DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22355001,52%
Şanlıurfa
34°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Yazar Füruzan vefat etti

Yazar Füruzan vefat etti

ABONE OL
12 Şubat 2024 02:32
Urfa Haberleri Yazar Füruzan vefat etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çağdaş Türk edebiyatının önde gelen yazarlarından yazar Füruzan, 91 yaşında hayatını kaybetti.

PEN Yönetim Kurulu’ndan yapılan açıklamada, Füruzan’ın hayatını “Türkçe ‘Parasız Yatılısı’nı yitirdi” denildi ve şu ifadelere yer verildi:

“Ülkemiz de en değerli yazarlarından birini yitirdi. Bir ‘mucize’yi yitirdik. Birey olmanın, kadın olmanın farkına en güç koşullarda varmış ve bu bilinçle bilenmiş, yazdığı her şeyin hakkını vermiş, öyküleriyle kimsesizlerin, romanlarıyla devrimcilerin, röportajlarıyla emekçilerin ve şiirleriyle şairlerin yanında durmuş, gözlem gücünü yazdığı senaryolara, filmlere de katmış çok güzel, çok derin ve cumhuriyet değerleriyle donanmış bir yurttaşımızı, yazarımızı, Füruzan’ımızı yitirdik. Edebiyat, sinema, Türkçe, Cumhuriyet ve ey sevgili yurdumuz başın sağolsun. ‘Parasız Yatılı’mızın devri daim olsun.”

Füruzan hakkında

Füruzan, tam adıyla Feruze Çerçi, 29 Ekim 1932 tarihinde İstanbul’da doğdu.

Yalova Demir Köyü İlkokulu’nu bitirdi (1946). Orta öğrenimini yarıda bırakarak kısa bir süre tiyatro oyunculuğu yaptı. Daha sonra tümüyle edebiyat çalışmaları üzerinde yoğunlaştı.

Karikatürist Turhan Selçuk’la evlendikten (1958) sonra bir süre Füruzan Selçuk imzasını kullandı. Bu evlilikten Aslı Selçuk dünyaya geldi.

İlk kitabı “Parasız Yatılı” ile 1972 Sait Faik Hikâye Armağanı ’nı kazandı. Parasız Yatılı adlı eseri sinemaya uyarlandı.

İlk kitaplarında kötü yola düşmüş kadın ve kızların, çöken burjuva ailelerinin, yoksulluk ve yalnızlıkla boğuşan kadın ve çocukların, yeni ortamlarda bunalan ve yurt özlemi çeken göçmenlerin dramlarına sevecenlikle yaklaştı; kişileri derinlemesine inceledi, anlatımını ayrıntılarla besledi.

12 Mart dönemini anlattığı ilk romanı Kırk Yedi’liler ile 1975 TDK Roman Ödülü’nü kazandı. 1975’te bir sanatçılar programıyla çağrıldığı Almanya’da (Batı Berlin) bir yıl kalarak işçiler ve sanatçılarla röportajlar yaptı. Dokuz Çağdaş Türk Öykücüsü (1982, Volk und Welt Verlag) antolojisiyle Die Kinder der Türkei (1979, Kinderbuch Verlag) çocuk kitabını ise Doğu Berlin’de konuk kaldığı dönemde hazırladı.

Öyküleri Fransızca, İspanyolca, Farsça, İtalyanca, Japonca, İngilizce, Rusça, Bulgarca, Boşnakça gibi dillere çevrildi.

Daha çok gözleme dayalı gerçekçi bir anlayışı benimseyen Füruzan, ilk hikâyelerini Seçilmiş Hikâyeler, Türk Dili, Pazar Postası (1956-58); ustalık dönemi ürünlerini Dost, Papirüs, Yeni Dergi (1964-72) dergilerinde yayımladı.

Kaynak: Ajans Bizim

En az 10 karakter gerekli