DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22331700,73%
Şanlıurfa
31°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Zürafalar neden beneklidir?

Zürafalar neden beneklidir?

ABONE OL
10 Mart 2024 17:39
Urfa Haberleri Zürafalar neden beneklidir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ağaç tepelerinin ötesine uzanan uzun boyunlarıyla görkemli olan zürafalar, Ernest Hemingway tarafından tanımlanan Afrika aslanı, siyah gergedan, bufalo, fil ve leopar gibi savan hayvanlarından oluşan “Büyük Beşli”de yer almamasına rağmen Afrika kıtasının en sembolik hayvanlarından biridir.

Yine de vahşi doğada savunmasız bir tür olarak kabul edilen bu otçul geviş getiren hayvan, özellikle kahverenginin farklı varyasyonlarıyla benekli kürkü sayesinde çekicilikten yoksun değildir.

Güzel benekli kürkü olmayan bir zürafa hayal etmek imkânsızdır, ancak böylesine ayırt edici bir kürkün varlığını açıklayan nedir?

Parmak izi

Zürafanın benekliliği, hayvanın embriyonik evresi kadar erken bir dönemde oluşan doğuştan gelen genetik bir özelliktir. Bu, insanının parmak izine benziyor.

İlginçtir ki, zürafaların vücudundaki kahverengi lekelerin oluşumunu sağlayan gen, bir kedinin kürkündeki çizgileri belirleyen gene yakındır. Bilim insanları ve araştırmacılar, bu mutasyonun kökenini henüz bilmemekle birlikte, zürafaların yaşamına ilişkin ilk izlerin yaklaşık bir milyon yıl öncesine dayandığını belirtiyor.

Bu benekler belirli geometrik desenleri benimsemiş gibi görünse de, önceden belirlenmiş bir şekle veya boyuta sahip değildir. Her zürafanın genetik olarak kopyalanması imkânsız olan kendine özgü bir benekleri vardır.

Sadece kamuflaj mı?

Bir zürafanın kürkündeki benekler estetik niteliklerden çok daha fazlasına sahiptir ve uzun bir süre beneklerin varoluş nedeni hayvanı büyük yırtıcılardan korumak için basit bir kamuflaj taktiğine bağlanırken, yıllar geçtikçe beneklerin çok özel bazı özelliklere sahip olduğu keşfedildi.

Zürafanın benekleri, vücut için bir “termal pencere” görevi gören bir damar ağı ile çevrilidir. Benekleri sayesinde zürafa vücut ısısını düzenleyebilir ve böylece çoğu vahşi türün yaşadığı Afrika kıtasının aşırı sıcağına dayanabilir.

Uzun boynu nedeniyle yetişkin zürafanın diliyle yer seviyesinde su içemediği ve bu nedenle su kaynağını yalnızca ağaç yapraklarında bulabildiği düşünüldüğünde, bu hayat kurtarıcı bir destektir.

Bir zürafanın kürkündeki beneklerin varlığı, türü ne olursa olsun, bir dereceye kadar hayvanın genomunda kodlanmıştır. Afrika kıtasında gözlemlenen dört ana zürafa türü olan Masai zürafası, kuzey zürafası, güney zürafası ve ağsı zürafanın hepsinin vücutlarında benekler vardır.

Beneksiz zürafa

Bununla birlikte, 2023 yılı sadece birkaç hafta arayla eşi benzeri görülmemiş iki olayı beraberinde getirdi. Ağustos ayında Tennessee’deki (ABD) Brights Hayvanat Bahçesinde bir zürafa beneksiz olarak doğdu ve 1972’den bu yana Tokyo’daki bir hayvanat bahçesindeki doğumdan bu yana ilk kez tutsak bir zürafa beneksiz dünyaya geldi.

Bir sonraki ay, eylül ayında, Namibya’daki Etjo Dağı’ndaki bir doğa koruma alanında beneksiz bir zürafa gözlemlendi. Her iki olayda da zürafalar tamamen kahverengiydi ve bu genetik anomaliyi açıklamak hâlâ zor!

Bununla birlikte, beneklerin hayvanın vücut ısısını düzenlemeye yardımcı olduğu bilinmesine rağmen, beneksiz zürafaların sağlık durumlarının iyi olduğu gözlemlendi.

Olağanüstü hayvanlar

Zürafa her yönden olağanüstü bir hayvandır. En büyük kara memelisidir. Sadece Afrika savanlarında ya da hayvanat bahçelerimizde bulunabilir.

Otçul bir hayvan olan zürafa, 55 santimetrelik dili sayesinde akasya dikenlerini kolaylıkla yutar. Boyu 4 ila 6 metre, ağırlığı ise 1 ila 2 ton arasında değişen zürafanın kalbi 11 kilogramdır. Boyun omurları bir insanınki kadar çoktur (yedi) ve asla esnemez.

Savananın kraliçesi araştırmacıları şaşırtmaktan asla vazgeçmiyor!

Kaynak: Ajans Bizim

En az 10 karakter gerekli