DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22376201,03%
Şanlıurfa
31°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Umut Yıldız, ODTÜ’de ilk dersini verdi

Umut Yıldız, ODTÜ’de ilk dersini verdi

ABONE OL
21 Şubat 2024 23:01
Urfa Haberleri Umut Yıldız, ODTÜ’de ilk dersini verdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NASA’dan ayrılarak Türkiye’ye dönen Astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, ODTÜ’de ilk dersini verdi.

Son 10 yıldır Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nde (NASA) çalışan astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, bir süre önce Türkiye’ye dönmeye karar verdiğini açıklamaştı.

Yükseköğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Yükseköğretim Kanunu’nda yapılan değişikle uygulamaya giren Ek-46 düzenlemesi pek çok uluslararası araştırmacıyı üniversitelerimize kazandırdı. NASA’da uzun yıllar görev yaptıktan sonra ülkemize dönen @umutayildiz da bu kapsamda @METU_ODTU’de ilk dersini verdi” diye yazdı.

Umut Yıldız hakkında

Umut Yıldız, 1980 yılında İstanbul’da doğdu. Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nde tamamlayan Yıldız, ardından Hollanda Groningen Üniversitesi’nde yüksek lisansını ve Leiden Üniversitesi Gözlemevi’nde de Molekül Astrofiziği alanında doktorasını tamamladı.

Herschel Uzay Teleskobunu kullanarak yıldız oluşum bölgelerinde su ve oksijen moleküllerinin keşfini yapan takımda yer alan Yıldız, derin uzay iletişimi, yıldız oluşumu ve büyük veri analizi ile bilgi madenciliği konularında çalıştı.

Uzay alanında yayımlanmış makaleleri bulunan Yıldız, bir süre önce NASA’daki süresiz sözleşmesini bırakarak Türkiye’ye dönme kararı almıştı.

“Ek Madde 46” nedir?

Yükseköğretim Kanunu’na 2022 yılında eklen bir maddeyle getirilen düzenleme uluslararası alanda başarılı olmuş ismilerin Türkiye’de çalışmalarının yolunu açıyor. Sözkonusu maddedeki düzenleme şöyle:

“Uluslararası tanınırlığı olan yabancı yükseköğretim kurumlarında veya Ar-Ge merkezlerinde, kamu kurum ve kuruluşları ile bağlı veya ilgili birimlerin araştırma merkez ve enstitülerinde ya da teknoloji geliştirme bölgelerinde, araştırma altyapılarında, özel sektör Ar-Ge merkezleri yahut laboratuvarlarında fiilen çalışan doktora derecesine sahip Türk veya yabancı uyruklu nitelikli araştırmacılar; kendi talepleri, ilgili kurumların karşılıklı mutabakatı ve Yükseköğretim Kurulunun onayı ile giderleri özel bütçeden karşılanmak üzere yükseköğretim kurumlarında süresi bir yılı geçmemek üzere kısmi zamanlı görevlendirilebilirler. Bu madde kapsamında görevlendirilenlere, 40.000 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçmemek üzere Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşü üzerine Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen tutar ve ödeme esaslarına göre aylık ücret ödenir.”

Düzenleme, bir yükseköğretim kurumuna dolu öğretim kadrosunun yüde 2’sin kadar bu kapsamda eleman çalıştırma imkanı sağlıyor.

Kaynak: Ajans Bizim

En az 10 karakter gerekli