DOLAR 32,2247 0.06%
EURO 35,0487 0.01%
ALTIN 2.505,010,19
BITCOIN 2137765-0,96%
Şanlıurfa
27°

KAPALI

03:53

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bakan Ersoy’ Karahantepe’de

Bakan Ersoy’ Karahantepe’de

ABONE OL
24 Eylül 2021 11:14
Urfa Haberleri Bakan Ersoy’ Karahantepe’de
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Taş Tepeler lansman toplantısının ardından Karahantepe’deki kazı alanında incelemelerde bulundu. Bakan Ersoy,Karahantepe’ye olan ilgi Göbeklitepe’de yapılan kazılarla paralel bir şekilde arttığını.” söyledi.

Anadolu topraklarının rakipsiz kültür ve medeniyet zenginliğinin yeni parçalarını gün yüzüne çıkarmak için çalışmaların devam ettiğini anlatan Bakan Ersoy, ”Karahantepe, Şanlıurfa Haliliye ilçesi sınırları içinde kalan bu alan 2007 yılında birinci derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmiştir.
Burası aynı zamanda Tek Tek Dağları Milli Parkı içinde bulunuyor ki gerçekten doğal çevresiyle iyi korunmuş bir bölgedir. Karahantepe’ye olan ilgi Göbeklitepe’de yapılan kazılarla paralel bir şekilde artmıştır. Arkeoloji dünyasında ve tarih çevrelerinde ciddi yankılar uyandıran Göbeklitepe ile birlikte Karahantepe de birçok bilim insanının ilgisini üzerinde toplamış ve bu doğrultuda bölge ziyaret edilen bir yer haline gelmiştir” dedi.

Yapılan çalışmalar sonucunda çok sayıda dikilitaşın tespit edildiğini ifade eden Bakan Ersoy, şunları söyledi.’Karahantepe’deki çalışmalar iki önemli noktayı ortaya koymaktadır. Birincisi, Göbeklitepe ve çağdaşlarından bilinen yuvarlak planlı yapılar alanın belirli yerlerinde yoğunlaşmaktadır. İkincisi de bu alanın bitişiğinde günlük kullanım öğelerinin çoğunlukta olduğu, başka bir deyişle yerleşim yeri özelliği taşıyan bir bölge bulunmaktadır. Burada yapılacak çalışmalarla, Göbeklitepe’de henüz araştırılmamış olan dönemin yerleşimcileri ve yerleşim yerleri hakkında bilgilere ulaşılması hedeflenmektedir. ​Yine Karahantepe’de T biçimli dikilitaş ve zoomorfik özellikler taşıyan büyük taşlar bulunmuştur. Bilindiği gibi Çanak Çömleksiz Neolitik Dönemin ilk aşamalarında T biçimli dikili taşların insanı sembolize ettiği genel olarak kabul görmektedir. Ancak burada olasılıkla insan biçimli bir heykele de rastlanmıştır. Demek ki zaman içerisinde daha gerçekçi bir üsluba dönüşüm söz konusu olmuştur. İnanıyorum ki Göbeklitepe’de olduğu gibi bu çalışmaların sonuçları da arkeoloji dünyası için ciddi bulgu ve bilgiler ortaya koyacaktır. 2020 yılında Göbeklitepe ve Karahantepe kazıları, Bakanlığımız ve İstanbul Üniversitesi adına Prof. Dr. Necmi Karul’un liderlik ettiği tek bir kazı başkanlığı çatısı altında birleştirilmiştir. Karahantepe ve Göbeklitepe’de Türk ve yabancı bilim insanlarından oluşan, yaklaşık 70 kişilik interdisipliner bir ekip tarafından kazı ve restorasyon çalışmaları yürütülmektedir. Göbeklitepe merkez olmak üzere proje kapsamında Karahantepe’nin ülkemizde yer alan Neolitik Dönem yerleşimleri arasında en önemli duraklardan biri haline getirilmesi hedeflenmektedir.
En az 12 noktayı kapsayacak Taş Tepeler Projesi’nde Göbeklitepe ve Karahantepe ana istasyon; Sefertepe, Taşlıtepe, Ayanlar Höyük gibi alanlarda ise ara istasyonlar planlanmıştır. Karahantepe ana istasyon noktasında ziyaretçi merkezinin 2022 yılında hizmete açılmasını hedefliyoruz.

Taş Tepeler Projesi kapsamında gerçekleştirilecek kazı ve araştırmalara dair bilgilerin toplanacağı, bilim insanlarının çalışmalarını yapabilecekleri Neolitik Araştırma Merkezi kurma çalışmalarına da devam edilmektedir. Ayrıca proje sürecinin ve çıktılarının güncel olarak paylaşılacağı bir web sitesi tasarlanmıştır.

Hâlihazırda 7 alanda arkeolojik kazı çalışmaları devam ediyor. Bu alanlar Göbeklitepe, Karahantepe, Gürcütepe, Sayburç, Çakmaktepe, Sefertepe ve Yeni Mahalle Höyüğü’dür. Yakın zamanda Ayanlar, Yoğunburç, Harbetsuvan, Kurt Tepesi ve Taşlıtepe yerleşimlerinde de kazı çalışmaları başlayacak. Jeomanyetik ve jeo-radar ölçümleri de gerçekleştirildi. Kazılarla paralel şekilde bu ölçümlerin yapılmasına da devam edilecek. Tüm bunlar projemizin 2021-2024 yılları arasını kapsayan ilk etap çalışmalarıdır.

Son olarak ana çatıdan bahsedeyim. Biliyorsunuz Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi’nde Karahantepe’den elde edilen eserlerin yer aldığı bir sergi hazırlandı. Taş Tepeler Projesi ile Neolitik Çağ’ın kapısını çok daha derin ve geniş bir şekilde aralayacağımız arkeolojik kazı çalışmalarının planlaması yapıldı ve bunları adım adım hayata geçirmeye başladık.

İşte bütün bunlar Şanlıurfa Neolitik Çağ Araştırmaları Projesi çatısı altında yapılıyor. Bu, ülkemizde yapılmış en büyük ve kapsamlı arkeoloji projesidir. Elbette ulusal ve uluslararası paydaşlarımızla birlikte çalışacağız. Zira hep vurguluyoruz. İnsan medeniyetinin mirası bütün dünyayla paylaşılmalı ve bütün insanlığa fayda sunmalıdır.

Bu bilinçle yurt içinde 8 ayrı üniversitenin dâhil olduğu 12 kurum ve kuruluşla iş birliği planladık. İstanbul Üniversitesi, Harran Üniversitesi ve Ankara Bilim Üniversitesi arasında da doğrudan iş birliği protokolleri imzalandı.

Japonya, Rusya, Almanya, İngiltere ve Fransa’yı kapsayan uluslararası iş birliği çerçevesinde ise 8 ayrı üniversite ile 4 uluslararası akademi, enstitü ve müzeyi de projemize dâhil ettik.

Saha dışında da çalışmalar olacak. Uluslararası Dünya Neolitik Kongresi gibi uluslararası bilimsel toplantılar ve etkinlikler yapacağız.Ziyaretçi karşılama ve tanıtım merkezleri, sergi ve çevre düzenleme projeleri, ulaşım ve altyapı düzenlemeleri gibi çalışmalarda hayata geçirilecek.

Cari ve personel giderleri hariç 127 milyon lira tutarında bir kamu yatırımı öngörüyoruz. Ben şimdiden ülkemize, bilim, kültür ve arkeoloji dünyamıza, turizmimize ve insanlığa hayırlı olsun diyorum” diye konuştu.

En az 10 karakter gerekli