamış olmayı diliyor. Ancak bir kez bağımlı olduklarında başka seçenekleri kalmıyor” dedi.

Prof. Witthy, tütün endüstrisini “genellikle ülkenin en yoksun bölgelerinde yaşayan insanları bağımlı yaparak para kazanmakla” eleştirdi.

Birleşik Krallık’tan önce Yeni Zelanda da 2022 yılında benzer bir yasayı Parlamentodan geçirerek 2008 yılından sonra doğanlara sigara satışını yasaklamıştı. Ancak 2023 yılının sonunda yeni Muhafazakâr hükümet bu öncü tedbirlerden vazgeçtiğini açıklamıştı.

Rishi Sunak, metnini desteklemek için İşçi Partisinin oylarına güvendi. Ancak çoğunluğunu oluşturan bazı üyelerin muhalefeti, Sunak’ın otoritesini daha da zayıflatacak ve bu yılki genel seçimler öncesinde anketlerde İşçi Partisinin oldukça önünde olan partisi içindeki bölünmeleri pekiştirecek gibi görünüyor.

Rishi Sunak’tan önceki kısa ömürlü Başbakan Liz Truss, Sunak’ı “muhafazakârlık karşıtı” olarak nitelendirdi ve “Biz özgür bir ülkeyiz. İnsanlara sigara içmemelerini söyleyen biz olmamalıyız” dedi.

Eski Başbakan Boris Johnson da metni eleştirerek, Winston Churchill’in partisinin, eski Muhafazakâr liderin hayranı olduğu “puroları” yasaklamak istemesinin “çılgınlık” olduğunu söyledi. Muhafazakâr milletvekili Simon Clarke ise teklifin “karaborsa yaratma” riski taşıdığını söyledi.

Tasarı ayrıca, aromalara kısıtlamalar getirerek ve elektronik sigara ürünlerinin daha az cazip hale getirilmesi için satış ve paketlenme şekillerini düzenleyerek, gençler arasında elektronik sigarayla mücadele etmeyi planlıyor.

Rishi Sunak da ocak ayında tek kullanımlık elektronik sigaraların yasaklandığını duyurmuştu.

Ananas, çilek ya da diğer iştah açıcı meyvelerin tadında olan ve küçük renkli tüpler içinde satılan “puff”lar gençler arasında gittikçe daha popüler hale geliyor.

Resmî verilere göre, Birleşik Krallık’ta tek kullanımlık elektronik sigara kullanan 11-17 yaş arası gençlerin oranı iki yıl içinde dokuz kat arttı.

Kaynak: Ajans Bizim

En az 10 karakter gerekli