DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22306151,47%
Şanlıurfa
34°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

TARIMSAL SULAMAYA DİKKAT!

ABONE OL
7 Mart 2018 18:14
Urfa Haberleri TARIMSAL SULAMAYA DİKKAT!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

DEDAŞ’tan Uygun Tarımsal Sulama Yapana Ödül Önerisi!

Bedeli ödenmeden kullanılan elektrik ile yeraltından çekilip tarlalara gereğinden fazla akıtılan sular, verimli toprakları da önüne katarak Suriye’ye akıyor.

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, enerji, su ve toprak kaybına neden olan bu durumun önüne geçecek uygun tarımsal sulama yapan çiftçilerin ödüllendirilmesini önermişti

Türkiye’nin en önemli tahıl ve pamuk üretim merkezlerinden Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bu yıl beklenen yağışın olmaması özellikle geçimini tarımla sağlayan kesimi kara kara düşündürüyor.

Bilinçsiz sulama yüzünden sualtı kaynakları her geçen gün azalan bölgede yer alan barajlarda da su seviyesi istenen düzeyde değil.

Bölge kuraklığa adım adım yaklaşırken tarım kenti olan Şanlıurfa’da sulama sezonu olmamasına rağmen saniye 20 metreküp su, bereketli toprakları da sürükleyerek Suriye’ye akıyor.

Dicle Elektrik, israfa dikkat çekebilmek için konuyu daha önce de birçok kez gündeme getirerek, enerji ve su israfından vazgeçilmesi çağrısında bulunmuştu.

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, yetersiz su kaynakları yüzünden Harran Ovası’nın sadece 3’te ikisinin sulanabildiğini açıkladı.

Sulama sezonunda kayıt dışı elektrik kullanılarak yapılan vahşi sulamanın zararlarından söz eden Öztürkmen, ”Yeraltından gereğinden fazla çekilen su ve tahliye kanallarından akan suyun oluşturduğu dere vasıtası ile saniyede 40-45 metreküp su, önüne verimli toprakları da katarak boş yere Suriye’ye akıyor. Sadece bu su ile 97 bin hektarlık Suruç Ovası’nın yarısını sulayabiliriz. Gelecekte ön görülen mevsim değişikliklerini de dikkate alarak toprak ve suyun kıymetini iyi bilmemiz lazım. Kötü sulama nedeniyle bölgedeki toprak yapısında bozulmalar meydana geliyor. Su kaybı kadar toprak kaybıda önemli. Acilen bunun önlenmesi gerekir. Bunun için de daha uygun sulama teknikleri ile sulama yapan çiftçiler desteklemeden daha fazla pay verilerek ödüllendirilmelidirler.” dedi.

Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu’da Şanlıurfa’da düzenlediği basın toplantısında elbirliği ve  devletinde desteği ile çiftçilerin su kaybını önleyecek modern  sulama sistemine geçmesi gerektiğini söylemişti

En az 10 karakter gerekli