DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22376201,03%
Şanlıurfa
31°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Urfa Tarihi, Özünü Buldu

ABONE OL
6 Kasım 2018 14:28
Urfa Haberleri Urfa Tarihi, Özünü Buldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dünya tarihini kıskandıracak dokusu ve 12 bin yıllık geçmişiyle nice medeniyetlere ve kültürlere ev sahipliği yapan Şanlıurfa, son 4 yılda Büyükşehir Belediyesinin bu alandaki çalışmaları ile hak ettiği değeri buldu.

Dünyanın en büyük nekropol alanının yer aldığı, Göbeklitepe’si, Harran’ı, Tarihi Urfa Kalesi ve mozaikleri gibi nice değerleri ile tarihe ışık tutan Şanlıurfa, Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları ile uluslararası platformlarda isminden en çok bahsedilen şehir oldu.

Şanlıurfa tarihine önemli katkılar sağlayan Büyükşehir Belediyesi, ‘Urfa Kale Eteği Kaya Mezarları Restorasyon ve Çevre Düzenlemesi Projesi’ni büyük bir titizlikle tamamladı.

Bölgedeki çalışmalarda 38 bin metrekarelik alan içerisinde 276 ev kamulaştırıldı. Proje kapsamında 71 kaya mezarı, 5 sarnıç, 1 kral mezarı ile çok sayıda mozaik gün yüzüne çıkarıldı. Yapılan çalışmalar sonunda kalenin kendine has tarihi önemi ortaya çıkarılarak, alan turizmcilerin ziyaretine açıldı.

Haleplibahçe ile Tılfındır Mahallesi içerisinde yer alan 2’inci ve 3’üncü derece sit bölgesini kapsayan 40 bin metrekarelik alanda gün yüzüne çıkarılan mağaraların turizme kazandırılması için 389 ev ve yapı kamulaştırıldı.

Zengin mimari dokusuna sahip çıkan Büyükşehir Belediyesi, UNESCO Dünya Kültür Miras Geçici Listesi’ndeki bölgede yer alan 1272, 1253, 1256, 1251 ve Dokumacılar Sokaklarındaki düzenlemeleri ile tarihi Urfa sokaklarına hayat verdi.

Tarihi Çarşılar Bölgesinde yer alan ve geçmişi 16. yüzyıla dayanan 3 katlı Barutçu Han’ı Büyükşehir Belediyesi’nin çalışması ile ilk günkü ihtişamına kavuştu. Çalışmalar kapsamında 40’ı aşkın oda aslına uygun düzenlenirken, han içerisindeki tüm detaylar gözden geçirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ardından Büyükşehir Belediyesi’nin restorasyon çalışmaları ile destek verdiği Çarmelik Kervansarayı’ndaki çalışmalar tamamlandı. Muhteşem yapısı ile fotoğraf sanatçıları ve tarih meraklılarının en uğrak adresi haline gelen Çarmelik Kervansarayı’nın cazibe merkezi olması konusunda büyük adımlar atıldı.

Büyükşehir Belediyesi, cephe düzenleme ve tarihi sokak çalışmalarının yanı sıra tarihi evlerin aslına uygun olarak turizme kazandırılması için yoğun bir restorasyon çalışması sürdürdü.

Büyükşehir Belediyesi, tarih ve turizm bakımından Şanlıurfa’nın kalbi konumundaki Balıklıgöl’de yaşanan olası su baskınlarının önüne geçmek amacıyla başlattığı çalışmalarını tamamladı. Alt yapı drenaj ve su tahliye kanallarını yenileyen, alanda peyzaj çalışmaları yapıldı

Büyükşehir Belediyesi ŞUSKİ Genel Müdürlüğü, Harran´da sur içindeki alt yapı çalışmalarını arkeologlar nezaretinde tamamladı.

Tarih ve turizmde her türlü çalışmayı Şanlıurfa’ya kazandıran Büyükşehir Belediyesi’nin bir diğer uygulaması ise üst örtü çalışması oldu. Tarihi çarşıların kimliğine özgün üst örtü çalışması yapan Büyükşehir Belediyesi, bu kapsamda Şanlıurfa kent merkezinin yanı sıra aynı uygulamasını Siverek’te de tamamlayarak bölgelerin turizmde daha da etkin bir şekilde kullanılmasını sağladı.

En az 10 karakter gerekli