DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22355001,52%
Şanlıurfa
34°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Uyuşturucu İle Mücadele

ABONE OL
14 Ekim 2018 16:34
Urfa Haberleri Uyuşturucu İle Mücadele
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Şanlıurfa’da  ‘Uyuşturucu Kullanım Sıklığı ve Risk Etmenlerinin Belirlenmesi’ adlı projeye ait verilerde Şanlıurfa’da madde bağımlığında evliler olanlar bekar olanlardan daha fazla  olması dikkat çekti.

Şanlıurfa Valiliği tarafından koordine edilen, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca finanse edilen ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan başkanlığında, alanında uzman akademisyen ve sağlık çalışanlarının görev aldığı   “Şanlıurfa İlinde Uyuşturucu Kullanım Sıklığı ve Risk Etmenlerinin Belirlenmesi” adlı projeye ait veriler, Polisevinde düzenlenen toplantıyla açıklandı.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Dünya ve Türkiye’de uyuşturucu, alkol, tütün ve diğer madde bağımlılık oranlarının Şanlıurfa ile kıyaslandığı araştırmanın il ve ilçe merkezlerinde 2001 kişi ile yüz yüze görüşülerek yapıldığını, arz başta olmak üzere talep azatlımı, tedavi, rehabilitasyon ve mücadele eden kuruluşların çabaları ile somut kayıtlara ait verilerin görmezden gelindiğini, uyuşturucu kullanımında en önemli etkenin merak ve arkadaş etkisi olduğunu, araştırmada, Şanlıurfa ilimizde evli olanlar bekardan daha fazla madde bağımlılığı göze çarptığını söyledi.

Proje kapsamında yaş, cinsiyet, medeni hal, gelir ve eğitim durumuna göre ayrıntılı analizlerin yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Şanlıurfa’da her üç kişiden birinin en az bir kez tütün ürünleri kullandığını ve bunun şehir için bir sorun olduğunu, İldeki uyuşturucu kullanım oranının yüzde 2 ile 3,1 aralığında, Şanlıurfa’da uyuşturucu kullanımının15-24 yaş arasındaki grup ile gelir düzeyi düşük olanlarda ön plana çıktığını, kadınlarımızda az olmayacak düzeyde madde bağımlılığı riski olduğunu, önleyici tedbirler noktasında yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşların tüm paydaların ortak çalışması ile başarı olur, yoksa sadece polisiye önlemler ve tedavi merkezleri ile istenilen başarı elde edilemeyeceğini belirtti

Şanlıurfa valisi Abdullah Erin: ”Şanlıurfa’nın genç nüfus potansiyeli nedeniyle uyuşturucu riskinde Türkiye ortalamalarının üstünde olmasını beklediklerini ve yapılan araştırma sonucunda sorunun boyutunun ne olduğunu tam olarak ortaya koyduk, artık madde bağımlılığı konusunda dışarıdan kimse bize yüzde 30, yüzde 40, şu kadar var, bu kadar var diye tespitlerle gelmesin, Urfa olarak hangi noktada olduğumuzu, aşağı yukarı bağımlılık oranının ne olduğunu, bağımlılık yapıcı maddeler açısından nasıl bir tablo ortaya koyduğunu, özellikle risk bakımından hangi yaş grubu olduğunu ve il dağılımını ortaya koyduklarını, bu çalışmalardan birinin de Şanlıurfa’da yaşayan Suriyelilere yönelik gerçekleştirdiklerini, açıkladığımız çalışma, mevcut durumumuzu ortaya koydu. Ama bu, işimiz bitti demek değil. Uzun soluklu bir mücadele anlayışını hayata geçireceklerini söyledi

 

 

En az 10 karakter gerekli