DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22399451,07%
Şanlıurfa
31°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Sudan’da gıda durumu ve gıdaya erişim alarm veriyor

Sudan’da gıda durumu ve gıdaya erişim alarm veriyor

ABONE OL
17 Mart 2024 04:30
Urfa Haberleri Sudan’da gıda durumu ve gıdaya erişim alarm veriyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İnsanî yardım erişiminin iyileştirilmesi ve ateşkes çağrısında bulunan Birleşmiş Milletler, iç savaşın parçaladığı Sudan’da gelecek aylarda yaklaşık beş milyon kişinin “felâket boyutunda gıda güvensizliğine” sürüklenebileceğine işaret ediyor.

BM İnsanî Yardım Operasyonları Ofisi Başkanı Martin Griffiths, Güvenlik Konseyine gönderdiği bu notta, “acil insanî yardım ve temel gıdalara erişim sağlanmadığı takdirde” halihazırda acil gıdaya ihtiyaç duyan Sudan’da yaklaşık beş milyon Sudanlının “gelecek aylarda ülkenin belirli bölgelerinde felaket boyutlarında gıda güvensizliğine sürüklenebileceğini” yazdı.

Gıda güvensizliği

Griffiths, “Batı Darfur ve Orta Darfur’da 4’üncü aşamada sınıflandırılan insanların muhtemelen IPC 5’inci aşamaya geçeceğini” belirtti. IPC (Entegre Gıda güvensizliği) , BM kuruluşları tarafından gıda güvensizliğini sınıflandırmak için kullanılan bir ölçektir.

Son IPC raporunda, Orta Darfur’da 300 binden fazla ve Batı Darfur’da 400 binden fazla olmak üzere Sudan’da 4’üncü aşamada (acil durum) bulunan kişi sayısı 4,9 milyon olarak tahmin edilmişti. O dönemde hiç kimse 5’inci aşama “kıtlık” durumunda olarak sınıflandırılmamıştı.

730 bin çocuk

Toplamda yaklaşık 18 milyon Sudanlı ciddi, gıda güvensizliği (3’üncü aşama ve üzeri) ile karşı karşıya bulunuyor. Bu sayı, bir hasat dönemi için “rekor” bir seviyedir ve geçen yılın aynı dönemine göre 10 milyon kişi daha fazladır.

Martin Griffiths, kadınlar, çocuklar ve yerinden edilmiş insanların “özellikle risk altında” olduğu uyarısında bulunarak, 240 bini Darfur’da olmak üzere yaklaşık 730 bin çocuğun akut yetersiz beslenmeden muzdarip olmasının beklendiğini kaydetti.

Griffiths, “4,7 milyon çocuğun yaklaşık dörtte üçünün ciddî şekilde yetersiz beslendiği ve hamile ya da emziren kadınların acil yardıma ihtiyaç duyduğu” ulaşılması zor bölgeler için endişelerini dile getirdi.

Dünyanın en büyük açlık krizi

BM Genel Sekreteri sözcüsü Stéphane Dujarric, “İnsanî yardım kuruluşlarının ihtiyaç sahiplerine ulaşabilmek için özellikle cephe hatlarında güvenli, hızlı, sürekli ve engelsiz erişime ihtiyacı var” dedi.

BM’nin Sudan için 2024 yılında 2,7 milyar dolar olarak tahmin edilen insanî yardım planının sadece yaklaşık yüzde 5’inin finanse edildiğini belirten Dujarric, “Uluslararası toplumun büyük bir kaynak seferberliği de şart” dedi.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’ndan (UNICEF) Jill Lawler, Sudan başkenti Hartum’dan dönüşünde yaptığı açıklamada, Port Sudan kentinde yeterli insanî yardım stoku bulunduğunu, ancak halka erişimin sorun olduğunu belirterek, cephe hatlarının ötesine geçme ve komşu ülkelerin sınırlarını aşma olasılığı çağrısında bulundu.

Dünya Gıda Programı (DGP), mart ayında, alarm vermeye başlamış ve savaşın, halihazırda dünyanın en büyük nüfus göçü krizini yaşayan Sudan’da “dünyanın en büyük açlık krizini yaratabileceğine” dikkat çekmişti.

Sağlık tesislerinde alarm zilleri çalıyor

BM’ye göre ,General Abdülfettah Burhan’ın ordusu ile hükümetin eski iki numarası General Muhammed Hamdan Daglo’nun yarı askerî Hızlı Destek Güçleri arasında 15 Nisan 2023’ten bu yana devam eden çatışmalar, binlerce kişinin ölümüne ve sekiz milyondan fazla kişinin yerinden edilmesine neden oldu.

Dünya Sağlık Örgütü bölge direktörü Hanan Balhi, özellikle Darfur’daki sağlık durumundan duyduğu endişeyi dile getirdi. Balhi, “Sağlık tesislerinin çoğu yağmalanmış, hasar görmüş ya da tahrip edilmiştir. Batı Darfur’da sağlık sistemi durma noktasına geldi” dedi.

Kaynak: Ajans Bizim

En az 10 karakter gerekli