DOLAR 32,3328 -0.49%
EURO 34,8033 -0.22%
ALTIN 2.411,36-0,46
BITCOIN 1853586-5,03%
Şanlıurfa
20°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

TSMC, ABD’den 11,6 Milyar dolarlık hibe ve kredi elde etti

TSMC, ABD’den 11,6 Milyar dolarlık hibe ve kredi elde etti

ABONE OL
10 Nisan 2024 06:14
Urfa Haberleri TSMC, ABD’den 11,6 Milyar dolarlık hibe ve kredi elde etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ABD, dünyanın en büyük çip üreticisinin Arizona’da fabrika kurmasına yardımcı olmak için Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. şirketine (TSMC) 6,6 milyar dolar hibe ve 5 milyar dolar kadar kredi vermeyi planlıyor.

Başkan Joe Biden böylece, Kasım 2024’te yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde hayatî önemdeki teknolojinin yerli üretimini artırma çabasına hız veriyor.

Tayvanlı şirketin hisseleri bugün yüzde 3,7’ye kadar yükselerek, bir aydan uzun bir sürenin en büyük kazancını elde etti.

Bloomberg’in haberine göre, TSMC, ABD tarafından dün açıklanan ön anlaşma kapsamında, Phoenix’te üçüncü bir fabrika inşa edecek ve eyalette 2025 ve 2028’de üretime başlaması beklenen iki tesise eklenecek.

ABD’nin yardım paketi, Apple Inc. ve Nvidia Corp. gibi şirketlerin yonga üreticisi olan TSMC’nin üç tesiste yapacağı toplam 65 milyar dolardan fazla yatırımı destekleyecek.

TSMC’nin üçüncü üretim tesisi, yeni nesil iki nanometre süreç teknolojisine dayanacak. Fabrikanın 2030’dan önce faaliyete geçmesi planlanıyor.

ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, 2 nm çiplerin yapay zeka da dahil olmak üzere gelişmekte olan teknolojilerin yanı sıra ordu için de gerekli olduğunu söyledi.

Raimondo, gazetecilere verdiği brifingde, “İlk kez, gezegendeki en gelişmiş yarı iletken çipleri burada, ABD’de ve Amerikalı işçilerle üreteceğiz” dedi. TSMC, 2nm çipleri ilk olarak 2025 yılında Tayvan’da üretmeyi planlıyor.

Şirket, nihai ve bağlayıcı bir anlaşmaya varmadan önce bir durum tespiti dönemine girdiğinden, TSMC’nin vaat edilen fondan herhangi birini alması aylar sürecek.

Para daha sonra inşaat ve üretim kriterlerine göre ödenecek ve TSMC anlaşmanın kendisine düşen kısmını yerine getirmezse geri alınabilecek.

TSMC ile varılan uzlaşma, Biden’ın 2022 Çipler ve Bilim Yasası ile ABD yarı iletken endüstrisini güçlendirme çabasında bir başka kilometre taşına işaret ediyor.

Bu, yarı iletken şirketlerini on yıllardır üretimlerini yurtdışına kaydırdıktan sonra Amerika’da fabrika kurmaya ikna etmek için 39 milyar dolar doğrudan hibe ve 75 milyar dolar değerinde kredi ve garanti ayıran program kapsamında açıklanan en büyük ödüllerden biri.

Intel Corp. yaklaşık 20 milyar dolarlık hibe ve kredi için ön anlaşma imzalarken, Güney Koreli Samsung Electronics Co. şirketinin 6 milyar dolardan fazla hibe alması bekleniyor.

Ticaret Bakanlığı ayrıca eski nesil çipler üreten şirketlere üç ödül verdi ve önümüzdeki haftalarda Micron Technology Inc. için milyarlarca dolarlık bir paket açıklaması bekleniyor.

Biden’ın göreve gelmesinden bu yana şirketler ABD’de 200 milyar dolardan fazla yatırım yapacaklarını açıklarken, en büyük kümelenmeler Arizona, Teksas ve New York’ta ortaya çıktı.

TSMC ile dün açıklanan anlaşma, Ticaret Bakanlığı ve pazar payına göre dünyanın en büyük sözleşmeli yonga üreticisi TSMC ile aylarca süren müzakerelerin ardından geldi.

TSMC Yönetim Kurulu Başkanı Mark Liu, “Çipler ve Bilim Yasasından teklif edilen fon, TSMC’ye bu benzeri görülmemiş yatırımı yapma ve ABD’deki en gelişmiş üretim teknolojilerine sahip dökümhane hizmetimizi sunma fırsatı sağlayacaktır” dedi.

ABD günümüzde dünyadaki çiplerin sadece yüzde 10’unu üretiyor.

Kaynak: Ajans Bizim

En az 10 karakter gerekli